Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

ACV maakt zich zorgen over werven-politiek van Paars

ACV maakt zich zorgen over werven-politiek van Paars

BRUSSEL -- Het ACV kijkt met een bang hart naar de werven-politiek van de paarse regering. “Er zit geen gemeenschappelijke visie achter en er is het gevaar dat er aan koehandel wordt gedaan,” zegt voorzitter Luc Cortebeeck.

Om niet de indruk te wekken dat de regering in het laatste jaar voor de federale verkiezingen slabakt, lanceerde premier Verhofstadt in januari tien sociaal-economische werven die volgens de woorden van de premier België terug naar de kop van het Europese peloton moeten loodsen. “Die werven zijn iets raars,” zegt ACV-voorzitter Luc Cortebeeck. “Er zit geen gezamenlijke visie achter en de sociale partners worden er niet bij betrokken. Zo hard ze ons nodig hadden tijdens het generatiepact, zo weinig zijn we nodig bij de werven.” Dat de vakbonden en werkgevers niet meespelen in het werven-verhaal mag wel zeer letterlijk genomen worden. Cortebeeck: “In naam van de groep van 10 stuurde VBO-voorzitter Daoust een brief naar de premier met de vraag naar overleg. Hij heeft nooit een antwoord gekregen.”

Door het gebrek aan visie proberen de regeringspartijen elk op hun terrein te scoren. “Er worden paketten afgewogen. Het is een koehandel. Zo'n beleid is nooit goed,” aldus Cortebeeck. De winkelzondagen is zo'n dossier dat wel eens slachtoffer zou kunnen worden van een koehandel. Vakbonden en werkgevers zijn het eens om dat pas in 2007 onder elkaar te bespreken. “Tenzij het wordt ingeruild,” zegt Cortebeeck.

Bij het ACV kijken ze ook al vooruit naar de als moeilijk aangekondigde onderhandelingen over een nieuw interprofessioneel akkoord. Die zouden in het najaar van start moeten gaan na het congres van het ACV eind oktober en na de publicatie van de cijfers over de loonevolutie door de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven. De werkgevers eisen loonmatiging, maar bij de achterban van de vakbonden botst die eis op het onbegrip over de hoge winstcijfers en de toplonen van de managers. “Hoe gaan we die kwaadheid van de achterban vertalen in concrete eisen? Gaan we nog een evenwicht vinden?”, vraagt Cortebeeck zich af.

De werven-politiek maakt de zoektocht naar dat evenwicht nog moeilijker. De ACV-voorzitter vreest dat de werkgevers of misschien zelfs de vakbonden cadeaus krijgen waar ze niet om gevraagd hebben. Bijkomende moeilijkheid zijn de punten van het Generatiepact waar nog over onderhandeld moet worden zoals de definitie van zware beroepen en de gelijkgestelde periodes. Volgens Cortebeeck willen de werkgevers die onderhandelingen doorschuiven naar het najaar om ze daar als pasmunt te gebruiken.