Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Bonnenman : allen naar o'cool vandaag!

Bonnenman : allen naar o'cool vandaag!

De bonnenman trok vandaag naar de opendeurdag van O'Cool. De stunt verliep niet zoals verwacht, maar de Robin Hood van de Food en de Non Food werkte wel de prijzen van de keten in de spotlights.

bon-ocool.jpg

de aanbieding

De winkels van O'Cool en Covee laten Jan en alleman gratis grabbelen in een diepvriezer met frisco, wafeltjes, chocoladebollen en kroketten.(*)

Verder zijn acht producten vandaag verkrijgbaar aan 1 euro per stuk: ijslollies, lasagne, loepmia, hot pockets... De bonnenman liet ons weten dat daar geen bons bij nodig zijn, en dat we ons aan een actie (van hem) mochten verwachten.

Hij zou de bonnenman niet zijn als hij niet meteen in de vestiging te Merksem de grenzen van de actie te lijf ging. "Hier staat 1 euro, dus ik koop die acht producten samen voor 1 euro. Samen hebben die een winkelprijs van ongeveer 20 euro."

Bruno Jacobs, districtverantwoordelijke van de keten, ziet dat toch anders: "Er staat 1 euro per stuk, en zoals de man hier zelf bevestigt, staan er 8 stuks afgebeeld. Bovendien zijn we wettelijk verplicht de prijs per gewicht te vermelden, en dat hebben we bij deze actie gedaan. We menen hier recht in onze schoenen te staan. Over een vergissing in een aanbieding zouden we het nog kunnen hebben, maar deze aanbieding is voldoende duidelijk."

Te duur
Dan laat de bonnenman zijn winkelmandje maar staan. Hij heeft aan diepvriesproducten trouwens nog één en ander in voorraad thuis, van een vorige actie. Maar nu hij de verantwoordelijke en de pers bij elkaar heeft gebracht aan de kassa, kan hij zijn punt maken: hij vindt O'Cool eigenlijk een dure winkel. Van deze hoge marges kan volgens hem best een stukje af.

Te beleefd
"De mensen zijn te beleefd," zegt hij na afloop. "Ze komen voor de aanbiedingen en kopen dan meteen nog vanalles erbij. Zo heb je uiteindelijk toch dure aankopen gedaan. Dat is de truuk van de reclame hé... Mij hebben ze niet, ik haal alleen de gratis producten, en regelmatig iets met een kortingsbon, verder niks."

Folders afschaffen
"De mensen krijgen zoveel publiciteit in de bus dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Op die manier is het heel moeilijk om de prijzen te vergelijken. Het gevolg is een gebrek aan concurrentie, en hoge prijzen."

De kleine lettertjes zijn hem een doorn in het oog. "Mensen die slecht kunnen lezen, of dyslexie hebben, verstaan vaak de details van acties niet. Ik wil duidelijke en eerlijke prijzen, geen kleine lettertjes!"

"Intussen kosten al die folders veel geld, maar we hebben er niets aan. Ik vraag de winkels daarom lage prijzen te hanteren, en die folders en bons af te schaffen. Misschien kunnen de mensen voor elke bewoner in huis een brievenbus plaatsen, zodat ze met zoveel mogelijk bons kunnen gaan winkelen. Dat zou snel duidelijk maken dat die overdaad aan folders een straatje zonder eind is."

P.S.
(*) Grabbelen is een relatief begrip: op de diepvriezer in kwestie vinden we een rode sticker met de vermelding: maximum 1 per bezoeker. Volgens de districtsverantwoordelijke wordt daar soepel mee omgesprongen. Volgens een rode sticker op de kassa blijkt slechts 1 gratis artikel per klant toegelaten. Wist de bonnenman daarvan? "Rode sticker aan de kassa? Niet gezien."

Interview met de bonnenman: http://www.indymedia.be/nl/node/27205

RE:

Groot gelijk heb je Bonnenman.
Zou het niet beter zijn gewoon de mogelijkheid af te schaffen om het aftrekken van belasting voor het maken van reclame?
Ik denk dat hier veel mensen een groot plezier mee gedaan zou worden en zeker voor de staatskas.
Gedaan met reclame of toch veel minder en laat ons dan nog maar zwijgen van de energie verspilling die daarom word gedaan.
Er zouden ook meer mensen moeten komen die van NEE kunnen zeggen tegen de rijke profiteurs op de kap van de minder begoede mensen.