Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Met Indymedia.be achter de schermen van de Zinnekeparade

Met Indymedia.be achter de schermen van de Zinnekeparade

Op 31 mei trekt de Zinnekeparade door de straten van Brussel. Indymedia.be organiseerde 2 mediaprojecten om het creatieve proces van de zinnekes in beeld te brengen. De resultaten zullen te zien zijn in DeMarkten van 9 mei tot 31 mei.

Beyond the Frame
Het videoproject “Beyond the Frame” stelde een groep burgerjournalisten samen die bestaat uit Brusselaars en expats. Het project wil burgerschap en engagement promoten, de aanwezigheid van expats zichtbaar maken en de dialoog tussen de 'zinnekes' en de expats stimuleren.

Eerst werd een diverse mediaploeg samengesteld, bestaande uit een 15-tal expats en Brusselaars. GetBasic gaf de de deelnemers een camera- en interviewtraining en een initiatie in ‘civic journalism'. Dan kwam het echte werk: 3 reportages maken over de Zinnodes van de Zinnekeparade. De reportages worden uitgezonden tijdens het Vrij Podium op tvbrussel en en zijn te zien op verschillende sites. Als kers op de taart zijn ze ook te zien op de tentoonstelling in De Markten.

”Beyond the frame” is een project van GetBasic: http://www.getbasic.be/ Indymedia.be: http://www.indymedia.be/ TV Brussel: http://www.tvbrussel.be/ De Zinneke Parade: http://zinneke.org/2008/ en gesteund door de Koning Boudewijn Stichting.


Zinneke foto reporters
Op hetzelfde moment werd er door Indymedia een reportageploeg van een 8-tal amateurfotografen samengesteld die gedurende 4 maanden de voorbereidingen naar aanloop van de Zinnekeparade in beeld brachten.

Tijdens een cyclus van een 10-tal workshops in digitale beeldverwerking en reportagetechnieken werden ze er op uitgestuurd om de evolutie van de verschillende projecten en ateliers van de Zinnekeparade te fotograferen. Ze gingen op zoek naar de verhalen achter de parade. Ze vragen zich af hoe de parade tot stand komt en wie er waarom aan deelneemt.

Een selectie van de honderden foto's die de ploeg tot nu toe maakte, zal samen met een aantal foto’s van de vaste Zinneke-fotografen, ook te zien zijn op de tentoonstelling in DeMarkten.
Op http://www.indymedia.be/tags/zinneke-2008 is nu al een overzicht te vinden van heel wat fotoreportages.


Andere tentoonstellingen
Naast deze 2 onderdelen lopen er op hetzelfde moment nog 3 andere tentoonstellingen in de Markten.

“Eih bennek eih blâvek” van graficus en schilder Hugoké, artiste graphiste de son état, een stielman van de sierlijke lijn, maître dessinateur met scherpe pen, met zacht potlood, in pastel en in aquarel, vangt de Brusselaar van vandaag in zijn schetsen.

Hij doorkruiste de stad en nodigde mensen uit voor hem te poseren. Het resultaat: een Brusselse portrettengalerij met als titel “En eih bennek eih blâvek”, is nog tot 31 mei te zien.

De studenten van de Koninklijke Academie van Schone Kunsten van Brussel reflecteerden dan weer over water als beeldend en esthetisch element. Ze maakten een structuur met water zowel in vaste, vloeibare als gasvormige toestand die vanaf 8 mei op de binnenplaats van DeMarkten zal staan.

Tot slot stellen de bezoekers van Den Teirling, dagactiviteitencentrum, hun werk tentoon. De tentoonstelling geeft een blik op het resultaat van het creatieve proces van de deelnemers tijdens de artistieke ateliers: keramiek, schilder- en tekenkunst.

Tentoonstelling X 5 loopt van 9 tot 31 mei. Open van dinsdag tot zondag van 12 tot 18u. Toegang gratis. Organisatie en info: DeMarkten, 02 512 34 25, www.demarkten.be, demarkten@demarkten.be