Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] Klimaattop in Bali is cruciaal in strijd tegen klimaatverandering

[Opinie] Klimaattop in Bali is cruciaal in strijd tegen klimaatverandering

Bij de start van de klimaattop in Bali roepen BBL, Greenpeace, IEW, Oxfam-in-België, VODO en WWF de wereldleiders op om de krijtlijnen uit te tekenen voor een ambitieus en rechtvaardig internationaal klimaatbeleid

Van 3 tot 14 december komen de wereldleiders bijeen in Bali, om de hoogdringendheid van een internationaal klimaatbeleid te bespreken. Het huidige Kyoto-akkoord loopt af in 2012 en in Bali zullen wereldleiders beslissingen nemen over een post-2012 akkoord. Het is uiterst belangrijk dat ook na 2012 de uitstoot van broeikasgassen verder wordt aangepakt. Een vervolg op het Kyoto-akkoord moet er liggen tegen ten laatste 2009.

Voor de milieuverenigingen en ontwikkelingsorganisaties is het belangrijk dat de waarschuwing van de wetenschap ernstig genomen wordt. Daarom verwachten we van de wereldleiders dat ze ernaar streven om de globale temperatuurstijging wereldwijd onder 2° Celsius te houden (in vergelijking met de pre-industriële periode). Een uitdaging die elke dag moeilijker wordt.

Deze doelstelling - die bevestigd en versterkt wordt door de rapporten van het klimaatpanel van de VN (IPCC) - kan enkel bereikt worden als men de stijging van de uitstoot van broeikasgassen vóór 2015 kan doen keren én als men de globale uitstoot vermindert met minstens 50% tegen 2050 (referentiejaar 1990).

Om dit te bereiken zullen de huidige engagementen versterkt moeten worden en zullen meer landen zich moeten engageren in het kader van een nieuw protocol. Een rechtvaardig internationaal klimaatbeleid moet gebaseerd zijn op de historische verantwoordelijkheid van industrielanden in het klimaatprobleem. De landen in het zuiden hebben het minst bijgedragen aan de opwarming van de aarde, maar worden wel het zwaarst getroffen door de gevolgen ervan.

De geïndustrialiseerde landen moeten het voortouw nemen in de strijd tegen de klimaatverandering en zich engageren om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 met minstens 30% te verminderen (zoals de EU zelf voorstelt) en met minstens 80% tegen 2050. Ook landen met een sterke economische groei zoals China en Indië zullen bindende engagementen moeten nemen. Andere ontwikkelingslanden moeten kunnen deelnemen op vrijwillige basis. Er moeten nieuwe en efficiënte vormen van technologische en financiële samenwerking uitgewerkt worden om deze landen toe te laten een koolstofarme economische ontwikkeling te verwezenlijken.

Het nieuwe akkoord moet ook aandacht schenken aan de impact van ontbossing op de klimaatverandering. Ontbossing draagt wereldwijd bij tot 1/5 van de uitstoot van broeikasgassen.

De rol van onze Belgische vertegenwoordigers ter plaatse zal belangrijk zijn om te garanderen dat de EU niet afwijkt van haar standpunt over de vermindering van de CO2-uitstoot voor geïndustrialiseerde landen.

Naar aanleiding van de top in Bali werd 8 december uitgeroepen tot internationale klimaatactiedag. In België organiseert de Klimaatcoalitie – die meer dan 70 organisaties uit het middenveld groepeert - samen met de Klimaatoproep een optocht door Brussel. De bedoeling is om aan onze politici drastische maar sociaal rechtvaardige maatregelen te vragen voor de strijd tegen klimaatverandering. De manifestatie start om 14.30 uur aan het station Brussel-Zuid en eindigt op de Kunstberg waar een klimaatmarkt georganiseerd wordt. Aansluitend geeft ArtforEarth een reeks concerten in het Koninklijk Circus. Meer info via www.8dec2007.be

Wij roepen op om op 8 december massaal naar Brussel te komen en volgen de klimaattop in Bali op de voet.

Ze nemen u beet voor je het weet.

The best way to counter protest is to give it a direction. Naom Chomsky.
Ik dacht dat we het over globale milieuvervuiling, ontbossing van de aarde, vervuiling van de oceanen, gentechnologie, OGM, problemen met Atoomafval, hormonen in het water en nog een hele lijst van problemen hadden?
Waar is die lijst gebleven?
WAAR?
Waar zijn de maatregelen voor duurzame energie, landbouw,huizenbouw?
Gaan die komen? Ze nemen u beet voor je het weet.
En alle oplossingen blijven in de la tenzij ik me vergis maar ik zie geen heil in CO2 taxen....

De Sint liegt ,neen is te braaf met heilig wezen

Zeker geen heil in het bestraffen van de gewone man.
Met het vingertje zwaaien; en de zak zitten.
Ondertussen braakt sint niklaas massa's wegwerpspeelgoed uit.
Die goede man.
Zijn intentie: de kindertjes blij maken, word misbruikt.
Gekleurde plastiek verkopen op weg naar een duurzame samenleving.
Politiekers en wetenschappers, kom uit je kot.
Luister en pas toe.
Geef richting en voorbeeld.
En steek die vinger in je neus of elders.
Waarschijnlijk heeft de consument er wel zin in.
Statistieken zullen het tegendeel beweren tot het goede voorbeeld wordt gegeven.
Werkelijk zien:"ze geloven wat ze zeggen passen het toe, want hun bekommernis is echt."

Leo

Is er leven na Kyoto?

Voor de geïnteresseerden:

In de MO*paper "Is er leven na Kyoto?" gaan Simon Calcoen, Peter Tom Jones, Edith Vanden Brande en Alma De Walsche aan de hand van de meest recente wetenschappelijke gegevens in op de urgentie van het klimaatvraagstuk. Ze tonen aan dat het klimaatscepticisme, in zijn vele varianten, wetenschappelijk achterhaald is. Vervolgens onderzoeken ze de mogelijkheid om te komen tot een wereldwijd klimaatakkoord dat in staat is het ontstaan van ‘gevaarlijke klimaatwijzigingen’ een halt toe te roepen. Ze doen dit aan de hand van een analyse van de sterkten en de zwakten van het functioneren van het Kyoto-protocol. In het derde deel van het artikel gaan de auteurs in op de uitdaging van de VN-klimaattop in Bali (Indonesië). Tijdens die immens belangrijke conferentie moet het raamwerk worden ontwikkeld van een krachtdadig wereldwijd klimaatakkoord dat van start moet gaan vanaf 2012.

Je kan de volledige MO*paper downloaden op www.mo.be/mopapers.