Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Moeder van Mohamed getuigt: "Politie deed niets om Mohamed uit de Schelde op te vissen"

Moeder van Mohamed getuigt: "Politie deed niets om Mohamed uit de Schelde op te vissen"

De 23-jarige Mohamed Bouazza uit Antwerpen verdween in de nacht van 30 april op 1 mei. Zijn lichaam is pas op 10 mei uit de Schelde gehaald. De moeder van Mohamed heeft veel kritiek op de hulpdiensten. Volgens haar namen ze de verdwijning niet ernstig en zijn de zoekacties pas heel laat gestart.

RadiaB.JPG

Op de hoek van het huis waar het gezin Bouazza woont op de Antwerpse Sint-Bernardsesteenweg staat een groepje jongeren druk te discussiëren. De familie El Achouch zijn vrij gekend op het Kiel. De grootouders van Mohamed wonen er al heel lang. De meeste van hun kinderen en kleinkinderen wonen in de omgeving. In het huis is het een komen en gaan van mensen die de familie komen condoleren. De woonkamer zit nokvol met vrouwen van alle leeftijden. Ze komen de moeder een hart onder de riem steken. Radia El Achouch, Mohamed's moeder, zit tussen de vrouwen gekleed in het wit, de islamitische rouwkleur.

Radia El Achouch is 41 jaar. "Ik had 5 kinderen," zegt ze. "Nu heb ik er nog 4. Mijn zoon Mohamed ging op 30 april dansen in een discotheek aan het Schipperskwartier, samen met zijn broer en zijn neef. Er ontstond ruzie in die dancing. Iedereen moest de zaal verlaten. Mohamed belde een taxi om zijn jongere broertje en neefje naar huis te laten gaan. Hij wilde nog gaan stappen met zijn vrienden."

"Hij en zijn vrienden bleven buiten de discotheek nog wat rondhangen. Wat verderop had een klein groepje Marokkanen ruzie met een groepje Belgen. Waarschijnlijk was die ruzie al binnen begonnen. Enkele gasten uit dat groepje Marokkaanse jongeren sloegen toen de ruit in van de auto van een zekere Yannick, een van de Belgische jongens. De jongeren die de ruit insloegen gingen lopen. Mijn zoon en zijn vrienden die er niets mee te maken hadden, bleven gewoon staan. Yannick richtte zich tot hen en zei nadrukkelijk - getuigen hebben dat bevestigd: "Makak, de anderen zijn weg maar gij zijt het vandaag. We gaan u pakken en kapot slagen. "Mijn zoon antwoordde daarop: "Laat me er buiten, ik wil geen ruzie." Hij kreeg schrik en zette het op een lopen. De Belgische jongeren volgden hem, twee te voet en één met de auto richting Schelde, schuin over Brouwersvliet. Daar aan het water is mijn zoon het laatst gezien."

"Hij is op 1 mei niet thuisgekomen. Ik werd echter pas ongerust na de tweede dag, omdat mijn zoon nooit langer dan twee dagen wegbleef. Die woensdagavond 3 mei heb ik mijn zoon als vermist opgegeven bij de politie van Zuid-Wilrijk. Ze namen de zaak niet echt ernstig. Ik heb dezelfde dag nog gebeld om aan te dringen op een zoekactie. Er klopte iets niet. Mijn zoon is altijd een correcte jongen geweest. Hij had geen
strafblad en werkte. Hij is ook nooit afwezig geweest op zijn werk."

"We hebben zelf foto's van onze zoon verspreid en een oproep gedaan naar getuigen. Zowel vrienden van mijn zoon als vrienden van de dader hebben getuigd. Ze vertelden allemaal dat er ruzie was aan de Schelde. Ze hebben dat ook aan de politie verklaard."

"Hij sprong op een boot, waarschijnlijk om zich te redden. Toen is hij in het water gevallen. Dat is hem fataal geworden. Volgens een wandelaar die nadien getuigde, zagen politie-agenten Mohamed springen. Hij heeft enkele keren om hulp geroepen. Ze deden niets. Volgens mijn advocaat heeft die politiepatrouille op dat moment aan de radiokamer doorgegeven dat er iemand in de Schelde was gevallen, maar ze hebben niets ondernomen."

"De politie wist dat ze aan de Schelde moest zoeken en niet in het binnenland. Het dossier is gewoon blijven liggen. Het was geen prioriteit luidde het. Eén van de getuigen werd zelfs door de politie weggestuurd met de boodschap dat ze geen tijd hadden omdat ze gingen lunchen. Ze hebben me meer dan een week in de kou laten staan. Geen telefoontje om te laten weten dat ze bezig zijn met het onderzoek, geen bericht over de voortgang ervan. Ook de media hadden aanvankelijk geen oren naar mijn zaak. Ze vonden het niet ernstig genoeg. Ik vroeg me toen echt af wat er nu belangrijk is: een zeehondje uit de Schelde redden of mijn zoon."

"Dinsdagavond 9 mei heb ik contact gehad met de federale politie van de Oudaan. De hoofdinspecteurs is toen bij me langs geweest. Ik heb hem het verhaal nog eens verteld. Hij heeft dan een vergadering belegd met de politie van Wilrijk en het dossier doorgegeven aan de federale politie. De dag nadien hebben ze Mohamed gevonden in de Schelde."

"Intussen zijn al drie daders gepakt, waaronder die Yannick. Hij was bekend bij de politie. Maar ze twijfelen nog om hem aan te houden. Meer informatie heb ik daar niet over."

"Mijn omgeving is echt razend en woedend. Omdat ik helemaal geen informatie kreeg van de hulpdiensten. Ik probeer de woede nu te
kalmeren, maar of het gaat lukken weet ik niet. Zeker na wat er vandaag gebeurde (de dubbele moord in het centrum van Antwerpen, nvdr)."

"Ik wil een serene en vreedzame mars houden in Antwerpen op 26 mei voor alle slachtoffers van zinloos geweld. Niet enkel voor mijn zoon maar ook voor alle andere ouders wiens kinderen slachtoffer waren van zinloos geweld. Ik wil geen rellen. Mijn zoon verdient dat niet."

"Ik doe echt een warme oproep aan de jeugd: hou het alsjeblieft sereen en vreedzaam. Zoals hij het gewild zou hebben. Hij was geen gewelddadige jongen. Integendeel. Hij was heel sportief. Ik wil dat mijn zoon nu rust vindt bij God. Ik ga hem samen met familie in Marokko begraven."

nog een moord op naam van het Vlaams Belang

Hoeveel moorden heeft het Vlaams Belang de laatste dagen al op zijn geweten ?
(maar ze houden natuurlijk vol dat zij er niets mee te maken hebben)

Vlaams Blok is niet verantwoordelijk voor moorden

Het is helemaal fout om de schuld op het VB te schuiven. De pot verwijt dan de ketel dat ie zwart ziet. Je doet dan net als het VB aan debiele simplificatie: de zondebok is de schuld voor al wat er mis gaat. Makkelijk, want dan moet je er niet meer over nadenken. Bovendien moet je dan niet meer aan introspectie doen, de schuldige is immers *die daar*.

De waarheid is veel moeilijker om dragen. We zitten in een steeds verder vorderende psychotische en neurotische maatschappij, en dat is iets waar ieder van ons schuldig aan is. Voorvallen zoals de laatste weken mogen onze angst en haat niet doen spuien op zogenaamde schuldigen. Het enige wat er dan gebeurt is dat het extrapoleert. We zouden moeten inkeren. Maar dat kost teveel moeite. We gaan het dus nog heeeel moeilijk krijgen...

Er bestaat zo iets als racisme

en er is een partij die dat constant voed.

Bovenstaant geval is duidelijk ingegeven door racisme.
Racisme is moord! Dat klinkt als een slogan en dat is het ook.

Zij die het racisme voeden zijn weldegelijk medeplichtig, of gaan we er deze keer net zoals een halve een eeuw geleden ook blind voor blijven?

Moordenaars van Mohammed nog altijd niet gevat

In heel hetze gebeuren van de afgelopen bewogen week hier in het Antwerpse heb ik moeten vaststellen dat de moordenaars van wijlen Mohammed Bouazza nog altijd niet gevat zijn. En daarbij moet besluiten dat de media enkel ten goede komt voor enkelingen. Ik weet dat Mohammed geen Joe noemt maar waar zijn de moordenaars van mohammed? En waarom zijn ze nog niet gevat?
Het VB kweekt moordenaarsbendes en wij zijn medeverantwoordelijk want het gebeurd met ons belastingsgeld. We mogen dit niet meer dulden. Dit is een leidersbende die geduld en geaccepteerd wordt door het Antwerpse politiek establishment en moordenaarsmentaliteit aankweekt bij zuivere zielen. En waarbij de zuiversten van de zuiveren de dood worden ingejaagd. Diegene die hen verdedigen verdienen een straf die de dood evenaard. Gister heb ik rozebladeren gestrooid en kaarsjes opgestoken op de plaatsen van de delicten. Een stevige vent schudde prompt mijn hand en betoonde zijn medeleven aan ons Antwerpenaren. Hij is helemaal van Blankebergen naar hier gekomen. Ik rilde. Een andere struise man op de bank heeft heel het gebeuren van de turkse vrouw zien gebeuren kwam ook naar mij toe en wilde zijn verhaal kwijt. Hij nam mijn hand, ik zag een traan vloeien. En vertelde wat hij heeft zien gebeuren. Hij was er niet goed van, was er nog altijd niet van bekomen. Bij de plaats waar Oulemata en lieve Luna zijn heengegaan zag ik een tengere vrouw in tranen uitbarsten, haar verdriet was groter dan die van Antwerpen en omstreken.
De plaats waar Mohammed opgejaagd en vermoord is geweest heb ik helaas niet kunnen vinden. Ik wilde rozebladeren strooien over de schelde. Maar wist niet waar te beginnen.

Vlaams Blok is

Vlaams Blok is mede-verantwoordelijk,door het jarenlang propageren van racisme.Wenst U Filip als burgemeester van Antwerpen?Dan zullen we het inderdaad wreed moeilijk krijgen hier...

Moeder va

Het spijt me zeer,Mevrouw.het was absoluut niet mijn bedoeling om een comment te geven op Uw statement,ik ben ervan overtuigd dat Uw kritiek absoluut gerechtvaardigd is.

ik heb net heel het artikel

ik heb net heel het artikel in humo gelezen,ik wist van heel de zaak zelfs nog niets,en was verbaasd om mohammed op de foto te zien.ik ben enkele jaren geleden een paar weken met hem samen geweest, maar ben dan naar nijlen verhuisd en zijn we elkaar uit het oog verloren,ik heb hem nadien nog wel enkele keren gezien in barclés,wat bijgepraat en plezier gemaakt. ik vind het echt spijtig dat dit gebeurd is en ik vind het schandalig dat er niet meer aan gedaan word,ik ken mohammed en weet zeker dat hij niet zomaar een raam zou inslagen of wat dan ook,hij was niet iemand die ruzie zocht. ik wens de familie echt heel veel sterkte en hoop dat ze dit kunnen verwerken.

u dikke moeder zo moet gij

u dikke moeder zo moet gij nie praten die personene hebben al hun zoon verloren dan zit gij hier nog belachelijk te oden of wa zo moet gij nie doen vuile afval