Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Ontknoping raadsel roze stoel komt dichterbij

Ontknoping raadsel roze stoel komt dichterbij

Al enkele weken duiken er overal in ons land roze stoelen op. In Mechelen is er een wedstrijd aan verbonden: wie een foto kan maken van de roze stoel en deze verstuurt naar eenstoel@gmail.com maakt kans op een prijs. Welke prijs is niet bekend en de betekenis van de roze stoelen nog veel minder.

stoel_mech_wedstrijd.jpg

Morgen, op 5 mei, zou het mysterie ontrafeld worden en de winnaar van de wedstrijd bekendgemaakt.

Op de blog keukentafel.be schrijft Karl Leenknegt: "Overal in het land duiken er rare roze stoelen op. In allerlei vormen en maten maar met één ding gemeen. Een link naar eenstoel.be. Ik zag een stoel staan in Gent in eetkaffee Multatuli. (gezellig, nieuw en aan het water). So far geen clue wie of wat er achter deze actie zit. En zoals het een goede viral betaamt, begint het mysterie bloggers te fascineren."

Els Keytsman vervolgens op haar blog: "In Metro staat ook al een tijdje dagelijks een foto van een roze stoel op de meest bizarre plekken: voor de piramides in Egypte, in Parijs, voor een kunstwerk van Jan Fabre... Op het bijhorend weblog ontdekte ik zelfs stoelen in Soweto. En er doen blijkbaar ook megagrote exemplaren de ronde."

Morgen weten we meer ...

Wereldwinkels dus

De afgelopen weken werd Vlaanderen overspoeld door roze stoelen: van Tessenderlo tot Zwevegem, van Damme tot Mechelen… overal doken ze op in de meest gevarieerde vormen en formaten. De stoel trok zelfs de wijde wereld in: naar Parijs, Egypte, Soweto en Milaan… Of haalde het VRT-journaal als kaper op een groene ACW-boot.

Het was waarschijnlijk al een zeer publiek geheim, maar achter deze actie zaten de duizenden vrijwilligers van Oxfam-Wereldwinkels.

Op zaterdag 10 mei is het immers Internationale Dag van de Fair Trade, en op die dag zetten alle Oxfam-Wereldwinkels de stoelen buiten.

Oxfam-Wereldwinkels reserveert deze stoelen voor de miljoenen familiale boeren in het Zuiden. Zij moeten blijven overleven van hun landbouw.

In een periode met stijgende prijzen voor landbouwproducten én voedsel, vormen zij een belangrijke, maar ook kwetsbare schakel.

Meer info over de achtergrond van de actie op www.oww.be .
De actie rond een stoel vormt het eindpunt van een jaar lang campagne voeren door Vredeseilanden, 11.11.11 en Oxfam-Wereldwinkels rond het gemeenschappelijk thema ‘Boeren strijden tegen vrijhandel’.

Ook de volgende dagen blijven roze stoelen het land onveilig maken, zeker extra-large formaten! Volg dus verder de blogs, onder de verschillende categorieën rechts.