Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Rerum Novarum: ACW wil grote sociale vis

Rerum Novarum: ACW wil grote sociale vis

BRUSSEL - ACW-voorzitter Jan Renders vierde Rerum Novarum dit jaar in Brussel. Het plaatselijke ACW-verbond had voor haar vrijwilligers enkele bollen van het Atomium gereserveerd. Renders liet duidelijk verstaan wat hij van de nieuwe regering verwacht: een sterk sociaal beleid. "Een grote sociale vis," zei hij met een knipoog naar het communautaire opbod.

DSC_0025.JPG

Renders begon zijn toespraak met een uithaal naar de vermarkting van onze samenleving. "Openbare diensten, onderwijs, welzijnszorg, gezondhiedsbeleid, cultuur,... alles wat van algemeen belang is wordt meegezogen in de trend om het te laten functioneren volgens de principes van vraag en aanbod. Enige bedoeling: het creëren van winsten. Dat is niet onze visie op mens en samenleving. Wij gooien de kwaliteit van ons sociale systeem niet zomaar te grabbel op de vrije markt," zei hij. Hij verwees daarbij naar de gemeenschappelijke verklaring die de christelijke en socialistische arbeidersbewegingen daarover maandag ondertekenden: "Ons sociaal model is waardevol, maar niet te koop."

Maar we staan voor een dubbele uitdaging, merkte Renders op. "We moeten de sociale verworvenheden behouden, maar tegelijkertijd actie voeren om de bescherming van kwetsbare mensen aan te passen aan de noden van de tijd," zei hij, waarmee hij o.m. verwees naar de prijsstijgingen van voedsel en energie. Er moeten maatregelen komen voor betaalbaar wonen, zoals huursubsidies. En energiezuinigheid moet ook voor gewone mensen betaalbaar worden. "Dat werkt koopkrachtverhogend én het is goed voor het milieu," zei Renders.

Grote sociale vis
Daarmee was de nadruk van Renders' boodschap aan de politici gelegd. "Sommigen willen een vette communautaire vis, anderen een dikke fiscale vis. Wij willen een grote sociale vis," aldus de algemeen voorzitter van het ACW.

Vier punten kregen bijzondere aandacht. Het ACW wil klare taal over het behoud van de indexering van lonen en uitkeringen. De gezondheidszorg moet betaalbaar en toegankelijk zijn voor iedereen. De sociale zekerheid moet weer geruststellen, met hogere minima en de gegarandeerde welvaartsvastheid van alle uitkeringen. En tot slot moet iedereen uitzicht krijgen op werk, ook wie niet gemakkelijk aan de slag kan op de gewone arbeidsmarkt: er moet meer geld komen voor sociale economie-projecten. "We rekenen erop dat er binnen de regering mensen zijn die het krachtig voor onze agenda zullen opnemen," zei Renders.

Onzekerheid
"Die grote sociale vis is nodig omdat de rijkdom stijgt maar de armoede niet afneemt: de laatste 10 jaar neemt ze weer toen. En omdat nu ook de middenklasse afkalft," zei Renders. "Vele mensen uit de middenklasse ondervinden dat ze hun vroegere optimisme moeten inruilen voor onzekerheid."

Het ACW wil daarom een krachtig sociaal beleid - een beleid dat herverdeelt. "En dat men niet afkomt met het verhaal dat er geen geld is, als men tegelijkertijd verdere lastenverlagingen realiseert," waarschuwde Renders.

Staatshervorming
"De onzekerheid wegnemen doe je ook niet door voortdurend verwijten naar de andere taalgemeenschap te slingeren," zei hij ook, waarmee dadelijk duidelijk werd wat het ACW denkt van de staatshervorming. "Een staatshervorming moet een sociale staatshervorming zijn. Ze moet niet regionaliseren om te regionaliseren, en ze moet niet worden ingevuld zoals de Vlaamse werkgevers dat graag zouden zien. Ze moet de werknemers ten goede komen," aldus Renders.

Het ACW houdt ondubbelzinnig vast aan de interpersoonlijke solidariteit. "Voor alle duidelijkheid: de bijdragen en uitkeringen in de sociale zekerheid moeten in heel ons land dezelfde blijven," benadrukte Renders.

DSC_0042.JPG

Muziekale omlijsting door Ishtar...

DSC_0050.JPG