Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Interview + foto] Betoging UDEP Gent

[Interview + foto] Betoging UDEP Gent

Op 21 oktober was Gent het toneel voor een optocht voor de regularisatie van mensen zonder papieren. Samen met zo’n zeshonderd anderen trotseerden ook uw indymedia-reporters de koude. We schetsen een beeld aan de hand van enkele portretten.

offer1.jpg

Foto's Vik Bullik

“Dit is Eveline Dal van de CRER oftewel ‘la coordination contre les rafles et les exclusions’. Ze ondersteunen sedert drie jaar alle acties van Mensen zonder papieren. Ze zijn aanwezig om verder te vechten tegen nieuwe wetten en besliggingen die hoogst waarschijnlijk niets gaan opleveren en zeker geen regularisaties gaan opleveren. De oranje-blauwe toekomst ziet ze somber tegemoet, zo zijn er in Brussel dertig hongerstakers die al sinds 31 in staking zijn en er ondertussen heel slecht aan toe zijn.”

offer2.jpg

“De tweede persoon die we kunnen strikken voor een kort portret is lid van Groen en wil daarom ook zijn steentje bijdragen bij deze actie. Hij staat volledig achter de argumenten van de actie net zoals zijn partij. Hij hoopt ook tot een nieuwe vorm van regularisatie te komen. Nu is er teveel willekeur en we moeten naar een humaner beleid met duidelijke criteria.”

offer3.jpg

“Ik ben Frank Bombeke de voorzitter van de lokale afdeling van Spirit. En ik neem deel aan de actie voor de regularisatie van mensen zonder papieren omdat ik vind dat het niet kan dat men jarenlang mensen in de waan laat. We willen een regeling voor de mensen die tussen wal en schip zijn geraakt, tussen de oude regularisatie wet en de nieuwe. Dit aan de hand van duidelijke criteria: reeds ingeburgerd zijn, Nederlands spreken, enz… . De toekomst ziet men hard, ferm en onzacht, kortom niet gezellig tegemoet, zeker in deze kwestie.”

offer4.jpg

“Ik ben Lieve VanKerkhove, afkomstig uit Leuven. We hebben in Leuven gemobiliseerd om mensen mee te krijgen naar hier, wat niet evident is zonder papieren, zonder geld. We hebben geld in gezameld voor tiketten zodat de mensen die wouden komen de kans hadden. We hebben dat via ‘de hoed’ gedaan dus gewoon vragen aan mensen of ze wilden steunen en zeggen waarvoor het zou dienen. De actie van vandaag is hoog nodig, zeker met de regering die eraan komt. Hoe moeilijk en vaag de onderhandelingsteksten ook zijn die we kunnen te pakken krijgen, het zal enkel achteruit gaan. Met het voorstel om te werken met een ‘werk-kaart’ of ‘green-card’ om zo knelpuntberoepen hier in te vullen, vrees ik dat we naar een nieuwe slavenhandel gaan. Mensen die onderbetaald knelpuntberoepen uitoefenen en dit maar voor een bepaalde tijd. De wegwerpmaatschappij waar ook de mensen worden weggeworpen. ”

offer5.jpg

“Ik ben Stef Colpaert net afgestudeerd als maatschappelijk werker. Ik vind dit wel een belangrijk onderwerp zeker nu met de regeringsvorming om vanuit de maatschappij daar wat aandacht aan te schenken. De ‘green-card’ is hypocriet, voor te werken mag men blijven en als je niet werkt dan mag je niet blijven, belachelijk.”

offer6.jpg

“Ik ben Antoine Pangobe, sans papier in België. En we strijden om papieren want nu vinden we enkel in het ‘zwarte’ circuit werk. Want genoeg sans-papiers werken maar niet in het reguliere circuit daar we niet over de juiste papieren beschikken.”