Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Mensenrechtenketting in Marollen tegen politieke moorden

Mensenrechtenketting in Marollen tegen politieke moorden

BRUSSEL -- Op de internationale dag voor de mensenrechten betoogden 600 mensen in de Brusselse wijk de Marollen tegen de politieke moorden en verdwijningen in landen als de Filipijnen, Guatemala en Colombia. Zij vormden een mensenrechtenketting van het Vossenplein tot aan het Justitiepaleis. De actie was een initiatief van de coalitie 'Stop the killings'.

LLC_3213.jpg

Voor je mening uitkomen en opkomen voor je rechten. In veel landen is dat levensgevaarlijk. In de Filipijnen bijvoorbeeld. Daar werden ook dit jaar weer 69 burgers vermoord. Dat is minder dan de tweehonderd moorden vorig jaar. Volgens Johan Fobelets van de christelijke bediendenvakbond LBC zit de internationale solidariteit daar zeker voor iets tussen. “Het aantal moorden vermindert dankzij de internationale druk. De VN schreven een kritisch rapport en de Internationale Arbeidsorganisatie veroordeelde de Filipijnse regering en wil een missie sturen om de politieke moorden te onderzoeken.”

Fobelets reisde zelf al naar de Filipijnen en ontmoette daar syndicalisten en mensenrechtenactivisten die ondertussen vermoord zijn. “Dat is zeer choquerend want ik weet nu bij welke acties zij betrokken waren en waarvoor ze strijden en plots zie je hun naam opduiken bij de slachtoffers.” Volgens Fobelets komen de syndicalisten in die landen op voor de zelfde dingen als in België. “Deze zomer werd een vertegenwoordiger van de vakbond van de taxichauffeurs vermoord. Zij voerden actie tegen de hoge energieprijzen. Dat is precies wat ook de Belgische vakbonden volgende zaterdag gaan doen.”

Dit jaar focusten de actievoerders niet alleen op de mensenrechtenschendingen in de Filipijnen. Ook de namen van vermoorde syndicalisten in Guatemala en Colombia werden omgeroepen. “Colombia is nog altijd het gevaarlijkste land ter wereld voor syndicalisten”, zegt Paul Lootens van de Algemene Centrale van het ABVV. “Er blijft totale straffeloosheid heersen voor de paramilitaire doodseskaders die nauwe banden hebben met de overheid.”

Ook in Guatemala is dat het geval. Hugo Verwimp van Wereldsolidariteit roept daarom de Belgische regering op om druk uit te oefenen op de regering van Guatemala. “Die druk helpt echt wel. Bij mijn bezoek aan Guatemala ontmoette ik één van de vakbondsleiders die vrijgekomen zijn dankzij een petitieactie.”

LLC_3277.jpg
LLC_3294.jpg