Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Fotoreportage] Che Presente

[Fotoreportage] Che Presente

Che Presente, een nationale solidariteitsdag met Cuba. Veertig jaar na zijn dood staat Che Guevara terug eventjes in de ‘spotlights'. Als symbool van wereldwijd verzet tegen de neoliberale globalisering, blijft Che vele jongeren elke dag inspireren.

IMGP1106.jpg

Zelf heb ik een haat/liefde verhouding met Cuba en ik vind het heel moeilijk een eerlijk beeld over het land te vormen. De media en vrienden die er geweest zijn spreken over een prachtig land met aangename mensen. De swingende muziek van de Buena Vista Social Club kennen we allemaal. Maar volgens Amnesty International en Human Rights Watch, scoort Cuba slecht voor mensenrechten. Reporters Without Borders klasseert Cuba's persvrijheid, wereldwijd op de derde laatste plaats. Het embargo dat de Verenigde Staten hebben ingesteld, draagt hier zeker een grote verantwoordelijkheid. Heel positief is dan weer het onderwijs en de medische verzorging op top niveau voor alle burgers. Sicko van Micheal Moore toont hoe een klein derde wereld land, hier beter scoort dan zijn machtige buur.

IMGP0992.jpg

'Chenge the world' op een van de vele standjes, met informatie, affiches en Che souvenirs.

IMGP1099.jpg

De stand van Initiatief Cuba Socialista met in de achtergrond de stand van Intal, samen organiseren ze het evenement.

IMGP1021.jpg

Als je Mojito door zo'n stel enthousiaste Cubanen wordt verzorgd smaakt hij dubbel zo lekker.

IMGP1011.jpg

De keuken had succes.

IMGP1078.jpg

Discuteren lijkt belangrijker dan verkopen.

IMGP1018.jpg

Er was ook een stand met info over Venezuela. Ook Chavez wordt hier in het hart gedragen.

IMGP1080.jpg

En waar kennen we deze van?

IMGP1004.jpg

Een van de prachtige nostalgische spandoeken, waarop de boodschap duidelijk is weergegeven.

IMGP0999.jpg

Reizigers doen hun verhaal in woord en beeld.

IMGP1029.jpg

Een percussie workshop.

IMGP1088.jpg

WAR ON TERROR. Philip Agee, ex-CIA agent en auteur van het spraakmakende boek 'Inside the Company' is aan het woord. Hij vertelt over de acties waaraan hij als CIA agent, tegen Cuba, heeft deelgenomen. Rechts van hem zitten Eddy Boutmans, voormalig Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking en Kurt De Loor, Vlaams parlementslid actief voor de Cuban five. Links van de spreker zitten Olga en Adriana, twee echtgenotes van 'The Cuban Five' Hernando Calvo auteur van 'Het Complot' Dissidenten of huurlingen tegen Cuba' en Baccardi rum, De occulte oorlog' en Pieter De Vos http://www.indymedia.be/en/node/24013

IMGP1093.jpg

Er is veel belangstelling voor de sprekers. Het verhaal van de 'Cuban Five' spreekt tot de verbeelding. De Verenigde Staten, kampioen van de 'Oorlog tegen het Terrorisme', laten terrorisme tegen Cuba toe. Vanuit Florida worden er terreuraanslagen georganiseerd, gesteund door de CIA. Deze aanslagen hebben reeds meer dan 3400 Cubaanse slachtoffers geëist op Cuba. Dat zijn er meer dan met de aanval op de Twin Towers. Diezelfde Verenigde Staten, met hun mond vol van Freedom en Justice, voeren een schijnproces op tegen vijf Cubanen die naar Florida zijn gekomen om informatie in te winnen over de organisaties in Florida, die aanslagen plegen tegen hun land. Ze worden veroordeeld tot ongehoord lange gevangenis straffen. De Verenigde Staten werken duidelijk met twee maten en gewichten. De wet van de sterkste is meer dan ooit geldig. Van twee van de echtgenotes van de vijf, wordt nu al negen jaar lang steeds het Visum geweigerd, zodat ze hun echtgenoten nog niet hebben kunnen bezoeken tijdens deze hele periode. Toen ik het verhaal voor de eerste maal hoorde dacht ik iets van 'fel overdreven en allemaal propaganda'. Tijdens een fotoreportage met Adriana en Olga, hoor ik het verhaal bevestigen door Paul Bekaert, stafhouder van de balie te Brugge. Hij woonde op 20 augustus in Atlanta de hoorzitting in het proces van de Cuban Five bij, samen met Edith Flamand, van Progress Lawyers Network. Ik schrap propaganda en vul menselijk drama in. Hiermee ben ik in goed gezelschap, want 9 Nobelprijswinnaars en meer dan 6000 intellectuelen over de gehele wereld. Hebben een brief gestuurd naar de Minister van Justitie van de Verenigde Staten met als eis: onmiddellijk vrijlating. Meer dan 900 parlementairen verspreid over de hele wereld hebben hun steun aan de Vijf betuigd en moties ingediend tegen de V.S. om hun vrijheid te vragen.

IMGP1049.jpg

Olga Salanueva, echtgenote van René González Chicago, (1956). Hij is piloot en vlieginstructeur, ze hebben twee dochters. Hij is veroordeeld voor 15 jaar celstraf voor samenzwering met het oog op het plegen van misdaden tegenover de V.S. en voor weigering van registratie als Cubaans agent bij Ministerie van Justitie.

IMGP1055.jpg

Adriana Pérez, echtgenote van Gerardo Hernández (Havanna, 1965). Hij is gediplomeerd in het Instituut van Internationale Relaties, Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij is tweemaal levenslang veroordeeld voor samenzwering met het oog op het plegen van een moord in de eerste graad en samenzwering met het oog op spionage. Bijkomend ook nog eens 15 jaar celstraf voor samenzwering met het oog op het plegen van misdaden tegenover de V.S., alsook gebruik van valse papieren en weigering van registratie.

Interview met echtgenotes Cuban Five

Mensen!!

Waarom zien wij nog niet wat de realiteit is in Cuba!!//////////Kijk naar je eigen maatschappij!