Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Fotoreportage] Antwerpse maghrebijnen feesten tijdens Moussemfestival

[Fotoreportage] Antwerpse maghrebijnen feesten tijdens Moussemfestival

Antwerpen -- Dit weekend had de 6de editie van het lentefestival Moussem plaats in Antwerpen. Het drie dagen durende feest was vrij gevarieerd met als ingrediënten een reeks concerten, theater, workshops, films en een foto-expositie verdeeld over drie locaties: het Zuiderpershuis, MuHKA en CC Berchem.

moussem5.JPG

Het Moussemfestival is verankerd in de Marokkaanse cultuur, maar liet dit jaar ook ruimte voor andere Maghreblanden zoals Algerije en Tunesië. Opvallend was de aanwezigheid van enkele sociaal en politiek geëngageerde muziekgroepen die opkwamen voor de berbercultuur.

Dit weekend lag de nadruk op Maghrebijnse muziek, zowel traditionele als moderne rai en chaabi muziek. We gingen kijken in het Zuiderpershuis. Overdag kon je er workshops Marokkaanse dans, percussie en ambachten volgen, 's avonds kon je gaan kijken naar verschillende concerten.

Vrijdag traden twee groepen op. De Tunesische zangeres Ghalia Benani bracht traditionele en klassieke muziek uit de hele Arabische wereld, van Marokko tot Irak. De Marokkaanse groep van Zakia focuste zich op Arabo-Andalusische en klassiek muziek uit Marokko.

Zaterdag vielen er twee groepen op. De eerste, Twattoun uit Noord-Marokko, komen op voor de Rif-berbers. Ze zongen strijdliederen over de sociale en politieke problemen van de berbers in Marokko. Ook het oorlogszuchtig Amerika moest er aan geloven in hun liederen, wat op groot gejuich werd onthaald door de jongeren in de zaal. Ook Djura, een militante feministische vrouwengroep met Kabylische-Algerijnse roots zong strijdliederen voor meer democratie in de Arabische wereld en voor de berberbervolken. Zij droegen hun liederen op aan al de vrouwen die beroofd zijn van liefde, kennis en vrijheid. De groep Qantara bracht een symbiose van Marokkaanse traditionele muziek en hedendaagse muziek en jazz.

Op zondagavond was het feesten geblazen. Groepen als Djamel, Khalid Bennani en als kers op de taart Bouchnak brachten Chaabi, Marokkaanse feestmuziek. Iedereen ging uit zijn dak.

Het lentefestival van Moussem loopt nog tot 28 mei

Meer info: http://ww.moussem.be

Moussem4.JPG

De Tunesische Ghalia Benali

Moussem3.JPG

Twattoun uit El Hoceima, Noord-Marokko

moussem2.JPG

Djura - Kabylische feministe en koningin van de amazigh-muziek

Moussem12.JPG

Qantara - samenwerking tussen muzikanten uit verschillende Brusselse groepen

Moussem6.JPG

Khalid Bennani-Marokkaanse populaire stedelijke muziek

Moussem15.JPG

Khalid Bennani oogstte veel succes bij het vrouwelijk publiek dat zich ruim op voorhand naar voren wurmde.

Moussem11.JPG

De kers op de taart was Hamid Bouchnak met zijn ritmische Marokkaanse feestmuziek.

Moussem8.JPG

Het publiek ging helemaal uit de bol.

Moussem10.JPG