Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Interviews + foto's] Veertien stemmen tegen racisme

[Interviews + foto's] Veertien stemmen tegen racisme

ANTWERPEN -- Vrijdagnamiddag stapten in Antwerpen meer dan 18.000 mensen op in de mars tegen racisme. Indymedia.be interviewde deelnemers aan de stille mars. Allen veroordeelden ze met klem het racistische geweld en riepen op tot meer verdraagzaamheid.

olivia.JPG

Olivia Doio Anjona uit Kenia woont al 5 jaar in Antwerpen "Ik vind het belangrijk dat mensen samen komen en samenleven. Het is niet de bedoeling dat mensen elkaar vermoorden en agressief met elkaar samenleven. Ik hoop dat mensen veranderen van mentaliteit en in vrede kunnen samenleven. We moeten samenwerken en onze ideeën delen."

"Mijn boodschap voor Antwerpen is dat iedereen moet meelopen! Er moet over gewaakt worden dat de vrede bewaart wordt. Ik wil de schuld niet in de schoenen van specifieke personen schuiven, maar in sommige aspecten is het Vlaams Belang schuldig. De Afrikaanse gemeenschap is heel bang. We kunnen niet meer op ons gemak naar de winkel gaan, zonder de angst doodgeschoten te worden. Daarom stappen we ook mee in de mars om te laten zien dat we beschermt moeten worden. We weten de dag van vandaag niet meer hoe veilig het is in dit land."

Nadia.JPG

Nadia, Marokkaanse uit Frankrijk. Ze woont al 7 jaar in Antwerpen. "Ik vind geen woorden voor wat er gebeurt is... Ik ben gechoqueerd en er moet iets gebeuren. Het klinkt misschien drastisch, maar de regering moet iets ondernemen tegen fascisme. We moeten het Vlaams Belang stoppen door ze af te schaffen, want ze zijn niet democratisch. Het is niet normaal meer en te extreem. Er is meer racisme dan vroeger, het gebeurt te vaak en het is de laatste jaren geëscaleerd tot zelfs moorden. Het is onwaarschijnlijk dat een jongen van 18 jaar zoiets kan doen. Niet alleen racisme in woorden, maar ook in daden."

rolstoel.JPG

Christian: " Hetgeen er gebeurd is in Antwerpen is te afschuwelijk om zomaar overheen te gaan. In zo´n stad wil ik niet leven. Ik wil laten horen dat zo´n onverdraagzaamheid niet kan. Ik hoop dat dit de mensen tocht tot nadenken gaat stemmen en dat men toch niet meer zo gemakkelijk over makakken praat als het over anderskleurigen gaat. Het is precies algemeen goed om tegenwoordig die terminologie te gebruiken. Ik hoop dat de mensen na deze gebeurtenissen wat meer respect en begrip voor elkaar gaan hebben."

Rachida.JPG

Rachida, buurtwerkster, samenlevingsopbouw van Antwerpen Stad. "Ik ben hier vandaag vooral aanwezig omdat ik moeder ben van 3 opgroeiende kinderen. Ik vind dat het niet goed gaat met onze samenleving. Ik wil duidelijk maken dat ik niet akkoord ga met de stand van zaken en zeker niet met de gebeurtenissen van de afgelopen weken. Het is aan ons om een krachtig signaal te geven. Voor ons is het nodig vandaag ondanks het weer toch een zonnig signaal te geven. Voor mij is het heel simpel. Iedereen moet gewoon terug meer mens worden. We moeten anderen behandelen zoals we zelf behandelt willen worden en dan is het probleem binnenkort opgelost. "

Jood.JPG

David: " We zijn hier om onze steun te betuigen aan de slachtoffers van het racistische geweld. De overheid moet strenger optreden tegen racisme."

Vrouw4kind.JPG

Naima Chakar : "Ik ben hier om te protesteren tegen al die toestanden die hier onlangs gebeurd zijn en tegen racisme. De mensen moeten wat meer respect hebben voor elkaar. Of er met de mars veel zal veranderen weet ik niet echt. Ik hoop het zeker voor de toekomst van mijn vier kinderen."

jongerengroep.JPG

Mohamed (in het wit)"Ik ben hier gekomen ter nagedachtenis van Mohamed Bouaza en om te protesteren tegen het racisme in onze stad. Mijn boodschap voor de mensen is stop met racisme en zinloos geweld."

Wim.JPG

Wim (rechts op foto) " Ik ben hier om samen met al die mensen te protesteren tegen al hetgeen er onlangs gebeurd is in Antwerpen.. Ik ondersteun de uiting van de mars tegen racisme. Ik hoop echt dat de mars iets zal uithalen. Als alle mensen die hier nu zijn ook na vandaag hun antiracistische overtuiging verder vorm geven in allerlei initiatieven en verder strijd voeren tegen het racisme, dan zal deze mars zeker iets uithalen."

2mannen.JPG

Ali (links op foto): "Ik ben van Turkse origine. We zijn hier omdat we in een vrij en democratisch land leven waar deze gewelddaden niet kunnen. Het racisme neemt toe. We moeten samenwerken om dit tegen te gaan."

Zijn vriend Osdan: "We veroordelen deze racistische daad en we zijn hier om te vermijden dat zo´n dingen in de toekomst nog kunnen gebeuren. We roepen de democratische partijen en organisaties op om het racisme streng aan te pakken. Ik ben blij om hier een kleurige publiek te zien. Belgen, Marokkanen, Afrikanen, Turken, Aziaten. We moeten ook na de mars werk maken van de strijd tegen racisme en het Vlaams Belang veroordelen. Zij zijn de verantwoordelijk voor wat er hier gebeurd is."

multicultkoppel.JPG

Katrijn en haar Spaanse vriend Fernando
Katrijn: "Ik vind het tof dat allochtonen en Belgen samen meestappen voor dezelfde zaak. Het is iets wat je niet vaak ziet vind ik."

oudkoppel.JPG

Marie-Jeanne en haar man Gaston

Marie-Jeanne: " Ik ben hier opdat hetgeen er gebeurd is nooit meer zou mogen gebeuren. Ik vind absoluut dat het klimaat enorm verrechtst is. Alleman moet iets doen om dit op te lossen. Men moet verdraagzaam zijn voor iedereen hé, zowel voor wit als voor zwart."

Gaston : "Ik vind het mijn plicht om hier te zijn vandaag. Hetgeen er gebeurd is kunnen we niet terugdraaien maar langs de andere kant moeten we toch betogen voor een meer verdraagzame maatschappij en meer samenhorigheid. We mogen onze oren niet laten hangen tegen diegenen die het verpesten. Ik zal de naam maar noemen hé, het Vlaams Belang. Ik vind VB geen democratische partij. Ik ben van die leeftijd dat ik de tweede wereld oorlog nog heb meegemaakt. Als ik Dewinter bezig zie op tv, zijn lichaamstaal is juist dezelfde als die van Geubbels in den tijd. Ik denk dat hij daar blijkbaar veel van heeft geleerd."

Fatima (niet op foto): "Ik ben hier omdat we het racisme dat overal heerst beu zijn. Je ziet het overal op straat, op het werk, in de winkel.Het probleem is groot want je ziet het en ze uiten het ook in daden. Dit pikken we niet meer. En ik zeg wij want als iedereen individueel ik ik zegt dan geraken we niet vooruit. Dan zie je de echte omvang van het probleem niet meer. De overheid zegt wel heel veel maar uiteindelijk doen ze er niets tegen. Ze moeten hieruit hun conclusies trekken. Ik heb mijn kinderen mee ik wil niet voor de toekomst van mijn kinderen vrezen anders leef ik niet meer. Ik heb de volgende boodschap voor Antwerpen respect, verdraagzaamheid en de wereld is van iedereen."

afrikaanse.JPG

Liliane: "Hetgeen er gebeurd is heeft me enorm gechoqueerd en doet pijn aan mijn hart. We lopen mee opdat de autoriteiten het racisme au serieus gaan nemen. De Afrikaanse gemeenschap voelt zich bedreigd. We kunnen niet meer rustig wandelen op straat. Zelf onze kinderen kunnen we niet meer naar de winkel sturen of alleen op straat laten spelen. Als god je laat leven waarom ontneem je een ander dan het leven. Dit kan en mag niet meer gebeuren."

man en zoon.JPG

Hamid en zijn zoon: "Ik ben hier omdat het niet kan dat ze mensen zomaar doden. Door Vlaams Blok is er meer racisme en de stad moet er iets aan doen. Ik ben hier met mijn zoon, hij is de toekomst."

afrikaanorange.JPG

Boulasse: "We willen deze mars een halte roepen aan het racisme. We hebben allemaal dezelfde kleur bloed. We zijn allemaal dezelfde. We verwachten nu een reactie van de regering om meer gelijkheid voor iedereen te brengen. Iedereen het recht te geven om te leven zoals iedereen."

familie.JPG

Roos: "We zijn met een hele delegatie van 15 man uit Brugge gekomen. Het is onze plicht om hier te zijn om te getuigen dat we liefst zo goed mogelijk samenleven met iedereen. We hopen dat iedereen een beetje nadenkt over de dingen die hier zijn gebeurd. En over de manier waarop ze omgaan met mensen in hun buurt en in hun stad. Iedereen van alle kleuren en van alle soorten zijn allemaal hetzelfde voor mij."

commentaar foto's

Goede reakties van allemaal verschillende mensen, op deze manier zou je toch denken dat we een dam vormen tegen de haat die jaren lang gezaaid is! Leo Wolfs - Zoersel.

meisje met micro

Heb een foto van jullie meisje met de micro, hoe kan ik ze jullie bezorgen?

Ze staat op uw site.

Ze staat op uw site.

Kijk bij "open wire" Groeten

Kijk bij "open wire"

http://www.indymedia.be/en/node/2722


Groeten Thomas