Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Kuifje in de Zonnetempel

Kuifje in de Zonnetempel

Van alle politieke partijen binnen of buiten de Belgische regering die deze dagen kritiek spuien, toonde Ecolo zich afgelopen weekend de harde tante.

Knack: 'Ecolo-topman Javaux vindt het niet kunnen dat premier Yves Leterme naar het buitenland reist op een moment dat er "dringende zaken" in België te regelen zijn. Eind juni zal het te laat zijn om een socio-economisch programma en een akkoord over het communautaire, inclusief BHV, te onderhandelen, zei hij. Maar Leterme, die zondag op de terugweg is van Peru, speelt liever "Kuifje in de Zonnetempel", klonk het. Ecolo wil niet dat de regering valt, maar zou de verkiezingen volgend jaar wel willen zien samenvallen.'

Leterme I

Leterme speelt liever Kuifje in de Zonnetempel. We hadden al veel van Leterme gehoord, maar deze spreekt wel echt tot de verbeelding. De vergelijking is goed gekozen, Yves Leterme was inderdaad in Peru voor een ontmoeting tussen Latijns-Amerikaanse en Europese regeringsleiders en onze premier is nogal veel in het buitenland de laatste tijd. Wie het album 'De Zonnetempel' van Hergé een beetje kent, zou nog meer tragische symboliek achter de uitspraak van Javaux kunnen vermoeden. Hoopt Yves Leterme op een 'zonsverduistering' op 15 juli, zodat de burgers van ons land Yves met ontzag vereren omdat ze denken dat Yves de zon kan commanderen, waardoor hij zijn regering van een gewisse dood kan redden?

Zonnetempel?

Waar ging het eigenlijk over in Peru? In Lima was er de vijfde tweejaarlijkse topontmoeting tussen Latijns Amerika en de EU. Honderden staatshoofden, diplomaten, ambtenaren, zakenlui, lobbyisten en ook activisten verzamelden in de hoofdstad van Peru met als resultaat dat ze het over bijzonder weinig dingen eens geraakten.

Radio Nederland Wereldomroep meldt: "De top van regeringsleiders uit de EU en Latijns Amerika dreigt uit te lopen op een hoop gekibbel en geruzie over handelsverdragen. En dat terwijl de bijeenkomst, vrijdag en zaterdag in de Peruaanse hoofdstad Lima, juist is bedoeld om de leiders van de twee continenten nader tot elkaar te brengen."

Als het om te bekvechten is, dan kan Leterme beter thuisblijven. Maar voor we onze premier huisarrest geven, moeten we misschien eerst weten waarover het in Lima dan ging. Dat wordt meestal pas na afloop enigszins duidelijk.

RNW: "In hun slotverklaring roepen de vijftig staatshoofden en regeringsleiders op tot meer onderlinge handel en het bestrijden van armoede en klimaatverandering.
Op de top zijn geen concrete afspraken gemaakt over het sluiten van vrijhandelsakkoorden tussen Europa en Latijns-Amerika."

Vrijhandel, armoede en klimaatverandering

Ronkende verklaringen, dat hoort nu eenmaal bij dit soort gelegenheden. 'Geen concreten afspraken over vrijhandelsakkoorden', dat doet ons denken aan de intussen welbekende EPA's. Mogen we ons dat ook hier verwachten aan bilaterale onderhandelingen om alsnog beperkte vrijhandelsakkoorden uit de brand te slepen. Wellicht wel. De 'Global Europe'-strategie is nog niet begraven. Er is alleszins afgesproken dat er meer onderlinge handel moet komen. Of dat goed of slecht is, is moeilijk in te schatten, maar als het gaat in de richting van meer vrijhandel, is er weinig goeds van te verwachten.

Enlazando Alternativas

Vrijhandelsakkoorden, Latijns-Amerika ... hoort daar niet een sociale, alternatieve tegentop tegenover te staan? Inderdaad! Enlazando Alternativas III Met o.a. een bijeenkomst van Inheemse Volkeren, kunst, een jongerenontmoeting, een Tribunaal tegen Europese Multinationals. Daarmee doet Lima in 2008 misschien wel beter dan Parijs in mei 1968.

De Vlaamse media bereiden zich echter al voor op een zonsverduistering. Weinig tot geen berichten over de belevenissen van onze premier in Peru, tenzij dat hij een afspraakje versierde met de Argentijnse presidente Cristina Fernandez de Kirchner. Het zou niet mogen, maar we zijn het bijna gewend dat er in de gewone media geen echt buitenlandnieuws meer aan bod komt. Maar ook Mo* en ipsnews.be en zelfs indymedia boden deze keer weinig achtergrond. Laten we het EU-beest maar verder zichzelf voorbij hollen, het milieu onherstelbare schade toebrengen en mensenmassa's de ravijn injagen?

Om dat goed te maken een overzicht dat ik de komende dagen nog zal aanvullen, van links naar berichtgeving, opinie en achtergronden over de vijfde EU-Latam top en de derde Enlanzando Alternativas.

EU-Latam top
http://www.globalinfo.nl/content/view/1551/1
http://www.wereldomroep.nl/actua/regio/amerikas/080516-top-ruzie
http://surinaams.caribiana.nl/news/international/5786229/Top-EU-en-Latij...
http://english.aljazeera.net/NR/exeres/5E3EB4AC-8944-4CAC-99D6-8CDB95FDE...
http://english.aljazeera.net/NR/exeres/A4D476B3-F19E-4B61-AA85-E1656B59A...

Tegentop
http://www.noticias.nl/lima2008.php
http://www.ipsnews.net/news.asp?idnews=42372

Achtergrond
http://www.tni.org/detail_page.phtml?act_id=17863&menu=11a
http://www.globalinfo.nl/content/view/1550/30/
http://www.noticias.nl/lima2008_artikel.php?id=1900

EU-handelspolitiek

http://www.mo.be/index.php?id=61&no_cache=0&tx_uwnews_pi2[art_id]=20986

organiseer je eigen wereldtop

Europees-Latijns-Amerikaanse Ontmoeting

Radio Nederland Wereldomroep heeft meegeholpen aan de organatie van een eigen Europees-Latijns-Amerikaanse Ontmoeting vandaag 26 mei in Den Haag. Politici, bestuurders, wetenschappers en activisten uit Nederland en Latijns-Amerika spraken er over energie en voedsel én over samenwerking.

Generaal Alberto Müller, de presidentiële adviseur van Venezuela, zei er hetvolgende: "Europa heeft geen enkele interesse in Latijns-Amerika. De gezamenlijke top die deze maand in Lima gehouden is liet de gebrekkige bereidheid zien van Europa om de relaties te verbeteren tussen de twee regio's."

Lees het artikel op www.wereldomroep.nl.

UNASUR

Zaterdag 24 mei hebben twaalf landen van Zuid-Amerika in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR) boven de doopvont gehouden. De Chileense president Michelle Bachelet is de eerste voorzitter van de Zuid-Amerikaanse tegenhanger van de Europese Unie. (bron: VRTnieuws)
De Braziliaanse president Lula da Silva pleit intussen voor een Latijns-Amerikaanse centrale bank en muntunie. (bron: afp)