Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Foto's] Vredeswake in Gent

[Foto's] Vredeswake in Gent

De kerstperiode is het traditionele moment voor vredeswakes. Daarin neemt de kerststal vaak een centrale plaats in. Ze was de laatste toevlucht voor de bevalling van Maria, omdat de andere deuren voor haar gesloten bleven. Ook nu bevallen in Palestina vrouwen in moeilijke omstandigheden, omdat de checkpoints meedogenloos voor hen gesloten blijven. In het oude verhaal kwamen herders en wijzen op bezoek. Wie nu in Bethlehem een pasgeborene wil bezoeken, ziet de weg afgesloten door een muur.

kerstwake 002.JPG

In Gent bracht op initiatief van GAPP, Vrede vzw en Karibu een samenwerkingsverband van diverse organisaties een live evocatie van een kerststal in het decor van Bethlehem 2007, inclusief de muur. Wereldkoor Karibu zorgde voor vredesmuziek.

150 deelnemers betuigden hun solidariteit met mensen die in minder vredevolle omstandigheden moeten leven: in Palestina, in het Midden-Oosten en overal ter wereld.

De organisatoren grijpen jaarlijks het vredesgevoel rond kerstmis aan om solidariteit te betuigen met die plaatsen in de wereld waar geen vrede heerst. De politieke situatie maakt het leven op vele plaatsen nog allesbehalve vredevol.

De stad Bethlehem wordt volledig beheerst door de muur. Deze muur heeft een heel grillige vorm, o.a. omdat de joden het graf van Rachel wilden laten aansluiten bij Jeruzalem. De bezienswaardigheden zoals de geboortekerk, zijn voor de toeristen bereikbaar, maar vele handelaars werden werkloos omdat hun winkeltje aan de verkeerde kant van de muur terechtkwam.

Bethlehem is slechts 1 voorbeeld van vele hallucinante situaties in de bezette gebeden. De Israëlische regering voert tav de Palestijnse bevolking een onmiskenbare apartheidspolitie. De muur maakt het leven extra moeilijk. Jaarlijks sterven vrouwen en kinderen bij de bevalling omdat de soldaten aan het checkpoint de ambulance niet lieten doorrijden naar het ziekenhuis.

Behalve Palestina willen we ook ons medeleven betuigen aan de mensen in vele andere oorlogsgebieden.

(Foto's: Ria Cavbus, Johan Vanhulle en Mehdi Marechal)

Kopie van kerstwake23.12.07 007.jpg
kerstwake 006.JPG
Kopie van kerstwake23.12.07 011.jpg
Kopie van kerstwake23.12.07 038.jpg
xx-a-20071223_6288.JPG
x-p-20071223_6279.JPG
xx-a-20071223_6314.JPG

fotofilmpje hier