Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

3500 betogers op klimaatactiedag in Brussel

3500 betogers op klimaatactiedag in Brussel

BRUSSEL -- Voilà, de eerste klimaatbetoging in België is een feit. Ruim 3000 betogers trotseerden in Brussel het barre herfstweer. Met hun klimaatactiedag willen ze druk zetten op de wereldleiders die op de VN-klimaatconferentie in Bali onderhandelen over een nieuw klimaatakkoord. De betoging was een initiatief van een coalitie van meer dan zeventig sociale bewegingen.

DSC_3814klimaat.bmp

"3500 betogers is echt wel onverhoopt veel volk in zo'n omstandigheden met die harde regen en de treinstaking", zegt Tom Cornu van de Klimaatcoalitie die samen met de Klimaatoproep de betoging organiseerde. Voor de klimaatactiedag in Brussel sloegen vakbonden, milieubeweging en derdewereldbeweging de handen in elkaar. Een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. Dat is wat ze verwachten van de Belgische en internationale politici. “Het ordewoord van de klimaatbeweging is solidariteit. De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen”, zegt Daniel Van Daele van het ABVV. “Vooral de laagste inkomens en de zwakste bevolkingsgroepen zullen het slachtoffer zijn. Als sociale bewegingen kunnen we dan ook niet aan de zijlijn toekijken”, zegt Ann Van Laer van het ACV.

Geen gemotoriseerde voertuigen te zien in de betoging. Het moest een klimaatneutrale manifestatie worden. Karren waarop orkestjes speelden werden voortgetrokken door betogers. Ook het centrale woord van de betoging 'Hier' werd op een kar meegetrokken. Met 'Hier' bedoelen de organisatoren dat de mensen zelf iets kunnen doen om de klimaatsverandering tegen te houden. Zo schakelden vele deelnemers van de betoging om naar groene stroom of wisselden hun gloeilampen voor spaarlampen. 'Hier' is ook een oproep aan de politici. De betogers willen dat België een luide stem laat weerklinken in het klimaatdebat. “De voorbije acht jaar stond België aan de juiste kant in het debat. We hopen dat dat zo blijft. België moet ook zelf het goede voorbeeld geven. Een nieuwe steenkoolcentrale bouwen is een fout signaal”, zegt Jan Turf van Bond Beter Leefmilieu.

De betoging eindigde op de Kunstberg. Daar was er nog een klimaatmarkt met standjes van deelnemende organisaties en warme soep. De klimaatactiedag wordt afgesloten met een concert in het Koninklijk Circus.

Staking tijdens de klimaatbetoging

Een van de themata was: bevordering van het openbaar vervoer. Ik lees dat ook "de vakbonden" meewerkten. Niet allemaal. Een spoorwegvakbond staakte, zodat vele kandidaatbetogers niet in Brussel geraakten of uren langer onderweg waren.
Zulk egoistisch denken is ook verantwoordelijk voor de verloedering van ons milieu.
Het is bovendien een zwaar misbruik van het stakingsrecht. Zij straffen de milieuactivisen, niet hun werkgevers.