Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Ubuntu-installeerfeestje van Indymedia.be lokt 25 nieuwsgieringen

Ubuntu-installeerfeestje van Indymedia.be lokt 25 nieuwsgieringen

Zondag kon je bij Indymedia.be terecht met je computer om er de nieuwe versie van het gratis besturingssysteem Ubuntu op te installeren. Het installeerfeestje lokte 25 geïnteresseerden, nieuwelingen zowel als doorwinterde Ubuntu-gebruikers. Waarom kiezen ze voor Ubuntu? En vanwaar eigenlijk de liefde van Indymedia.be voor vrije software?

releaseparty_0.JPG

“De filosofie van vrije software - dat kennis vrij moet zijn - sluit nauw aan bij onze filosofie van media maken. Indymedia wil onafhankelijke media maken en kan dat dus best doen met onafhankelijke software. Hoewel Ubuntu ondersteund wordt door een bedrijf (Canonical) zijn er duizenden medewerkers die de software ontwikkelen en op internetfora elkaar en de gebruikers helpen,” zegt Bruno, de webmaster van Indymedia.be.

Dit is de derde keer dat Indymedia.be zo'n installeerfeestje organiseert. “De vrije software-community werkt met geven en nemen. Indymedia gebruikt de software en probeert vandaag iets terug te doen door aan de bezoekers de mogelijkheid te geven om kennis te maken met vrije software,” legt Bruno uit.

Tevreden gezichten bij de deelnemers. Freddy Engelen (63): "Dat ding dat werkt gewoon. Vroeger had ik Windows en daarmee had ik alleen maar miserie. Een jaar geleden hebben we in familiekring Ubuntu geïnstalleerd, op aanraden van mijn neef. Voor hem hebben computers geen geheimen," legt hij uit. "Ubuntu is zeer vriendelijk in het gebruik, ideaal voor gewone mensen zoals wij. Jammer dat er nog veel mensen zijn die het niet echt vertrouwen... Of ik ook zelf programmeer? Nee, daarvoor ken ik onvoldoende Ubuntugalees."

Pierre (28) is een programmeur die komt meehelpen met de installatie. "Ubuntu is nog niet zo bekend. Maar eens ze het leren kennen, zijn ze meestal enthousiast. Het idee van vrije software spreekt mensen aan," stelt hij vast.

Voor José (54) komt dit installeerfeestje handig uit. "Ik zou het ook zelf kunnen installeren, maar met de hulp die ik hier krijg win ik toch veel tijd. Ik vind het zowel economisch, filosofisch als politiek een goed alternatief. Ubuntu is interactief: iedereen kan meewerken aan de ontwikkeling. En het is gratis: je maakt er de miljardairs van Microsoft niet rijker mee."

Dit artikel kwam tot stand in het kader van de workshop 'Schrijven voor internet', door Indymedia.be georganiseerd i.s.m. GetBasic

Foto's van de release party vind je hier.

dos

hoe kan je eigenlijk een dos-windowsprogramma openen met ubuntu ?We hebben hier een wees wegwijs cd rom met 1 dll en 1 exe bestand.Dat kunnen wij voorlopig niet openen.Ik heb nu Gutsy Gibbon staan.Ik denk dat we met dapper drake wel de bestanden konden bekijken.

re: Dos

voor vragen ivm ubuntu kan je terecht op het ubuntu-nl forum of de mailing list (ubuntu-nl@lists.ubuntu.com)

om te antwoorden op uw vraag:
met wine kun je dos programma's openen.

OCR

Nog completer zou het zijn als er OCR (Optical Character Recognition) zou zijn van degelijke kwaliteit, in de linux wereld.

Zelfs bij de Mac's is het bedroevend.

merci

merci voor de tip