Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

't Uilekot blokkeert Aquafinwerken Sint-Antelinks

't Uilekot blokkeert Aquafinwerken Sint-Antelinks

Een tiental leden van vzw ’t Uilekot verhinderden deze morgen vanaf zeven uur de werken aan het Aquafin-station te Sint-Antelinks (Herzele). De vzw protesteert al jaren samen met de buurt tegen de inplanting van het station in de waardevolle Beverbeekvallei. ’t Uilekot kreeg de auditeur van de Raad van State achter zich. Die oordeelde begin november ook dat de overheid fouten maakte bij de opmaak van een Bijzonder Plan van Aanleg voor het station. Door de actie dienden de werknemers met het aangevoerde beton rechtsomkeer te maken.

full.jpg

vzw ’t Uilekot verzet zich al méér dan tien jaar tegen de bouw van een zuiveringsstation in de Beverbeekvallei bij Sint-Antelinks. De vzw argumenteert dat het om één van de laatste stiltegebieden gaat in Vlaanderen én een in standaardwerken gerenommeerd landschap. ’t Uilekot is evenmin akkoord met de techniek die Aquafin gebruikt: “Te duur en niet efficiënt omdat er méér regenwater vervoerd wordt dan afvalwater” zegt Dirk Buysse van de Uilekot-milieuwerkgroep “de stations moeten kleiner en onmiddellijk na de bebouwde kern. De techniek van Aquafin deugt in de steden, maar niet in het platteland.

De vzw werkte samen met Stedenbouwkundig Hugo Van Der Stadt en de lokale milieuraad een alternatief uit, met een station aan de Bergestraat te Steenhuize. Vera Dua ondersteunde die visie tijdens haar ministerperiode, maar slaagde er niet in de beslissing terug te draaien.

In de gemeenteraad gingen CD&V en LEEF! dwarsliggen. In Ninove verzet GROEN! zich tegen de zaak, uit vrees voor bijkomende overstromingen. Tijdens de procedure waren de actievoerders immers ook op een advies van de Afdeling Water van AMINAL gestoten die grotere risico’s voorspelt. Daags nadien werd het advies herroepen. Via een mailactie riepen alle milieubewegingen uit de streek in augustus CD&Vminister Crevits op om de werken niet te starten alvorens de juridische procedures van de baan waren. Crevits wilde van geen wijken weten.

’t Uilekot had ook bij de Raad van State beroep aangetekend tegen het Bijzonder Plan van Aanleg dat de aanleg mogelijk maakte én tegen de milieuvergunning. De vzw kloeg vooral aan dat er naar de alternatieven niet geluisterd werd en steunde zich o.m. op het feit dat de plaatselijke Gecoro er zich van afmaakte met een bijzonder karig advies. “Schandalig hoe men daar de zaken van tafel veegde”, zegt toenmalig milieuraad-voorzitter Piet De Baere.

In november kreeg de vzw alvast gelijk van de auditeur in zijn advies. Nogmaals verzocht men de overheid om de werken te stoppen in afwachting van een definitieve uitspraak van de Raad van State, kwestie van geen nodeloos geld in het water te gooien. De reactie van Aquafin en konsoorten ging echter de andere richting uit: de werken werden versneld.

“Dit konden we niet aanvaarden “ zegt Dirk Buysse “Men schendt niet alleen de natuur, de stilte en rust van de omwonenden, men veegt ook de vloer aan met het juridisch aanvoelen van de auditeur”.

vzw ’t Uilekot blokkeerde deze morgen, met steun van vzw RALDES (Regionale Actiegroepen Leefmilieu Dender en Scheldeland) en de Aalsterse Nieuwbeek dan ook de werken. Met twee kilometer koord werd een spinnenweb geweven dat symbool staat “voor de duistere mechanieken van de NV Aquafin en de verschillende overheden in deze zaak”

Met een aantal personenwagens en spandoeken blokkeerde men de straat en twee vrouwelijke actievoerders beklommen de werfkeet en vouwden een spandoek open.

Na wat gepalaver keerden de werknemers van de firma Rombouts huiswaarts, samen met de betonwagen. De vzw is blij dat de werken op zijn minst wat vertraagd werden. De advokaat van ’t Uilekot, Gwyde Vermeire, vroeg de Raad van State een spoedprocedure te gebruiken om snel een oordeel te vellen.

Filip De Bodt