Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Noël Slangen krijgt geen gelijk van de rechter

Noël Slangen krijgt geen gelijk van de rechter

Goed nieuws van het front van de vrije meningsuiting. De Hasseltse Arbeidsrechtbank heeft de eisen van Noël Slangen tegen publicist Johan Sanctorum volledig afgewezen. Dat maakt Sanctorum zelf bekend op zijn website.

Sanctorum had de toorn opgewekt van Slangen door een kritisch artikel te schrijven over het fenomeen van de spindoctors. Sanctorum heeft enkele jaren gewerkt voor het bedrijf van Slangen en heeft het in dat artikel ook even over de spindoctor van Verhofstadt die momenteel is opgeklommen tot strategisch manager van de VLD.

Kan niet, zei Slangen en hij eiste prompt het loon terug dat hij Sanctorum tussen 2000 en 2003 betaald heeft.

Kan niet, zegt nu gelukkig ook de rechter.

Minder goed nieuws kwam er uit Antwerpen. Daar riskeren drie voormannen van de AEL (waarvan er minstens twee ondertussen al een tijd ex-voorman zijn) een celstraf van twee jaar omdat ze jongeren zouden hebben aangezet tot rellen. "Zij hebben meteen gesproken (sic) van een racistische moord, iets dat perfect in hun kraam paste. Door hun houding en opruiende taal (nog eens sic) hebben ze de menigte opgehitst. Ze zetten aan tot het plegen van vernielingen, het toebrengen van slagen, de belemmering van het verkeer, weerspannigheid en smaad. Er blijkt echter nergens uit dat de dader een racistisch motief had. De man was bijzonder in de war en ik betwijfel of hij zelfs nog maar wist wat racisme inhield", aldus de procureur.

Maar daarover heel binnenkort meer.

opinie

Of dit twee keer goed nieuws is, daar moeten anderen maar op reageren. Ik wens van mijn recht op vrije meningsuiting geen gebruik te maken.

Of toch. Ik vind dat misdrijven in de eerste plaats afzonderlijk moeten worden beoordeeld, ook in een rechtbank. Motieven kunnen een verzwarende of verzachtende rol spelen, maar die bepalen de eventuele strafmaat, niet de schuldvraag.

Dit is nauwelijks een mening, eerder een pleit voor objectivering.

Waar ik wel mijn mening over kan geven, is het resultaat. AEL heeft de dialoog niet vooruit gebracht. Het voornaamste tekort was hun organisatiestructuur. AEL had maar één gezicht. Eén persoon voerde het woord. Aangezien het grote gelijk niet bestaat, is het nefast als er maar één persoon aan het woord is of in beeld komt.

Een jonge vereniging moet, wil ze in democratisch opzet slagen, eerst en vooral intern dialoog voeren. Verder moet zij haar eigen gelijk toetsen met onafhankelijke, ervaren mensen. Een raad der wijzen is een goed idee.

Is er verder nog een verband met mijnheer Slangen? Misschien wel. Noël Slangen is woordvoerder van een heel ander soort groot gelijk. Maar hij kwam ook wel vaak alleen in beeld. Niet echt slim gespeeld van een spindoctor.

re:

Opkomen voor het recht op vrije meningsuiting is nog iets anders dan een meningsuiting verdedigen.

Ik hoef het niet eens te zijn met Sanctorum om de aanklacht van Slangen schandalig te vinden.

De rechtbank lijkt mij ook geen goede plaats om te discussiëren over methodes en strategische keuzes van organisaties. Dit proces gaat hier over: kan je door het uiten van een mening ("dit is een racistische moord"), schuldig bevonden worden aan mogelijke misstappen van andere mensen.

Denk eens aan de gevolgen dat dit kan hebben voor mensen die bijvoorbeeld schrijven "schaf het IMF af" of "weg met de WTO" en "weg met de navo".

is er verband tussen meningsuiting en oproep tot confrontatie?

Maar Christophe, dit is wat ik zeg: "de rechtbank moet een verband aantonen tussen meningsuiting en oproep tot confrontatie".

Ik kan bijvoorbeeld op bepaalde punten dezelfde mening delen als de AEL. Niet over alle standpunten van de AEL, maar over een racistisch motief van de moord op de islam-leraar, deel ik die mening. Toch maak ik mij daarmee niet schuldig aan een oproep tot confrontatie.

We hebben een tragisch voorbeeld gezien van racistische moorden, waarbij de rechtbank de racistische motieven ook bevestigd heeft. De reactie op die moorden was een stille mars en een land in rouw.

De AEL heeft de moord op de islam-leraar gebruikt om zich te profileren tegenover de bevolking. Je kan dat beschouwen als vrijemeningsuiting. Er zijn, ook binnen de moslimgemeenschap, verschillende meningen. De strategische fout van de AEL is dat ze zich opwierp als dé woordvoerder van de moslims. Dat is niet iets waar de rechtbank moet over oordelen, maar dit maakt wel dat de AEL, o.a. naar aanleiding van dit proces, haar legitimiteit is verloren. Niet onomkeerbaar, maar ik heb hierboven aangegeven wat volgens mij een betere weg is. Af en toe kan het geen kwaad het verstand te laten spreken, boven of samen met de emoties.

Wat moet dan wél het onderwerp zijn van de rechtzaak? De vraag moet volgens mij zijn of het AEL doelbewust de confrontatie zocht.

Over de moord op de islam-leraar deel ik de mening met vele autochtonen en allochtonen dat er een racistische motief is geweest.

Ik ben van mening dat de rechtbank in de eerste plaats moet oordelen over de misdaad, moord en in de tweede plaats over het motief.

De rechtzaak over AEL moet niet opnieuw nagaan of het ging om een moord met racistisch motief. Want ook als in de rechtzaak over de moord het racistisch motief was erkend, dan bleef de vraag over AEL in deze rechtzaak dezelfde: heeft de AEL doelbewust de confrontatie opgezocht?

Hierbij komen we in een hele andere discussie, namelijk over deze vraag: heeft een vereniging recht om confrontatie te zoeken? Je zou inderdaad kunnen stellen dat meningen als "schaf het IMF af" of "weg met de WTO" en "weg met de navo" ook confrontatie zoeken. Ik wil zeker opkomen voor het recht om deze meningen te uiten. Nochtans wil ik niet zover gaan te stellen dat een groep of individu het recht heeft om met deze meningen mensen aan te sporen tot fysieke confrontatie.

Dit is het onderwerp van deze rechtzaak. De rechtbank moet nagaan of er een verband is tussen meningsuiting en aansporing tot fysieke confrontatie. Dit maakt ook duidelijk dat er tevens moet worden onderzocht of er ook andere actoren betrokken waren bij het aansporen tot confrontatie, bijvoorbeeld politici of ambtenaren van politie of justitie.

Een belangrijk onderscheid moet men maken tussen de aansporing tot confrontatie en de omvang van de confrontatie. Wie door het uiten van een mening aanspoort tot confrontatie, is niet verantwoordelijk voor elke fysieke schade die aangericht wordt. Ten eerste moet er een duidelijk verband aangetoond worden tussen meningsuiting en aansporing tot confrontatie. Vervolgens is ieder individu verantwoordelijk voor daden van geweldpleging die hieruit volgen.

Beknot dit het recht op vrije meningsuiting? Allerminst. Ik kan nog steeds vinden dat het om een racistische moord ging. Ik kan nog steeds van mening zijn dat onze regering of de NATO schuldig zijn aan ernstige schendingen van de rechten van de mens. Ik kan met die mening ook petities, stille marsen en betogingen organiseren. In mijn geval zal ik die ondersteunen waar ik die mening deel. Dit is in overeenstemming met het recht op vrije meningsuiting. Oproepen tot confrontatie behoren niet tot het recht op vrije meningsuiting. Zij beperken het recht op vrije meningsuiting niet en moeten los daarvan beoordeeld worden.

Vervolgens komt de essentiële vraag: "wat kan beoordeeld en veroordeeld worden als een oproep tot confrontatie?" Deze vraag is delicaat maar cruciaal. De oorlogsprogaganda van de VS tegen Irak is een oproep tot confrontatie en dus in mijn ogen misdadig. Jihad is een oproep tot confrontatie tussen moslims en niet-moslims, dus in mijn ogen misdadig. "Dood Bush" is een oproep tot confrontatie, dus misdadig. Maar als een tiener dit schrijft op een satirische blog, heeft dit een ander gewicht dan wanneer een politieke leider dit zegt als statement. "Weg met Bush" in de betekenis van "weg met zijn regime" is een politieke mening, dus niet misdadig. Misschien blijkt hieruit hoe delicaat, maar ook hoe ondubbelzinnig deze vraag is.

Excuseer voor mijn lange uitleg. Het gaat voor mij over een essentieel onderwerp. Ik ben vrij vast in deze overtuiging dat andersglobalisten er alle belang bij hebben om oproepen tot confrontatie af te keuren. Commentaar is altijd welkom.

christophe

Gepost door christophe
01.12.2007

Tags