Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Fotoreportage] Open Brief aan de Burgemeester van A

[Fotoreportage] Open Brief aan de Burgemeester van A

Toen Ricardo Petrella vorig jaar op de Cultuurmarkt in Antwerpen zei: Niet de armen zijn illegaal maar de armoede, begreep ik niet helemaal wat hij bedoelde. Als ik nu lees in de open brief dat 'de stad van A' armen aanpakt als een drugsprobleem dan wordt het allemaal een heel stuk duidelijker.

_IGP0191_2.jpg

In het Elzenveld had een colloquium plaats over drugpreventie, Het Steunpunt Antwerpse Druggebruikers deelde hier een open brief aan de burgemeester uit. Iedereen die met de drugproblematiek en preventie te maken heeft was aanwezig.

_IGP0198.jpg

Geachte heer burgemeester

Op de Antwerpse straten en pleinen verblijven vele straatbewoners. Deze mensen hebben het niet makkelijk door een aaneenschakeling van factoren zoals kansarmoede, gezondheidsproblemen, werkloosheid, eenzaamheid, ontgoocheling, dakloosheid en sociale uitsluiting. Ze behoren tot de meest kwetsbare groepen in de gemeenschap.

In Antwerpen worden straatbewoners door de overheid echter niet beschouwd als thuislozen, of daklozen, of extreem armen, of mensen in de marge. Neen, in Antwerpen zijn straatbewoners eerst en vooral "druggebruikers". In Antwerpen staat praktisch de volledige hulpverlening voor straatbewoners in het teken van drugs. Sociale hulpverleningsprogrammas voor straatbewoners worden "drugsprogrammas" genoemd.

Een straatbewoner heeft nood aan een woning, aan gepaste gezondheidszorg, aan voeding, aan cultuur, aan activering, aan een waardig leven, los van het feit of hij/zij nu drugs gebruikt of niet. Het brandmerken van straatbewoners als "druggebruikers" kan alleen maar verdere sociale uitsluiting tot gevolg hebben.

Iedereen is een druggebruiker, enkele zeer zeldzame uitzonderingen daargelaten. De meesten onder ons hebben een gewenning aan verschillende drugs en gebruiken ze dagelijks: koffie, alcohol, tabak, pijnstillers en slaappillen. Gaan we daarom iedereen het etiket "druggebruiker" opplakken? Neen. Dat bewaren we om diegenen te zwartschapen die toch al in een moeilijke hoek zitten.

Het is al erg genoeg dat drugs worden gebruikt als excuus om de buurt rond het De Coninckplein met de regelmaat "schoon te vegen" door de politie. En dat in Borgerhout, Berchem, het Kiel en Hoboken jongeren om de haverklap gecontroleerd en vernederd worden. Waarbij Universele mensenrechten systematisch aan de laars worden gelapt. Wat met preventie weinig te maken heeft.

Daarom verzoeken wij u elke referentie naar drugs te verwijderen uit alle sociale programmas die bedoeld zijn voor straatbewoners. Stop de verdrugging van straatbewoners.

Hopend op een gunstig antwoord verblijven we

Beste groeten

Joep Oomen Philippe De Craene Niek Everts Johan Martens Koen Calliauw

_IGP0205.jpg
_IGP0202.jpg
_IGP0207.jpg
_IGP0209.jpg
_IGP0212.jpg

Onder een ruime belangstelling opent Monica De Coninck (rechts onder) het colloquium.

_IGP0215.jpg