Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Het meisje met de zwavelstokjes (foto's + verslag)

Het meisje met de zwavelstokjes (foto's + verslag)

Antwerpen , 26 december 2007 - Voor de derde maal was het Meisje weer welkom op de Sint-Andriesplaats en werd het weer verwend met gratis optredens van diverse groepen.

(Tekst: Jules, Foto's: Fototrekster)

DSC_0023.JPG

Het groot hart van de Andriezenaars voor “het meisje met de zwavelstokjes”
Verschillende verenigingen uit en buiten Sint-Andries hadden voor snacks, soep, warm eten, chocomelk en glühwein gezorgd, zodat er de gekende ambiance heerste op dit gezellig pleintje. Voor de kinderen was er een aparte speelhoek ingericht, waar ze konden knutselen, geschminkt worden of kijken naar de poppenkast. En dit alles nagenoeg gratis of tegen een vrije bijdrage.

DSC_0010.JPG

Vijfde keer
“Het is al de vijfde keer dat we “het meisje met de zwavelstokjes” inrichten,“ vertelt Philippe De Craene van het Daklozen Aktie Komitee, Antwerpen. “ Alles is begonnen rond het ontbreken van openbare toiletten rond de Groenplaats. Daar wilden we de aandacht op vestigen. We konden rekenen op de steun van verschillende muziekgroepen en van enkele dichters, zodat we er iets “speciaals” konden van maken en zodoende in de belangstelling kwamen”. Na twee jaar Groenplaats werd definitief verhuisd naar de Sint-Andriesplaats.

DSC_0013.JPG

Van een protestactie rond de toiletten evolueerde het gebeuren meer naar een happening, waar de daklozen eens voor een halve dag centraal staan, onder de slogan: 'een thuis voor iedereen'. Dit jaar verleenden Muzant, Vintage Black, Scatchou Bottos, Starlett en Kletmic Noiz hun medewerking en werd het initiatief gesteund door de Provincie en de Stad Antwerpen, ’t Vlot, Free Clinic, het DAK en de Stuurgroep van Sint-Andries.

DSC_0014.JPG

Buurt helpt mee
Sint-Andries zou Sint-Andries niet zijn moest men niet mee aan de kar trekken. Verschillende verenigingen zijn vooraf al weken in de weer om kleren in te zamelen, vrijwilligers of meer nog vrijwilligsters te mobiliseren die soep willen koken, de diverse standjes willen bemannen en die mee willen instaan voor de algemene organisatie. De coördinatie gebeurt door de Stuurgroep.

DSC_0053.JPG

“Voor ons is dit een hoogtepunt uit onze werking”, zegt Nico Volckeryck, de voorzitter van de Stuurgroep en ook de drijvende kracht achter de kledijophaling. “We hebben er geen of weinig moeite mee om voor die dag de nodige mensen te mobiliseren, want de mensen tonen hun hart”.

DSC_0057.JPG

De buurt leeft mee met de daklozen en het Daklozen Aktie Komitee (DAK) is er zeker geen onbekende. Dit Komitee heeft trouwens al verschillende acties gevoerd in de wijk zoals de befaamde “kraak” in de Pachtstraat.

DSC_0118.JPG

Verder lag het Komitee mee aan de basis van het oprichten van “De Biekorf” waar daklozen een onderkomen voor de nacht kunnen vinden. Recent organiseerde het Komitee een debat rond de integratie van daklozen in de maatschappij en voert het mee aktie rond de problematiek van het referentieadres, waar ex-gevangenen soms het slachtoffer van worden.

DSC_0179.JPG
DSC_0123.JPG
DSC_0167.JPG
DSC_0168.JPG