Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Blog / open source

Wikipedia-oprichter Jimmy Wales: "Wikipedia moet verafrikaniseren"

Wikipedia als middel om de stem van Afrikaanse landen in de wereld en de media te brengen. Dat is de nieuwe uitdaging voor Wikipedia-oprichter Jimmy Wales, zo vertelde hij onlangs aan de BBC. De Nederlandse oud-Hyves(*)-medewerker Kasper Souren kreeg dat inzicht al eerder en zette zich een aantal jaar geleden in om de ontwikkeling van Wiki's in het Bambara, de lingua franca in Mali, en in het Peul of Fula, een West-Afrikaanse taal, te stimuleren.

Lees meer / 1 comment(s)

Het was Firefox 3 Download Dag

Vanaf 17 juni 2008, 19 uur onze tijd, is FireFox versie 3 te downloaden voor iedereen. Het bijzondere daaraan is -behalve dat Firefox algemeen aanvaard wordt als de betere browser, zowel op gebied van snelheid, betrouwbaarheid en mogelijkheden- dat Mozilla hiermee een wereldrecord wil vestigen: “het meest gedownloade programma op één dag”.

Lees meer / 4 comment(s)

$100 laptop binnenkort op Windows?(!)

De $100-laptop, intussen ook bekend als de X0-laptop, is een project van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston. In 't kort: het oorspronkelijke doel van het project was om een laptop te produceren voor minder dan 100 dollar, die dan zou verdeeld worden (= aangekocht door regeringen) onder kinderen in ontwikkelingslanden, met als doel kinderen in contact te brengen met computertechnologie en hen ermee te leren werken.

Lees meer / 0 comment(s)

Charles Manson goes Creative Commons

Charles Manson, sekteleider en terdoodveroordeelde Hollywood seriemoordenaar, heeft zijn plaat One Mind uit 2005 nu onder een Creative Commons licentie beschikbaar gemaakt. Daardoor kan iedereen de 16 nummers downloaden en zelfs herwerken of commercieel gebruiken, zolang het resultaat uitgebracht wordt onder dezelfde licentie en Manson erkent als de auteur.

Lees meer / 0 comment(s)

Ubuntu rules :)

Tijdens de CanSecWest security conferentie (gehouden van 26 tot 28 maart in Vancouver) hield men een wedstrijdje laptops hacken. De MacBook Air van Apple (met daarop OSX) moest er na twee minuten aan geloven, de laptop met Windows Vista hield het vol tot aan het einde van dag 2. Enkel de laptop waarop Ubuntu draaide, bleef overeind:

Ubuntu + open source handleidingen

Na de Ubuntu-presentatie bij Green vzw stuurde Mark Van den Borre enkele links door naar handleidingen voor Ubuntu. De handleidingen zijn geschreven voor Ubuntu 7.10 (Gutsy), die in oktober 2007 uitkwam. Er is zowel een versie voor 'studenten' en voor lesgevers. Voorlopig wel enkel in het Engels, maar binnen enkele maanden wellicht ook in het Nederlands en Frans verkrijgbaar.

- https://wiki.ubuntu.com/Training?action=AttachFile&do=get&target=student...

Lees meer / 3 comment(s)

Drupalcon Boston: What's in it for Indymedia.be?

I'm currently geeking out in Boston at (yep, you guessed it) this spring's Drupalcon. Drupalcon is the twice yearly event for all things Drupal: developers, themers, site builders, users, fans get together to discuss and work on Drupal. And, of course, to have a lot of fun.

Lees meer / 1 comment(s)

Ubuntu bij Indymedia.be

Enkele weken geleden kwam er bij Indymedia.be een vraag binnen van asbl Green vzw om een presentatie te geven over Ubuntu. Samen met Mark Van den Borre ging ik vanmiddag dan ook tekst en uitleg geven over de Linux-distro 'for human beings'. Mark had het over Ubuntu in het algemeen (wat is het, hoe werkt het systeem, hoe zit de community in elkaar, ...), ik lichtte het gebruik van Ubuntu bij Indymedia.be toe.

Voor wie meer wil weten hoe we bij Indymedia.be gebruik maken van Ubuntu:

Lees meer / 0 comment(s)

Tweedaags congres haalt grote ontwikkelaars Vrije en Open bron software naar België op 23 en 24 februari

Brussel - Op 23 en 24 februari vindt in Brussel de achtste editie van FOSDEM plaats, het grootste congres voor ontwikkelaars van Vrije en Open bron software in Europa. Onder de sprekers bevinden zich bekende ontwikkelaars van PHP, Mozilla, Xen en vele andere Vrije en Open bron software projecten.

FOSDEM (Free and Open Source Software Developers' European Meeting) op 23 en 24 februari is een door vrijwilligers georganiseerd congres dat zich richt op ontwikkelaars van Vrije en Open bron software. Net deze focus op de ontwikkelaar maakt het evenement zo uniek in Europa.

Lees meer / 0 comment(s)

Waarom Drupal gebruiken ?

Op de Indymedia.be website kan iedereen artikels schrijven en inzenden. Dit wordt mogelijk gemaakt door een content management systeem (afgekort CMS). Een CMS is een soort applicatie die ingevoerde tekst van een gebruiker tot een mooie website kan omtoveren. Een CMS is dus ideaal wanneer men met meerdere mensen aan een bepaalde website moet werken.

Lees meer / 17 comment(s)

Ontwikkeling nieuwe website Indymedia gestart

Op de algemene vergadering van 16 december werd een eerste ontwerp voor de nieuwe website van Indymedia reeds voorgesteld aan de vrijwilligers. Deze nieuwe website werd met enthousiasme onthaald door het aanwezige publiek. Sinds deze week zijn we druk bezig met het ontwikkelen van de website.

Lees meer / 0 comment(s)

Stellarium!

Voor de mensen die liever naar boven kijken, en voor wie de algemeen aanvaarde big brother software van Google en Microsoft maar een 'pile of shit' lijkt is er 'Stellarium'. Da's een interessant open source programmatje om de sterren te observeren, ook genaamd 'een interactief planetarium'.

Link en lijst met features:
http://www.stellarium.org/

Lees meer / 0 comment(s)

Free the iPhone

Sinds enkele weken ligt in de VS de Apple iPhone in de winkelrekken - "a phone, an iPod and an internet communication device", zoals Apple-baas Steve Jobs het toestel in het voorjaar presenteerde. Blijkt nu dat de communicatiemogelijkheden van de iPhone wel eens ernstig beperkt zouden kunnen worden door AT&T, het telecombedrijf waarmee Apple een partnerschap sloot.

Lees meer / 2 comment(s)

25/26 augustus 2007 - FrOSCon: Open Sourceconferentie nabij Keulen en Bonn

Op 25 en 26 augustus vindt in Sankt Augustin (Tussen Keulen en Bonn) FrOSCon plaats - een tweedaagse Open Sourceconferentie met onder meer een volledig Drupaltraject waar het populaire en oerdegelijke Content Management System Drupal veel aandacht zal krijgen.

Lees meer / 0 comment(s)

Copy Protection on cd's

I have an ipod, I listen to music on my pc, I don't want to look for my cd every time I want to listen to it and I would love to make a backup in case I scratch it. Nothing "pirate" about it.

Copy_control_logo.png

The Music industry - of course - disagrees. No copy, no mp3s, no flacs for a product you paid for. On my system (I use GNU/Linux), I do this on a terminal (my disk is /dev/hdc):

$ cdparanoia -d /dev/hdc -B

This will make nice wavs you can burn to a cd. Or you can convert the to flac or mp3.

To make nice flacs:

Lees meer / 0 comment(s)

DD-WRT: de kracht van software en hardware met een open bron

Een mooi voorbeeld van de kracht van Open Source software en hardware is te vinden in DD-WRT, een soort mini-besturingssysteem voor breedbandrouters die bijna iedereen ondertussen in huis heeft staan om internet te delen.

Wanneer fabrikanten als Linksys, D-link, Thomson en Philips zo'n routers uitbrengen, draaien die steeds op hun eigen, gesloten besturingssysteempje dat firmware genoemd wordt. Je kan die firmware enkel upgraden wanneer de fabrikant een nieuwe versie uitbrengt, en je bent steeds gebonden aan diens tijdschema en keuze van functionaliteit.

Lees meer / 0 comment(s)

FOSDEM 2007: gratis Europese Open Source conventie in Brussel

FOSDEM, the Free and Open Source Software Developers' European Meeting


Fosdem 2007, Brussel, 24 & 25 februari 2007

Fosdem, het belangrijkste en grootste event voor Open Source ontwikkelaars in Europa, vindt dit weekend voor het zevende jaar op rij plaats in Brussel.

Lees meer / 0 comment(s)