Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Nieuwe documentaire 'Résister n'est pas un crime' vertelt het verhaal van Bahar Kimyongür

Nieuwe documentaire 'Résister n'est pas un crime' vertelt het verhaal van Bahar Kimyongür

BRUSSEL -- Voor het hof van beroep in Antwerpen wordt de zaak behandeld van de acht leden van de Turkse linkse organisatie DHKP-C. Bahar Kimyongür is één van die acht. Filmmaakster Marie-France Collard maakte samen met Foued Bellali en Jérôme Laffont een documentaire 'Résister n'est pas un crime' over het wedervaren van deze Turks-Belgische archeoloog en linkse activist.

“Het leek mij belangrijker om te reageren op de Belgische antiterreurwetten die in 2003 werden gestemd. De definitie van terrorisme is in die wet zo vaag gehouden dat ze een gevaar inhouden voor de vrijheid van meningsuiting en de sociale bewegingen en uiteindelijk ook voor de artistieke vrijheid.”

De film concentreert zich op het verhaal van Bahar. Waarom?

“Ik ken Bahar al lang. Jaren geleden heeft Bahar mij vergezeld tijdens een reis naar Turkije. Ik was er op zoek naar beelden voor mijn film 'Ouvrières du monde' over de sluiting van de Belgische vestigingen van Levi's. Turkije was één van de landen waarnaar Levi's delocaliseerde. Bahar heeft mij toen geholpen onderzoek te doen in Turkije. Toen al kon ik de moeilijke omstandigheden vaststellen waarin linkse militanten en verdedigers van de mensenrechten moeten werken en hoorde ik over de folterpraktijken in de Turkse gevangenissen.”

In de documentaire gaat u ook dieper in op de situatie in Turkije. Was dat nodig om het verhaal te vertellen?

“Ik wilde dat stuk van het complexe dossier niet in het donker laten. Heel weinig mensen kennen de geschiedenis van de DHKP-C of de bredere linkse beweging in Turkije. Om het engagement van Bahar te begrijpen, moet je ook iets afweten van die geschiedenis.”

De film vermijdt wel het debat over de methodes van de DHKP-C.

“Heel wat thema's worden niet volledig uitgewerkt in de film. De film gaat over de situatie in België en onze antiterreurwetten. Het thema wordt wel ter sprake gebracht en er kan misschien verder over gediscussieerd worden in debatten naar aanleiding van de film.”

Hebt u zelf nooit getwijfeld als u de beschuldigingen leest? Terrorisme is toch een zeer delicaat onderwerp.

“Het hangt er van af welke definitie van terrorisme je neemt. Dit zijn geen mensen die zich met blinde acties richten tegen een burgerbevolking. Er is ook in het ganse dossier van geen enkele daad van geweld op Belgisch grondgebied.”

Op het einde van de film blijkt ook Bahar veranderd door het proces en de heisa er rond.

“Ik denk dat Bahar door de mobilisatie en de solidariteit rond zijn proces gezien heeft dat je ook in België op een veel bredere basis kan mobiliseren voor de democratische en linkse beweging in Turkije. Die beweging is meer dan de strijd tegen de folteringen in de gevangenissen, maar totaal onbekend in België. Maar dat geldt eigenlijk voor veel landen in de Derde Wereld waar progressieve bewegingen vaak een grote aanhang hebben en dagelijks vechten voor sociale vooruitgang.”

De film stopt nog voor het definitieve einde van de reeks processen. Is dat een bewuste keuze?

“De film werd gemaakt zonder budget. We zijn gewoon beginnen filmen. Toen al was het wel de bedoeling om te stoppen met de uitspraak van het Hof van Cassatie. In die tijd was er ook nog weinig hoop op een positieve uitspraak. Toen het Hof van Cassatie het arrest van het Hof van Beroep brak en Bahar dus moest worden vrijgelaten, was dat een totale verrassing. We hebben een eerste versie van de film klaargestoomd voor de verkiezingen van 10 juni in de hoop toch nog wat debat uit te lokken over de antiterreurwetten. Hopelijk nemen andere cineasten de draad op en maken ze ook een documentaire over het vervolg van het proces.”

Wordt de documentaire nog ergens vertoond?

“De film zal te zien zijn op 27 november tijdens het filmfestival van Attac. Eind deze maand moet er ook een drietalige versie op DVD verschijnen.”

Meer info:
bxl.attac.be