Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Antwerpen, 30 november: groen licht tegen doodstraf

Antwerpen, 30 november: groen licht tegen doodstraf

Op 30 november was het de zesde internationale dag 'Cities for Life', steden tegen de doodstraf. Meer dan 500 steden verlichten dan een monument om duidelijk te maken dat ze tegen de doodstraf zijn. Antwerpen verlicht Brabo en het stadhuis in het groen, de kleur van de hoop.

Vierhonderd steden verlichtten hun monumenten om te tonen dat ze tegen de doodstraf zijn.

DSCF5381.jpg

In Antwerpen werden Brabo en het stadhuis groen verlicht van 16 uur tot middernacht..

Op 30 november verlichten wereldwijd meer dan 500 steden (waaronder meer dan 30 hoofdsteden) in een 50-tal landen een monument tegen de doodstraf. Rome, Madrid, Parijs, Barcelona, Dallas, Kopenhagen, Stockholm, Buenos Aires, Wenen, Santiago de Chile én Antwerpen zijn enkele van de steden die aan deze actie deelnemen. Deze symbolische actie kadert in het initiatief ‘Cities for life - Steden tegen de doodstraf’. De keuze van de dag verwijst naar de eerste afschaffing van de doodstraf door een moderne staat, met name het groothertogdom Toscane, in 1786.

Het stadsbestuur engageerde zich al in 2002 om jaarlijks, in samenwerking met de Sint-Egidiusgemeenschap, op 30 november een initiatief te lanceren, waarbij een gebouw op een speciale manier wordt uitgelicht. In 2002 en 2003 werd de kathedraal uitgelicht, in 2004 het Steen en in 2005 en 2006 het stadhuis en het standbeeld van Brabo. Ook dit jaar zullen het stadhuis en Brabo in het groen, de kleur van de hoop, uitgelicht worden op vrijdag 30 november van 17 uur tot 24 uur .

De Belgische steden engageren zich sterk. Naast Antwerpen lichten ook Bergen, Brussel, Brugge, Charleroi, Hasselt, Ieper, Kortrijk, Leuven, Luik, Mechelen en Verviers op 30 november hun belangrijkste monumenten uit in een speciale kleur.

Meer dan de helft (129) van de 194 landen wereldwijd hebben de doodstraf afgeschaft. Sinds 1985 schaften meer dan 50 landen deze straf af, zowel in Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, Azië als in Europa. In een aantal landen waaronder Nigeria, Afghanistan, Maleisië en Saoedi-Arabië, wordt de doodstraf echter nog steeds toegepast omdat mensen er een andere mening op na houden of niet leven volgens de wetten van het land.

Het initiatief ‘Cities for life - Steden tegen de doodstraf’ van de Sint-Egidiusgemeenschap, in samenwerking met de stadsbesturen, wordt ondersteund door tal van mensenrechtenorganisaties, die zich verenigden in de 'World Coalition Against the Death Penalty' (WCADP): o.a. Amnesty International, Sant'Egidio, Ensemble Contre la Peine de Mort en International Penal Reform.

Meer informatie over dit initiatief vindt u op de website http://www.santegidio.be/neentegendedoodstraf.php .

DSCF5934.jpg
DSCF5948.jpg
DSCF5892.jpg
DSCF5916.jpg
DSCF5910.jpg
DSCF5929.jpg
DSCF5937.jpg
DSCF5970.jpg
DSCF5956.jpg
DSCF5907.jpg