Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Blog / burgermedia

Opinie: 50 jaar revolutie: geschiedenis, heden, toekomst

50 jaar Cubaanse revolutie. Wat betekent dat vandaag? Het gaat niet zozeer over Fidel Castro, over Che Guevara of over Barack Obama. Zij zijn de pionnen op het speelbord van de wereldmacht, de iconen die een leidende rol hebben gespeeld en de koers uitzetten voor de komende tijd. Het gaat volgens mij ook niet over wie ooit de Nobelprijs heeft verdiend en wie hem nooit zal krijgen. We moeten het gewoon samen doen. Uiteraard, zo gewoon is dat niet. Het is revolutionair! Maar het is wel de waarheid.

Lees meer / 0 comment(s)

Stuurt De Crem binnenkort ook troepen naar bloggers?

Minister van Oorlog Pieter De Crem trok twee weken geleden met zes medewerkers voor een weekje naar de VS. Maandag 17 november had hij in New York een afspraak met de Verenigde Naties, maar die werd op voorhand geannuleerd. De zeven vrolijke defensiegezellen besluiten dan maar om eens stevig door te zakken in the Big Apple. Tot grote woede van de minister schreef barvrouw Nathalie een venijnig stukje over het cafébezoek van de delegatie. Een lid van de delegatie nam contact op de met werkgever van de vrouw en zij werd prompt ontslagen.

Lees meer / 7 comment(s)

YouTube gaat live

Vanaf morgen, 22 november 2008, zendt Youtube uit in livestreaming op internet op het kanaal www.youtube.com/live.

"YouTube Live! is, first and foremost, a celebration of the site's vast user communities; everyone from bedroom vloggers to world-famous rock stars, musicians, comedians, athletes, artists and more. Part concert, part variety show and part party, the event will bring to life many of the amazing videos and talent that YouTube viewers have already made popular on the site."

Lees meer / 2 comment(s)

Dan Gillmor, papa van de burgerjournalistiek, was even in België

Journalist en onderzoeker Dan Gillmor streek vorige week even neer in ons land. De immer beminnelijke Gillmor – de papa van de burgerjournalistiek, zoals hij tijdens een debat in de Vooruit werd voorgesteld – ging op de boot van nieuws.be een namiddag lang de discussie aan met Vlaamse journalisten en onderzoekers.

blogboatgillmor.jpg
Dan Gillmor@work (foto Gil Plaquet/stampmedia)

Lees meer / 2 comment(s)

Burgermedia en reguliere media in de clinch,....weeral,...:-(

Vanmorgen , de rechtbank in Dendermonde,...(zie ook: http://www.indymedia.be/en/node/30275).

Ik stond achteraan in de rechtbank,en nam een foto om bij mijn artikle te kunnen plaatsen.
De rechter vroeg me om naar voor te komen,"Want wat doet U daar zo achteraan in de rechtszaal met uw fototoestel?"

Lees meer / 10 comment(s)

Journalist Award 2008

Le Concours de journalisme 2008 de l’UE

Concours européen sur les discriminations et la diversité ouvert aux journalistes de la presse écrite et électronique

Nederlandstalige versie zie onderaan

Lees meer / 0 comment(s)

Bedenkingen van een deelnemer van het ESF in Malmö

Malmö, zaterdagvoormiddag: de zaal overvol, mensen op de trappen, zelfs achter het panel zitten ze op de grond. Er wordt ingetogen geluisterd, gereageerd met gevoel. Het onderwerp: hoe de wereldvoedselcrisis counteren? Moeten we de landbouw herbekijken?

Alleen al voor zo’n seminaries met stemmen uit de hele wereld is het Europees Sociaal Forum de moeite waard.

Lees meer / 0 comment(s)

36 bloggers opgepakt in 2007

Het World Information Access-rapport houdt statistieken bij van het aantal bloggers dat gearresteerd wordt op basis van hun activiteiten op het internet. In 2007 waren dat er 36 wereldwijd. Dat is meer dan driemaal zoveel als het jaar daarvoor. Voor de eerste drie maanden van dit jaar zijn het er vijf. Een rustig begin of een kentering? De nabije toekomst zal het uitwijzen.

Lees meer / 1 comment(s)

Op zoek naar de meerwaarde van Indymedia

Sinds dit jaar hebben de derde bachelors agogiek aan de VUB een nieuw vak: “Methodiekontwikkeling en evaluatie”.
Voor dit vak gingen de VUB en het Brussels Sociaal Cultureel [Net]werk een partnership aan. Wij, als studenten, werden in groepjes van drie het werkveld ingestuurd om de sociaal-culturele praktijken van dichtbij te gaan bekijken.

Onze opdracht bestond uit 2 delen:
* Theoretisch luik: een beschrijving en analyse van de praktijk
* Creatief luik: de meerwaarde van de praktijk op een originele manier in beeld brengen

Lees meer / 0 comment(s)

Beroepsjournalisten op opendeurdag indymedia.be over burgermedia

Op de website van de *journalisten bond* kan je een verslag lezen van de indymedia.be open deur dag.


Indymedia voedt debat over klassieke en nieuwe media

De ‘nieuwe media’ zijn niet zo nieuw als ze er uitzien. Bovendien is het maar de vraag of ze zo lang ‘nieuwe media’ zullen blijven, gelet op de gevaren van ‘netnarcisme’ en ‘hybridisering’ die hen bedreigen. Die vaststellingen werden gedaan op de tweede opendeurdag die de onafhankelijke nieuwswebsite Indymedia.be op 17 februari organiseerde.

Lees meer / 0 comment(s)

Lezing Nico Carpentier tijdens Burgermediadag

Tijdens de Burgermediadag (op 17.02.2008 bij Indymedia.be) gaf Nico Carpentier tekst en uitleg bij de bijdrage die hij schreef voor 'Burgermedia: opmars, ervaringen, bedenkingen'. Nico's lezing was meteen ook de lancering van dat boek, een uitgave van Indymedia.be.

Lees meer / 0 comment(s)

Ervaringsdeskundigen vloeren beursspecialisten

Twee weken geleden interviewden we een vakbondsafgevaardigde van een Delhaize-winkel in Antwerpen. Diana is kassierster en moeder van vijf kinderen. Daarom noemden wij haar een ervaringsdeskundige op vlak van koopkracht. "Ja, de koopkracht daalt, dat zien wij dagelijks aan de kassa", klonkt het toen uit de mond van Diana en enkele collega's.

Lees meer / 1 comment(s)

This revolution will be blogged

''from a poem by Gil Scott-Heron, “The revolution will not be televised”, also used in a film about President Hugo Chavez and Venezuela.''

Maar dit is Zuid-Afrika.

De titanenstrijd om de leiding van het ANC zal misschien wel een grondige aardverschuiving teweeg brengen, maar daarom nog geen revolutie.

Wel een revolutie is de impact van de burgermedia die het spectaulaire gebeuren op de nationale conferentie van het ANC de wereld insturen.

Lees meer / 2 comment(s)

Knap staaltje van burgerjournalistiek over kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren worden nog steeds opgesloten... Maar weten we ook wat dat betekent?
Burgerjournalist Luc Janssens nam uitgebreid de tijd om kennis te maken met Colette en haar jonge kinderen
- opgepakt, opgesloten en terug vrijgelaten. Hoe dat ging en wat dat met ze deed. En met de bejaarde buurvrouw Raymonde uit de Weggevoerdenstraat... Het onbegrip, de angst, de pijn. De vernedering ook. Het resultaat is een reportage waar je stil van wordt, een unieke inkijk in de menselijke kant van dit soort drama.
http://indymedia.be/en/node/25036

Lees meer / 0 comment(s)

Leve de anti-persfotografen ;-)

Ik erger me rot aan die fotografen die op acties, persconferenties,… neerstrijken, 15 minuten foto’s nemen en dan weer vertrekken naar een ander *nieuwsitem*. Niet dat die fotografen daarvoor kiezen, ook zij weten beter, maar de manier waarop fotografen vandaag moeten werken is bijna een karikatuur. Ik hoor verhalen van fotografen die tot 5 reportages per dag moeten maken. Hoe kan je nu 5 keer per dag je onderwerp leren kennen, de situatie inschatten, op zoek gaan naar een orrigneel beeld dat een goed beeld geeft van wat er gebeurt,…?? Dat gaat met mijn petje te boven.

Lees meer / 6 comment(s)

User Generated Money euh.... Content

001_DSC_0015_450.JPG
Met redelijk grote verwachtingen trok ik gisterenavond naar The user is the content’: a debate. De namen op de affiche logen er niet om: Lulu.com, Creative Commons, de mensen achter drupal, BBC, ... mensen met ervaring in User Generated Content dus. Al bleek al gauw dat het vooral gewoon ging om User Generated Money.

Wat moet je verwachten als je naar een panelgesprek gaat over User Generated Content?