Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Tribalisme" in Kenia?

"Tribalisme" in Kenia?

Een interessant commentaar op de site van Le Monde diplomatique verklaart waarom de berichtgeving over de politieke crisis in Kenya zo pover is.

Ik vertaal:

"Etnisch geweld in Kenya," aldus de media, die altijd klaar staan om reductionistische boodschappen over Afrika te debiteren. Het tribale element speelt echter niet de hoofdrol in de bloedige gebeurtenissen in Nairobi, ontkentend door de bekendmaking van de - wellicht gemanipuleerde - resultaten van de presidentsverkiezingen. Kenya, goede leerling van de 'internationale gemeenschap' en met haar safari's o zo pittoresk, is in feite een sociaal kruidvat. Ondanks een economsiche groei van gemiddeld 6 procent, neemt de ongelijkheid exponentieel toe, zoals blijkt uit de ghetto's die de hoofdstad omzomen. De milities van verpauperde jongeren die in die wijken wonen zijn trouwens niet vreemd aan de algemene spanning.

De destabilisering van Kenya kan geopolitieke gevolgen hebben. Enerzijds doet het land dienst als uitvalsbasis voor een heleboel ngo's die actief zijn in de regio. Anderzijds heeft Nairobi zich ingeschreven in de door Washington in stelling gebrachte machine van de "oorlog tegen het terrorisme", als tussenstop voor militairen en Amerikaanse geheime agenten.

Er wonen in Kenya veel buitenlandse journalisten, maar het land is vooral een uitvalsbasis voor de studie van een onstabiele regio (Congo, Ethiopië). Weinig verslaggevers nemen de tijd om hun rustige hotels te verlaten om het dagelijkse leven te observeren van de bewoners die hen omringen. Dat kan één en ander verklaren...

Blij dat iemand eens

Blij dat iemand eens kritisch hierover bericht want het wordt in de pers idd iets te makkelijk gereduceerd tot tribalisme. En weer treffend dat de verkiezingen daar niet zoveel aandacht zouden gekregen hebben als er geen geweld uitgebroken was...

volk of tribe? wat is het verschil?

Vlamingen zijn een volk (West-Vlamingen en Limburgs zijn weer een ander volk), maar Afrikanen leven in stammen. Waar is het wezenlijke verschil?

Een westerse democratie in een niet-westers land werkt niet (werkt het ergens wel ... ?). In ieder geval: dit moeten echte Afrikaanse democratieën worden!!! Het land moet aan haar bevolking toekomen, liefst aan alle lagen van de bevolking en met een bijzonder grote rechtvaardigheid (die in onze westerse samenlevingen ver zoek is en die in de Afrikaanse beschavingen vaak wel aanwezig is, ondanks het beeld dat wij daarvan via onze geschiedenisboekjes en televisie hebben). Solidariteit bestaan onder de Afrikanen, maar niet met hen die de rijkdommen verkopen in ruil voor wapens, prestige en macht. Misschien ligt dit op de bodem van de EPA's. In elk geval is het vertrouwen van de bevolking geschonden door gelijkaardige praktijken in het verleden.

Marc-Antoon

Gepost door Marc-Antoon
09.01.2008

Tags