Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

‘Stop de politieke moorden en verdwijningen!’

‘Stop de politieke moorden en verdwijningen!’

BRUSSEL – Komende maandag 10 december 2007 is het Internationale Mensenrechtendag en komt Stop the Killings met haar campagne naar buiten. Voor het derde jaar op rij is er in ons land een protestactie. Na de fakkelwake van vorig jaar aan de Filippijnse ambassade, wordt er deze keer actie gevoerd aan het Brusselse Justitiepaleis.

Anti Aroyo (12).jpg

Stop the Killings-actie aan het Schumanplein te Brussel, september 2006.

Samen met het platform Stop the Killings komen deze keer ook Wereldsolidariteit (de christelijke arbeidersbeweging die veel contacten heeft in Guatemala) en Syndicol (de actiegroep van syndicalisten voor Colombia) mee de straat op om de golf van politieke moorden op leden van de sociale bewegingen aan te klagen. Uit cijfers van het internationale vakverbond, blijkt dat er in de Filippijnen, Colombia en Guatemala progressieve mensen vermoord en ontvoerd worden. Vandaar dat de actie zich richt naar deze drie landen.

In 2006 werden in Colombia 78 syndicalisten vermoord. Hiermee is het Zuid-Amerikaanse land de gevaarlijkste plaats ter wereld voor vakbondsmensen. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty is de burgeroorlog een adequate dekmantel om syndicale lastposten kwijt te raken. Syndicalisten die er betrokken zijn bij arbeidsgeschillen of die zich verzetten tegen privatiseringen, zijn het slachtoffer van geweld, terwijl ze enkel opkomen voor de rechten van de zwakkeren en voor een betere verdeling van de rijkdom.

Op de Filippijnen zijn er, sinds Gloria Macapagal Arroyo in 2001 aan de macht kwam, met steun van de militairen meer dan 900 mensen vermoord. Door internationale druk werd er dit jaar minder gemoord, maar actieve syndicalisten en anderen die de strijd aangaan tegen herstructureringen én opkomen voor de rechten van de armen op grond, blijven het doelwit. Zo werd begin augustus taxichauffeur Romulo Odal vermoord en in september Marica Mondejar, die opkwam voor de stadsarmen en voor de grondhervormingen ten voordele van de armen. In oktober werd Antonio Mercado vermoord. Hij kwam op voor de rechten van de suikerrietarbeiders op het eiland Negros.

Ook in Guatemala bekopen mensen die voor een ander opkomen het met hun leven. Eind september werd de vakbondsleider Marco Tulio Ramírez Portela bij het verlaten van zijn woonst neergeschoten door gemaskerde mannen. Hij was werkzaam als secretaris van sport en cultuur voor de in de bananensector werkzame vakbond Sitrabi. Deze vakbond vertegenwoordigt de arbeiders van fruitproducent Del Monte. In juli werd het hoofdkantoor van Sitrabi nog belaagd door geüniformeerde soldaten die gegevens eisten van de medewerkers van de vakbond.

De acties hier in België halen gemakkelijker de Filippijnse media halen dan de Belgische. Het regime daar is gevoelig voor onze acties en anderzijds zijn de media hier niet geïnteresseerd in de mensenrechten omdat het letterlijk en figuurlijk allemaal te ver weg is en omdat sensatie primeert. Als er op een zuidelijk Filippijnse eiland gevechten zijn met rebellen die gelinkt worden aan Al-Quaeda, dan haalt dit het nieuws, maar mensen die bezig zijn met wat de mensen echt bezig houdt, dat komen niet op televisie.

Om dat aan te klagen vragen we jou om je maandagavond in Brussel mee te komen vasthaken aan een mensenrechtenketting van de traditioneel armere buurt van Brussel, het Vossenplein in de Marollen, naar de letterlijk hogere buurt waar het justitiepaleis is. Aan die mensenrechtenketting kan jij je vastmaken met een musketon. Dat is een metalen ring met een verende pin waarmee klimmers zich vasthaken. De syndicalisten ginds hebben die musketons nodig voor hun eigen veiligheid.

Dat is de symboliek van de actie. Door je vast te haken, ben je solidair met syndicalisten, mensenrechtenactivisten, priesters en advocaten die in het Zuiden bedreigd en vermoord worden. En aan het Brusselse justitiepaleis gaan we gerechtigheid vragen met woorden en met beelden. We vragen iedereen om hun musketon die dag mee te brengen om zich te kunnen vasthaken. De musketons zijn vooraf of ter plaatse te kopen voor de symbolische prijs van €1,00.

Stop de politieke moorden en de verdwijningen!Haak je mee vast aan de mensenrechtenkennis! Afspraak dus aan het Vossenplein in de Brusselse Marollen op maandag 10 december om 19u30. En mogen we hopen dat het niet regent. Tot dan!