Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Joris Luyendijk in debat met VRT-journalisten

Joris Luyendijk in debat met VRT-journalisten

U had het misschien al gemerkt toen u gisteren naar Radio 1 luisterde, Joris Luyendijk was dinsdag te gast bij de VRT (hij zat in Mezzo en in Vandaag). Zomergasten-presentator Luyendijk schreef 'Het zijn net mensen. Beelden uit het Midden-Oosten', bedenkingen bij zijn werk als verslaggever in het Midden-Oosten voor de NOS en het NRC Handelsblad. Het is een genadeloze analyse van de moderne (mainstream) journalistiek.

Luyendijk ging die dag ook het debat aan met de journalisten van de VRT. Het idee om Luyendijk uit te nodigen, kwam naar verluidt van Annelies Beck (Terzake en De Ochtend). Blogster Karolien Taverniers die voor het programma De Rode Loper werkt, schreef een keurig verslagje over die ontmoeting.

“‘t Sloeg in als een bom bij de nieuwsdienst”, schrijft ze. “Een oudere journalist deed zijn beklag over de buitenlandcarroussel waarin elk bericht exact 15 seconden krijgt. Een journaliste zei dat ze in de zomer de opdracht kreeg om een stuk te maken over de files naar zee en toen bleek dat die er niet waren, ze dat onder druk van haar eindredacteur wel suggereerde in haar stuk door een hoop auto’s closer te filmen. Dat noemde Siefgried Bracke dan weer een professionele fout etc etc. Het was verfrissend, opwindend en vooral het deed iedereen nadenken over hoe we met informatie en nieuwsmaken bezig zijn.”

Taverniers stelde Luyendijk ook zelf een vraag: “Welke journaals/kranten volgt u in de Benelux?” Geen, antwoordde hij.

Volgens radio 1 werken enkele boze en gekwetste collega's van Luyendijk aan een vernietigende reactie op zijn boek. Zouden de VRT-journalisten beter kunnen omgaan met kritiek? Blijkbaar wel.

Radio 1

Zomergasten is een van mijn favoriete programma’s. Je leert er de gast -niet de eerste de beste- volwaardig kennen omdat de maker zijn programma zonder enige vooringenomenheid, of zonder de huidige 'plaag' tijdsdruk lijkt voor te bereiden en de gast zijn ding laat doen.

Ook interessant: het item dat Annelies Beck en haar medewerkers vanmorgen na het item Luyendijk brachten, was een positief bericht over de professionaliteit van Friends of the Earth en een interview met de Friends of the Earth-voorman (de zanger van radiohead)naar aanleiding van acties in Brussel. Ga zo door, Radio 1. :)

Joris Luyendijk heeft met

Joris Luyendijk heeft met 'Het zijn net mensen. Beelden uit het Midden-Oosten' een pareltje van een boek geschreven. Het geeft inzicht in de journalistieke praktijken, en dat is niet altijd even netjes, zonder evenwel in rancune te vervallen. Hij legt haarfijn en op heel anekdotische wijze, met de nodige dosis zelfspot en zelfrelativering, uit hoe hij als journalist in het Midden-Oosten te werk ging. De moeilijkheden, het feit dat je op een eilandje woont, het werken met informanten ('donor darlings'), het toeval dat speelt, alles passeert de revue. Wat me vooral bijgebleven is aan het boek is dat hij op een bepaald moment het inzicht kreeg mee te draaien in een journalistieke mallemolen, waar een eenheidsproduct uitkwam dat het beeld versterkte dat wij in het westen met de paplepel ingegeven worden. Maar dat dat beeld absoluut niet strookte met de realiteit die hij daar dagdagelijks meemaakte. Een 'massa fundamentalisten' waarover verslag werd uitgebracht waren eigenlijk slechts een handjevol mensen die op een markt met een vlag stonden te zwaaien. Daarnaast stond er een tomatenverkoper zijn waren aan te prijzen. Maar dat was niet te zien. Dit is slechts een van de vele voorbeelden die dit boek prijsgeeft.
Het is heel vlot geschreven en een echte aanrader voor iedereen!

christophe

Gepost door christophe
27.02.2008

Tags