Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Ervaringsdeskundigen vloeren beursspecialisten

Ervaringsdeskundigen vloeren beursspecialisten

Twee weken geleden interviewden we een vakbondsafgevaardigde van een Delhaize-winkel in Antwerpen. Diana is kassierster en moeder van vijf kinderen. Daarom noemden wij haar een ervaringsdeskundige op vlak van koopkracht. "Ja, de koopkracht daalt, dat zien wij dagelijks aan de kassa", klonkt het toen uit de mond van Diana en enkele collega's.

"Kort door de bocht", reageerden woordvoerders van Carrefour en Delhaize in koor op de website van Knack. Carrefour Belgium ziet weinig indicaties dat de klanten te lijden zouden hebben onder een dalende koopkracht, zei de woordvoerder Lars Vervoort.

Maar kijk, vandaag staan de cijfers zwart op wit in De Standaard. "De Belg heeft in december 7 procent minder gekocht dan in december 2006."

De beurzen schrokken hevig van het cijfer, misleid als ze waren door de sussende berichten van specialisten, en doken meteen in het rood. Misschien volgende keer toch ook eens het oordeel van ervaringsdeskundigen naar waarde schatten.

koopkrachthysterie

jamaar die teruggang is volgens een illustere geest van UNIZO te wijten aan
"koopdrachthysterie"
maw. het consumptiebeest in ons is ontregeld : normaal laat het zich voortdrijven op de vertrouwelijke boodschappen van de reclame of het "de-mijne-is-groter-reflex" maar nu (door allerlei wangeluiden als beursonrust of brandstof-prijzen) vertoont het wat hysterische trekjes : de pateekes smaken niet zo lekker, de sneeuwvakantie is twee dagen korter, of toch maar geen nieuwe wagen ondanks het salon
of zou diep in het beest toch nog een restje zinnig mens overgebleven zijn ?
er is nog hoop ...

christophe

Gepost door christophe
06.02.2008