Flexibiliteit: ACV-Bouw en Industrie gaat in het offensief
Flexibiliteit: ACV-Bouw en Industrie gaat in het offensief
Marc-Antoon15 november 2007 – 18:38
BRUSSEL - ACV-Bouw en Industrie houdt dit weekend een congres over omgaan met flexibiliteit. "We moeten een offensieve strategie ontwikkelen. Flexibiliteit moet hand in hand gaan met arbeids- en gezinsvreugde, overleg, controle en collectieve regelingen," klinkt het.
"Een offensieve strategie wil zeggen dat we bereid zijn om over flexibiliteit te onderhandelen, op voorwaarde dat het binnen het huidig wettelijk kader blijft en dat er ook iets tegenover staat voor de werknemers. Voor wat hoort wat, vinden wij. Dat kunnen financiële compensaties zijn, maar het kan ook gaan over het sociaal en familiaal leven: bijvoorbeeld dat een werknemer de uren die hij meer presteert kan recupereren wanneer hem dat het beste uitkomt. Of het kan gaan over het recht op opleiding," zegt Luc Van Dessel, voorzitter van ACV-Bouw en Industrie.
Collectief
Afspraken daarover moeten wel gemaakt worden op collectief niveau, benadrukt Van Dessel. "Er gaan vandaag heel wat stemmen op om de vrijheid van het individu te laten primeren. Maar het is duidelijk: zonder collectief vangnet zal de grote meerderheid van de individuele werknemers aan het kortste eind trekken. Vijvenzeventig procent van de bedrijven in onze sectoren zijn klein of middelgroot. Nationale CAO's zijn en blijven dus belangrijk," zegt hij.
ACV-Bouw en Industrie wil ook maatregelen tegen oneerlijke buitenlandse concurrentie. "Buitenlandse werknemers zijn natuurlijk welkom, maar dat mag niet ten koste gaan van bestaande arbeidsplaatsen en hun tewerkstelling moet gebeuren met respect voor de Belgische loons- en arbeidsvoorwaarden," aldus Van Dessel.
Dat brengt ons bij Europa. "Het Europese beleid te liberaal," zegt Van Dessel. "Men heeft alleen oog voor het economische, voor concurrentiekracht,... veel te weinig voor de sociale dimensie en de gezondheid van de werknemers. Er is dringend nood aan Europese regelgeving en aan meer controle om bepaalde misbruiken te voorkomen, denk bijvoorbeeld aan de problemen van zwartwerk."
Zwartwerk
Wat heeft zwartwerk te maken met flexibiliteit? "Zwartwerk zet het normale arbeidscircuit onder druk. Werknemers worden verplicht om goedkoper te werken, om meer uren te presteren, om over te stappen naar goedkopere formules zoals onderaanneming, interimarbeid,... Om dat tegen te gaan vragen we een coherente aanpak en een betere sanctionering," zegt Van Dessel.
"Wij pleiten voor gespecialiseerde rechtbanken en voor een betere ondersteuning van de inspectiediensten. Daarvoor is samenwerking op Europees vlak nodig: we hebben te maken met over de landsgrenzen heen georganiseerde netwerken. En we ijveren ook voor regelgeving die verantwoordelijkheid van de hoofdaannemer ten overstaan van de onderaannemers erkent. Vandaag zit je met constructies waarin in ondergeschikt verband soms vijf à zes onderaannemers aan elkaar gekoppeld zijn. Welnu, voor ons moet het de hoofdaannemer zijn die de eindverantwoordelijkheid houdt in geval van sociale misbruiken," stelt Van Dessel.
"We zijn ook tegen een algemene BTW-verlaging. Stop daarmee, laat de BTW-tarieven op het normale niveau, maar gebruik de centen die daardoor vrijkomen om fiscale stimuli te geven aan wie bouwwerken laat uitvoeren door reguliere aannemers. Dat zou een efficiëntere stimulans zijn om zwartwerk tegen te gaan," aldus nog Van Dessel.
Meer info: www.acvbi.be
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme