Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Herman De Ley: “Structurele maatregelen tegen racisme nodig”

Herman De Ley: “Structurele maatregelen tegen racisme nodig”

BRUSSEL -- Vanuit de academische wereld is, naar aanleiding van de racistische moorden in Antwerpen, een petitie opgestart. Met de petitie die gebaseerd is op de platformtekst “Racisme: onze collectieve verantwoordelijkheid” vragen de initiatiefnemers structurele maatregelen om racisme in te dijken. Indymedia had hierover een gesprek met mede-initiatiefnemer Herman De Ley, professor-emeritus aan de Universiteit van Gent en mede-oprichter en oud-directeur van het Centrum voor Islam in Europa.

herman_inaug.jpg

Indymedia.be: Met “Racisme: onze collectieve verantwoordelijkheid” heeft u een petitie opgestart tegen racisme. Wat wil u met deze petitie bereiken?

Herman De Ley: “Het is niet alleen onze bedoeling om onze verontwaardiging te uiten maar we willen ook de klemtoon leggen op structurele maatregelen die dienen genomen te worden. Op basis van het aantal mensen dat onze petitie zal tekenen (op dit moment al meer dan 5000, nvdr.) willen we de politiek en de media aanzetten tot een trendbreuk met het gevoerde beleid waarbij racisme al te vaak getolereerd wordt.”

Racisme is volgens u een structureel probleem, dat genesteld zit in alle geledingen van onze samenleving. Hoe is dat daar verzeild geraakt vraag ik me dan af?

De Ley: “Dat is een zeer complex probleem. De wortels kan je terug vinden bij de immigranten tijdens jaren 60'. Die zijn er nooit in geslaagd uit het sociale dal te klouteren omdat ze al te vaak met discriminatie te maken kregen. Met de economische crisis is men hoe langer hoe meer op zoek gegaan naar een zondebok. Extreemrechts heeft die gevonden bij de vreemdelingen. Zij spelen handig in op de gevoelens van angst en onzekerheid bij de bevolking. De Iraanse revolutie, golfoorlogen en het terrorisme zijn zaken die gemakkelijk aangewend kunnen worden om dat vijandbeeld te bevestigen. Op die manier creëert men een islamofobe samenleving die te vergelijken valt met het anti-semitisme in de jaren '30 en waarbij samenleven met anderen als onmogelijk gezien wordt."

"De moord op Luna is volgens mij ook geen 'accident de parcours'. De schutter heeft zijn geweer moeten bijladen en heeft dat bewust gedaan. Daarom zie ik in deze daad een radicale afwijzing van de multiculturele samenleving.”

In de petitie worden drie punten aangehaald die de symptomen van racisme moeten bestrijden: de juridische strijd, de strijd tegen discriminatie en het tegen gaan van het racistische discours en de gewenning daaraan. Zal u op deze manier ook een mentaliteitswijziging teweeg kunnen brengen?

De Ley: “De vraag is eerder filosofisch: “Wat komt er eerst structuur of mentaliteit”. Wij vragen eerst en vooral structurele maatregelen die afdwingbaar zijn. Een veel aangehaald voorbeeld is dat van de quota om vreemdelingen aan te werven op de arbeidsmarkt. Dat is de beste manier om in te gaan tegen het geïnstituonaliseerde racisme dat in ons land heerst. Het racisme als gevoel is volgens mij een product van structurele ongelijkheid.”

Na choquerende gebeurtenissen is er altijd veel reactie, die even later vaak dood bloedt. Is dit een éénmalige actie of zijn jullie van plan om door te gaan als de storm geluwd is?

De Ley: “Het is zeker niet onze bedoeling om een nieuwe beweging op te starten. Veel zal afhangen van de dynamiek van de initiatiefnemers en de respons op deze actie. Wij hopen wel dat dit het begin kan zijn. Van wat, dat zal de toekomst moeten uitwijzen. We hebben in ieder geval nog geen actieplan klaar liggen.”

“Racisme is onze collectieve verantwoordelijkheid” Hoe moeten we die dan opnemen?

De Ley: “Het is niet louter een kwestie van het Vlaams Belang te bestrijden. Ook andere mensen uit de politiek en de media en ook academici zijn mee verantwoordelijk voor dit klimaat. Daarnaast is dit ook een oproep aan de burgers om iets te ondernemen en niet aan de zijlijn te blijven staan.”

Er heerst nu een grote verbijstering bij de bevolking. Extreem rechts wordt vaak met de vinger gewezen. Maar wat zal daar binnen een pakweg een maand nog van overblijven denkt u?

De Ley: “We moeten ons niet te veel illusies maken. Ik denk niet dat het Vlaams Belang hier veel onder te leiden zal hebben. Maar dat hangt natuurlijk ook van onszelf af. We moeten blijven de nadruk leggen op dit maatschappelijk probleem dat racisme heet.”

Meer over de petitie vindt u hier:
http://www.indymedia.be/nl/node/2600