Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Brusselse Cirkel van Stilte trekt veel steunbetuigers

Brusselse Cirkel van Stilte trekt veel steunbetuigers

Brussel -- De Cirkels van Stilte, die elke woensdagavond worden gehouden rondom het Vrijheidsplein, worden goed bezocht met een opkomst van ongeveer 50 à 60 mensen per keer. De Cirkel van Stilte werd twee weken geleden gelanceerd. De opzet is dat sympathisanten fakkels aansteken en op deze manier hun steun kunnen betuigen aan mensen zonder papieren, met name aan de asielzoekers die in hongerstaking zijn.

CirkelvanStilte.jpeg

Steunbetuigers tijdens de Cirkel van Stilte

Niet meer dan 100 meter van het pand in de Koningsstraat, waar de 164 hongerstakers vandaag al 46 dagen verblijven, kwamen mensen zonder en met papieren gisteravond in volledige stilte bijeen om hun steun te betuigen. Maar men kan niet alleen terecht in Brussel, ook organiseren steden als Antwerpen, Luik en Sint-Niklaas, Cirkels van Stilte, die elke woensdag van 18:00 tot 18:30 uur plaatsvinden.

Steunbetuiger in beeld
Sofi, één van de steunbetuigers, voelt zich erg betrokken bij de problematiek van mensen zonder papieren. Zij is werkzaam bij Ciré, een organisatie voor immigranten, en beantwoord dagelijks tientallen vragen over procedures betreffende een verblijfsvergunning. Interessant is dat Sofi geen van hongerstakers persoonlijk kent, maar het wel een bekend verhaal is voor haar. Ze heeft namelijk veel vrienden die jarenlang in België wonen, werken, en leven, maar nog steeds geen papieren krijgen.

“164 mensen zien spoedig de dood tegemoet, vrijwel voor onze ogen. Dus is het meer dan logisch dat ik hier ben”, aldus Sofi. Toch heeft ze een dubieus gevoel over de hongerstaking zelf. Enerzijds vindt ze dat de actie letterlijk levensgevaarlijk is. Aan de andere kant is het de enige manier om dit jarenlang genegeerde issue onder de aandacht van de politiek te brengen. En het is het laatste dat de asielzoekers nog kunnen doen om hun papieren te krijgen, volgens Sofi.

Op de vraag of ze hier volgende week ook zal zijn, antwoord ze: “Nee, hopelijk niet. Ik wens dat de hongerstakers zo spoedig mogelijk de Belgische identiteit krijgen en dat de hongerstaking eindigt. Maar mocht dat nog niet het geval zijn, dan kan je mij uiteraard weer vinden op het Vrijheidsplein.”

Als je ook je steun wilt betuigen aan de mensen zonder papieren, klik dan op de onderstaande link voor een plaatslijst van de Cirkels van Stilte:
http://www.papieren-papiers.be/spip.php?article274&lang=nl