Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Portretten van twee hongerstakers

Portretten van twee hongerstakers

164 vluchtelingen gaan hun 37ste dag van de hongerstaking in, in een leegstaand gebouw van de Franse gemeenschap in de Brusselse Koningsstraat. Ze voeren actie omdat ze al jarenlang in België wonen, maar nog steeds geen papieren hebben. Elke vluchteling heeft zijn of haar eigen achtergrond, lees hieronder het verhaal van Abdel en Eren.

AbdelTalik.aspx.jpeg

Maak kennis met Abdel Talik, hij is 42 jaar oud en heeft een graad in Human Resources, behaald in Marokko. Abdel is negen jaar geleden naar België gekomen met een goede baan sterk in zijn gedachten. Maar omdat hij geen officiële papieren heeft, is Abdel gedwongen zwart te werken op de groente- en fruitmarkt voor een schamele 5 euro per uur. Wanneer hij in de bouw gaat werken, ziet hij zijn inkomen nog eens dalen naar 30 en soms wel 20 euro per dag, met werktijden van 7:00 tot 18:00 uur. Nu is Abdel werkloos en hij beoogt met de hongerstaking en als lid van de commissie van de hongerstaking, hem en zijn lotgenoten een betere toekomst in te sturen, die alleen mogelijk is met de Belgische identiteit.

ErenAyze.aspx.jpeg

Dit is Eren Ayze, een 39-jaar oude vrouw van Koerdische afkomst en moeder van vier kinderen. Ook Eren is negen jaar terug met haar man en kinderen naar België gekomen. Het is moeilijk hen te verzorgen, omdat haar man en zij geen werk hebben: “Werkgevers vragen altijd naar papieren, die ik niet heb. En zonder werk heb ik geen inkomsten.” Eren heeft al eerder geparticipeerd in een hongerstaking in Hasselt, zonder succes. En ook al is zij uitermate zwak van het hongeren, nu al 37 dagen, zegt ze vastberaden niet te stoppen voordat ze officiële papieren in haar handen heeft, opdat zij en haar gezin eindelijk een goed leven kunnen leiden in België.

Abdel Talik is geen vluchteling

Abdel Talik is een emigrant die voor werk naar Europa is gekomen. In de Algerijnse woestijn staan kampen waarin tienduizenden mensen wonen die voor Marokko zijn gevlucht. Die mensen zijn werkelijk vluchtelingen. Maar Abdel Talik is dat niet. Hij is een landverhuizer, en ik wens hem veel geluk, maar recht op een vluchtelingenstatus heeft hij mijn inziens niet.