Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Café couleur in Kortrijk: de noodzaak van interculturele dialoog

Café couleur in Kortrijk: de noodzaak van interculturele dialoog

Op 10 maart 2008 wordt in samenwerking met Vormingplus, het achturenhuis en een groep studenten van de KATHO een intercultureel praatcafé georganiseerd omtrent het verder studeren in het hoger onderwijs.

flyer.jpg

(Ontwerp Wouter Balens)

“Onze bedoeling is mensen van elkaar laten leren, zonder vooroordelen”, vertelt Melina Declerck, een studente die op 10 maart café couleur helpt organiseren. Verschillende culturen laten samenkomen om te spreken over maatschappelijke thema’s. Ervaringen en kennis uitwisselen met elkaar, dat is waar café couleur rond draait. Een diversiteit aan mensen met verschillende afkomst, overtuiging, visie, … gaan samen aan tafel zitten en spreken met respect voor elkaar over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Het is een project dat opgestart is door Vormingplus, maar het aantrekken van allochtonen naar een project als dit is niet zo eenvoudig. Dit kan ondermeer de universiteit van Leuven beamen op hun lezing omtrent verder studeren in het hoger onderwijs voor allochtonen kwamen helemaal geen allochtonen opdagen.

Om hiervoor een oplossing te zoeken heeft Vormingplus de hulp ingeroepen van de IPSOC, de sociale school van de Katholieke Hogeschool zuidwest Vlaanderen (KATHO). Ze brachten hun de vraag of er een projectgroep uit het eerste jaar sociaal werk hun schouders wilden steken onder het project café couleur. Acht studenten hadden toen beslist zich hiervoor in te zetten en samen met Vormingplus een eigen editie van café couleur te organiseren.

Direct werden ook deze studenten geconfronteerd met het zonet beschreven probleem, daarvoor hebben ze informatie verzameld en zijn ze op gesprek gegaan bij organisaties die werken voor en/of door allochtonen. Uiteindelijk hebben ze unaniem als onderwerp van de avond het verder studeren gekozen. Melina legt uit waarom: “Als we op school rondkijken dan zien we duidelijk een gebrek aan allochtonen, daarom hebben we ook beslist dit als thema te kiezen voor deze avond.”

Aan de vaste locatie is niets veranderd, ook op 10 maart gaat café couleur door in het buurthuis ‘het achturenhuis’ in Kortrijk. Café couleur staat open voor iedereen die bereid is binnen een ontspannen sfeer te luisteren en te leren van elkaar.