Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

“Fiscaal achterpoortje van vruchtgebruikconstructies sluiten”

“Fiscaal achterpoortje van vruchtgebruikconstructies sluiten”

BRUSSEL - Steeds meer Belgen springen creatief om met de fiscale wetgeving om hun privéwoning te bouwen en te bewonen op een fiscaal voordelige manier. Via hun vennootschap, en met de zogenaamde vruchtgebruikconstructie, betalen ze heel wat minder dan een werknemer die dezelfde woning bouwt en bewoont. Dirk Van der Maelen wil met een wetsvoorstel het fiscaal voordeel van vruchtgebruikconstructies beperken.

Iemand koopt een woning en verkoopt het vruchtgebruik ervan aan zijn vennootschap, daar komt de vruchtgebruikconstructie op neer. Terwijl de woning als privéwoning dient, betaalt de vennootschap een deel van de kosten zoals interesten op de lening, BTW op de bouw, verzekeringen, herstellingswerken, verwarming en elektriciteit. De eigenaar die in het huis woont geniet van alle voordelen, maar moet maar opdraaien voor een klein deel van de kosten. Bovendien trekt de vennootschap de kosten die zij betaalt af van haar brutowinst, waardoor ze minder belastingen betaalt. Zo passeert de eigenaar van de vennootschap dus twee keer langs de kassa.

Rechtvaardig
De afgelopen jaren hebben heel wat belastingplichtigen, voornamelijk zelfstandige bedrijfsleiders, hun toevlucht genomen tot deze vruchtgebruikconstructie. Het aantal vennootschappen dat de constructie gebruikt is op twee jaar tijd met 18 % toegenomen tot meer dan 53.000. Dat blijkt uit het antwoord van minister Reynders op een parlementaire vraag van Dirk Van der Maelen.

“De vruchtgebruikconstructies van vennootschappen moet aan banden gelegd worden,” zegt Dirk Van der Maelen van de SP.a. “De overheid moet iedereen die een huis bouwt op de zelfde manier behandelen. Het is onrechtvaardig dat enkele tienduizenden grootverdieners een belastingsverlaging voor zichzelf organiseren, terwijl de gemiddelde Belg voor de kosten van zijn eigen woning de volle pot blijft betalen.”

Opmars
“Het was al langer duidelijk dat vruchtgebruikconstructies aan een opmars bezig zijn,” zegt Van der Maelen. “Even googlen geeft je een idee. Ze worden volop aangeprezen door dure fiscale raadgevers. Maar ik denk dat niemand zulke hoge cijfers verwachtte. Dit fiscaal achterpoortje kost de overheid elk jaar meer dan honderd miljoen euro. Dat geld zou beter benut kunnen worden om de belastingen te verlagen voor de mensen die geen gebruik kunnen maken van die fiscale constructies.”

“Een voorbeeld: een gezin dat een huis van 300.000 euro koopt en bewoont via een vruchtgebruikconstructie, betaalt in de loop van twintig jaar 175.000 euro belastingen minder dan een gezin dat hetzelfde huis koopt zonder die fiscale spitstechnologie,” verklaart Van der Maelen.
“Hoe groter en duurder de woning, hoe voordeliger het wordt om de woning door een vennootschap te laten kopen en onderhouden. Sommigen gaan daar erg ver in en plaatsen nog een zwembad of tennisveld bij.”

Voorstel
“Wij willen de cijfers aangrijpen om het debat in het Parlement op gang te trekken,” zegt Van der Maelen. “Er moet gezocht worden naar een oplossing om de bestaande onrechtvaardigheid de wereld uit te helpen. We vragen alleen dat verschillende belastingplichtigen in gelijkaardige situaties op dezelfde wijze worden behandeld. Ons voorstel moet het fiscale achterpoortje van de vruchtgebruikconstructies sluiten. Wij willen dat voordelen op basis van hun werkelijke waarde belast worden en niet meer op basis van de forfaitaire normen. Die forfaitaire belasting ligt veel lager dan wanneer het werkelijk genoten voordeel belast zou worden,” aldus Van der Maelen.