Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Portret] Hongerstaking Mensen zonder papieren

[Portret] Hongerstaking Mensen zonder papieren

Bijna twee maanden geleden trokken 164 mensen zonder papieren een leegstaand gebouw in van de Franstalige Gemeenschap nabij de Congresplaats in hartje Brussel. Sinds 1 januari is de grote meerderheid een hongerstaking begonnen om een oplossing te vragen voor hun statuut aan de Minister van Buitenlandse zaken Patrick Dewael (VLD). Na 37 dagen blijft het echter nog steeds volledig stil van zijn kant. We maakten een aantal portretten van actievoerders, die in het totaal meer dan 15 verschillende nationaliteiten vertegenwoordigen.

LLC_5758.jpg

Luzmila uit Otavalo, Ecuador.

Een groep van een twintigtal Ecuatorianen nemen sinds twee jaar deel aan verschillende acties om papieren te vragen en een rechtvaardiger, humaner vreemdelingenbeleid. Het begin van hun acties dateert van februari 2006 met een actie in Anderlecht, vervolgens besloten ze in november 2007 deel te nemen aan een hongerstaking van 48h in Schaarbeek en op dit moment doen ze ook mee aan de actie in de Koningsstraat 91.

Luzmila kwam in 2002 naar België om haar zeven jongere broers en zussen te kunnen onderhouden, waarvoor ze verantwoordelijk werd na de dood van haar beide ouders. In Ecuador was het echter zo moeilijk om een job te vinden, dat ze de kans om naar Europa te komen met beide handen greep toen haar neef haar uitnodigde. Door in België als kuisvrouw te werken bij mensen thuis, kon ze vervolgens geld opsturen naar haar familie. In 2005 vroeg ze met de hulp van een advocaat, haar verblijfsvergunning aan op basis van art.9.3, waarvoor ze nog steeds op een antwoord wacht. Dit zeer vage (en zonder vastgelegde criteria) wetsartikel kan ingeroepen worden voor "buitengewone omstandigheden". Verscheidene mensen zonder papieren doen bijgevolg als laatste hoop, beroep op dit artikel wanneer ze niet in aanmerking komen voor andere wetsartikelen. Dit komt in de praktijk neer op een grote groep mensen die om economische redenen immigreren.

Luzmila hoopt dat deze actie eindelijk enige verandering kan brengen voor haar situatie, zodat ze haar broers en zussen en kinderen kan gaan opzoeken. Al 37 dagen doet ze mee aan de hongerstaking waardoor ze, gecombineerd met het gebrek aan elektriciteit, verwarming en onvoldoende water, in een zeer zwakke gezondheidstoestand is terecht gekomen.

Zaterdag 9 februari organiseren de hongerstakers om 15h een optocht van de Koningsstraat 91 tot de Dienst Vreemdelingenzaken aan het Noordstation. Elke woensdag om 18h kan je tevens je steun komen betuigen in de Koningsstraat door deel te nemen aan de Kring van de Stilte.