Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

'De weg naar Mekka' een gemiste kans? Het debat met de makers

'De weg naar Mekka' een gemiste kans? Het debat met de makers

GENT -- 'De weg naar Mekka'-programmamakers Dirk Tieleman en Jan Leyers verdedigden zich vrijdag tegen de kritiek van Vlaamse moslims en kritische mediawatchers. Honderdvijftig toeschouwers kwamen samen in De Centrale in Gent, waaronder Etienne Vermeersch en ook Wouter Van Bellingen - van de symbolische trouwpartij tegen racisme. Critici zochten op basis van beeldfragmenten ook naar de achterliggende gedachte van het duo.

Sami Zemni vermoedt dat die gedachte is 'dat bepaalde problemen in het Westen toe te schrijven zijn aan de islam'. En hij verwijt Jan Leyers dat die op basis van één reis pretendeert te weten hoe de moslimwereld in elkaar zit. Zemni is directeur van het Centrum voor Islam in Europa en hij coördineert het MENARG (Middle East and North Africa Research Group) van de Universiteit Gent.

mekka 009.jpg

“Neen”, antwoordt Leyers kordaat. “Ik weet niet wat er in die wereld leeft en we zijn niet op zoek gegaan naar één antwoord. We willen enkel indrukken registreren en jij verwijt mij dat ik andere interesses heb dan jij. Het idee voor het programma ontstond ook omdat heel wat auteurs wiens boeken ik gelezen heb en heel wat specialisten, onder meer Dyab Abou Jahjah, het onderling niet eens zijn. Het is een tocht door moslimlanden, waarbij godsdienst de insteek is. Het is na 11/09 toch voor de hand liggend dat we een programma over de moslimwereld maken?”

Ico Maly van Kif Kif Mediawatch vindt dat de makers vertrekken vanuit een 'Clash of civilisations'-logica. “De logica van de Clash of civilisations (de theorie dat cultuur en religie de belangrijkste bronnen van conflicten zijn, nvdr) is zeer dominant, ook bij moslims. De verklaring daarvoor is dat de machthebbers – zoals nu Bush - al tientallen jaren druk uitoefenen om die logica te verspreiden.” “Maar wij maken gewoon een portret van die landen en Jan gaat onbevangen tewerk. We werken tenminste niet in de broeinesten zoals bijvoorbeeld Afghanistan. Verslaggeving vanuit die gebieden - waar Rudi Vranckx nu werkt - is heel wat anders en vertrekt wel eerder vanuit die logica ”, vertelt Tieleman vanuit zijn ervaring als correspondent.

mekka 003.jpg

vlnr. Sami Zemni: Centrum voor Islam in Europa en MENARG (UGent), Jan Leyers, Naima Charkaoui van het Minderhedenforum

mekka 007.jpg

vlnr. Guy Poppe (moderator), Dirk Tieleman, Ico Maly van Kif Kif Mediawatch

Er ontstonden verhitte discussies, zoals die over een overgangsshot of tussenshot van vrouwen die op straat wandelen met hoofddoeken. Het shot kwam er vlak na de zin van de verslaggever: “er is geen echte democratie”. Maly: “Tv-makers zijn verantwoordelijk voor de beeldvorming en de gemiddelde Vlaming ziet een hoofddoek als iets negatiefs. Daar moet je rekening mee houden.” Leyers vraagt lachend of die vraag van één of ander duister ministerie van Informatie komt en “wil zich niet laten leiden door wat anderen denken”. “Die tussenshots zijn toevallig, je kan daar niets achter zoeken zonder ons van kwade wil te betichten. We wilden gewoon een opname van het straatbeeld maken en daar liepen nu eenmaal veel vrouwen met hoofddoeken rond”, besluit Tieleman. Moderator Guy Poppe komt - zoals steeds in het debat - tijdig en diplomatisch tussen.

Maar dan volgt een fragment waarin de Koran de bron van alle wetenschappelijke kennis genoemd wordt. Zemni en Leyers zijn het in grote lijnen eens dat het dogma - ‘dat alles ondergeschikt is aan de islam’ aan een opmars bezig is. “De laatste dertig jaar wint het dogmatisme aan belang”, zegt Zemni bezorgd. Leyers stoort zich ook aan de cirkelredenering van moslims die denken: ‘Alles staat in de Koran, dus is het waar. Waarom? Omdat het in de Koran staat’. Maly merkt op dat de botsing van religies een universeel probleem is, "kijk bijvoorbeeld naar de creationisten", waardoor hij het beeldfragment niet representatief vindt. "Bovendien zijn er in de moslimwereld ook veel seculiere scholen. Laat die dan ook eens zien", zegt iemand uit het publiek.

mekka 005.jpg

In Marokko krijgt Leyers het aan de stok met Nadia Yassine, dochter van een invloedrijke sjeik, oppositieleidster, en fundamentalistische moslima. “Volgens de Koran zijn man en vrouw toch niet gelijk? Mannen mogen immers meerdere partners hebben, maar vrouwen niet”, legt hij haar voor. Naima Charkaoui van het Minderhedenforum vindt dat hij Yassine onvoldoende kansen geeft en dat hij tijdens de reis niet genoeg luistert naar de geïnterviewden. “Die vrouw heeft heel wat te vertellen. Het is een gemiste kans om eens andere onderwerpen aan bod te laten komen, maar jullie gaan te eenzijdig tewerk”.

Leyers: “Maar het is op basis van de bewering van Yassine ‘dat de Koran niet in strijd is met de mensenrechten’ dat ik over polygamie begon. Yassine zei het volgende: 'jullie hebben andere eikpunten, zoals Descartes bijvoorbeeld, en wij hebben de Koran, en die is niet in strijd met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens'.” Tieleman haalt aan dat er tv-wetmatigheden (Kill your darlings) zijn en dat je daardoor door tijdsgebrek een strenge selectie moet maken van wat je wel of niet gebruikt. "Je kan nooit alles laten zien, ook al wil je dat", besluit hij.

mekka 002.jpg
mekka 006.jpg

Ach zo ...

De moslimvrouwen zijn 'darlings' en dus maakt televisie ze monddood???

Bravo televisie!! :-(

Vrijheid

Hopelijk gaan we in het Westen onze verworven vrijheden niet opgeven voor een religie of een pseudo-correct denken met een politieke agenda. We mogen niet toegeven aan krachten die een journalistiek nastreven die een verzonnen geïdealiseerde realiteit weergeeft. 'De Weg naar Mekka' was één van de boeienste reisreportages die ik ooit gezien heb en helemaal in lijn met mijn persoonlijke ervaringen in Egypte.

Nieuw evenwicht en kort op mijn lip.

De “soort” is dominant aanwezig.
Zo tegenwoordig dat anderen moeten wijken.
Het tekort begint zich te laten voelen.
De tussenruimte wordt kleiner.
Steden barsten uit hun voegen.
Tradities staan onder druk.
Culturele eigenheden zoeken naar de "waarheid".
Das positief.
Kunnen we zoeken dan ook helemaal opentrekken?
Het niet proberen te kaderen.
Maar ernstig zekerheden durven opgeven.
Onbevangen zijn zonder media en politieke manipulaties.
Laat de "clash" zijn werk doen.
De"soort zal wijzer worden.
Begrijpen dat we zelf verantwoordelijk voor ons zijn.
Zelf-bewust.
Knap woord.
Waarschijnlijk bestaat die nieuwe wereld echt.
En is het een poort naar wat we zoeken.
Het gegeven; "tegenstelling"wat zich nu aandient.
Dus alles uit de kas voor die "oorlog"met woorden.
Het ik, het zelf bewust zijn, is een leiddraad.
Al was het maar om de soort en de nakomelingen van een grondige verdoemenis?
Door de "great dictators” te voorkomen.
Kan ik mijn liefde en vriendschap uiten?
Voor een bedekte moslima?
Ont-dekken is een leuke bezigheid.
Creatief en positief.

Leo

Misschien hadden de critici

Misschien hadden de critici beter ook eens het boek van Jan Leyers gelezen in plaats van zich blind te staren op de TV-reeks.

Bij het maken van reportages moet men inderdaad keuzes maken omwille van het tijdsbestek. Pijnlijke keuzes vaak, die ideeën of personen niet helemaal tot hun recht doen komen. Jammer, maar dat is eigen aan het medium televisie.

Juist daarom heeft Leyers ook een boek geschreven, waarin hij in meer detail ingaat op de zaken die aangeraakt worden in de reeks.

Leyers is filosoof van opleiding en bekijkt de Islamwereld als onbevangen buitenstaander. Juist daarom zijn de reeks en het boek zo waardevol.

Het probleem, niet alleen met de Islam, maar met alle godsdiensten, is dat ze ook nu krampachtig blijven vasthouden aan boeken die tweeduizend jaar geleden geschreven zijn door mensen die pretendeerden het woord van God te kennen.

Vanuit de moslimgemeenschap moet er gestreefd worden naar een moderne Islam, die zich niet letterlijk op de Koran baseert en die zich kan verenigen met de moderne maatschappij.

Hetzelfde geldt trouwens ook voor conservatieve Christenen die vanuit hun godsdienst bvb. haat tegenover homo's rechtvaardigen.

Er was ook positieve kritiek

Er was ook positieve kritiek die avond vanuit het panel en vanuit het publiek en onder meer van moslims.

Toen de weg naar mekka uit

Toen de weg naar mekka uit was heb ik er niet naar willen kijken omdat het toch weer niet over islam moest gaan, nine eleven gaat over terrorisme en islam is er een voorwendsel zoals socialisme een voorwendsel is in china..,swat nu net zie ik dan toch het eerste deel op nederlandse televisie... Tis gewoon vies hoe die Jan en co tewerk gaat, volgens mij beseft die man zelf niet hoe etnocentristisch hij denkt. Hij gaat er vanuit dat de islam een probleem vormt an sich, en hij slaagt er in het eerste deel alvast niet in iets nieuws te brengen, laat staan zich los te maken van zijn eigen denkwijze, die hij opvallend veel toeschrijft als de 'onze?' Nederland zal hem afmaken als ze dit daar bekijken...
ps: ik ben een moslim en cordoba roept bij mij geen enkel wrang of wat dan ook gevoel op, maar volgens jan zou dat bij elke moslim toch zo zijn, dus ben ik geen moslim volgens jantje? maak liever een reportage over vlaanderen

aflevering jaloezie, marokko-Algerije

Een goede docu om op scholen te gebruiken. Voor elk niveua, het taal gebruik is eenvoudig. Leuk voor moslims in Nederland, om te zien hoe het in het oude "vaderland" aan toe gaat.