Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Mysterie van de roze stoelen onthuld

Mysterie van de roze stoelen onthuld

De afgelopen weken werd Vlaanderen overspoeld door roze stoelen: van Tessenderlo tot Zwevegem, van Damme tot Mechelen… overal doken ze op in de meest gevarieerde vormen en formaten. De stoel trok zelfs de wijde wereld in: naar Parijs, Egypte, Soweto en Milaan …

stoel_vedastus1.gif

Geef die boer een stoel… aan de onderhandelingstafel

Het was waarschijnlijk al een zeer publiek geheim, maar achter deze actie zaten de duizenden vrijwilligers van Oxfam-Wereldwinkels.

Op zaterdag 10 mei is het immers Internationale Dag van de Fair Trade, en op die dag zetten alle Oxfam-Wereldwinkels de stoelen buiten.

Oxfam-Wereldwinkels reserveert deze stoelen voor de miljoenen familiale boeren in het Zuiden. Zij moeten blijven overleven van hun landbouw.

Op 10 mei onthullen de roze stoelen die de afgelopen weken het land onveilig maakten hun ware aard. Die dag is het Internationale Dag van de Fair Trade, en zet Oxfam-Wereldwinkels in gans Vlaanderen de stoelen op straat. Nationale actie gaat door in Antwerpen, andere spectaculaire acties in Gent, Sint-Truiden, Beveren...
Bekijk de kalender van de acties op www.oww.be

De stijgende voedselprijzen vormen een bedreiging voor de armste mensen uit ontwikkelingslanden. Voor hen betekenen hogere voedselprijzen minder op het menu, met nog meer honger tot gevolg.

Hogere prijzen kunnen echter ook kansen bieden. Veel van de armste inwoners van die landen halen hun inkomsten uit kleinschalige landbouw, dus hogere prijzen voor landbouwproducten kúnnen hen uitzicht bieden op een beter inkomen. Maar dan moeten die hogere prijzen ook ten goede komen aan deze kleinschalige, familiale boeren in afgelegen streken, en niet alleen aan de grootschalige commerciële bedrijven en agro-industrie.

In de wereldhandel spelen deze kleinschalige producenten echter niet mee: door de grote machtsconcentratie bij handelaars en verwerkers komt steeds minder van de eindprijs bij de producent terecht. Zo worden zij niet altijd beter van de hogere prijzen en aan de internationale onderhandelingstafels hebben ze geen plaats. Nochtans wordt dáár beslist over hun leven en hun families.

Daarom vragen wij: zorg ervoor dat de boeren in het Zuiden ook een stem krijgen, en geef ze een stoel aan de onderhandelingstafel.

De actie rond een stoel vormt het eindpunt van een jaar lang campagne voeren door Vredeseilanden, 11.11.11 en Oxfam-Wereldwinkels rond het gemeenschappelijk thema ‘Boeren strijden tegen vrijhandel’.

Ook de volgende dagen blijven roze stoelen het land onveilig maken, zeker extra-large formaten! Volg dus verder de blog www.eenstoel.be