Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Blog / Latijns Amerika

1.000.000 glimlachende Guatemalteekjes

De vrouw van de president lanceert een campagne: 'Een miljoen glimlachende kinderen in Guatemala'. Sandra Colom gaat 1.000.000 pagadders van de 151 armste dorpen in het land weer blij maken.

Lees meer / 0 comment(s)

Vormingsweekend CATAPA: workshopbegeleiders en lobbyisten/ onderzoekers

Je bent geraakt door het onrecht dat mijnbouwmultinationals veroorzaken in Latijns-Amerika en je wil dit verhaal aan zoveel mogelijk mensen vertellen, maar je mist de nodige kennis en/ of methodieken? Je ijvert voor verandering, maar je weet niet hoe je het thema op de politieke agenda plaatst? Je wilt niet dat onderzoeksresultaten in de kast verdwijnen maar deze juist aangrijpen om actie te voeren?

Wat?

Lees meer / 0 comment(s)

Honduras: Telesur toont kamer president

Dat militairen beslissen om de Hondurese president 's nachts uit zijn bed te lichten om hem en zijn familie op het vliegtuig te zetten naar Costa Rica is moeilijk te geloven anno 2009. Maar dat de Venezolaanse openbare omroep Telesur, die voor de rest behoorlijk bericht over de staatsgreep, daarna met een cameraploeg een rondleiding krijgt in het gehavende huis van de president, deed ons echt op het puntje van onze stoel zitten.

Lees meer / 0 comment(s)

'Niet alle goud blinkt' - radiodocumentaire over goudmijn in Guatemala

Drie weken geleden kregen we bezoek in San Marcos van de radiomaker Flip De Jong. Hij blikte een radioreportage in voor de Nederlandse IKON omroep over de gevolgen van de goudmijn. De Belgische pater Eric Gruloos, die een parochie heeft in één van de dorpen waar de mijn zich bevindt, legt uit waarom niet alle goud blinkt.

(bron: De Andere Wereld, zo 5 april 2009)

Lees meer / 0 comment(s)

Samen op de motor

Vanaf nu is het verboden om in Guatemala met zijn tweeën op een motorfiets te zitten. Dat besliste de regering van Alvaro Colóm. De mannen die Guatemalteekse buschauffeurs bij bosjes neerkogelen werken immers vaak met zijn tweeën. De ene zaait terreur, de andere wacht buiten op zijn motor. Daarmee verdwijnen ze als dieven in de nacht, de stadsbrousse in.

Lees meer / 0 comment(s)

Schone windenergie speelt het smerig in Mexico

Ik tekende ooit een petitie tegen een windmolen. Omdat er een laan bomen, op een berg in de Ardèche, voor zou sneuvelen. Ik herinner me mijn twijfel van toen –weegt het ene op tegen het andere?- door wat ik vandaag las over Mexico. ’t Is een Latijns-Amerikaans verhaal uit de duizend. Over een paar hoge bomen die alles vangen. Schone energie is niet altijd schoon.

Lees meer / 1 comment(s)

Het nieuws ligt op straat

Ik begon al te panikeren dat ik vandaag niet zou weten waarover te schrijven - ik was dan wel in Guatemala Stad, maar er was nog niets noemenswaardig gebeurd - toen ik gelukkig twee agenten op een burger zag stampen. Oef.

Lees meer / 0 comment(s)

Clichédiarree

Dat het hier heel anders is, een lappendeken ja, erg veel contrasten... En dat de indianen, prachtige mensen met hun zelfgewoven klederdracht, heel arm zijn maar toch heel vriendelijk, echt waar, en o ja, rijk aan cultuur natuurlijk, met al hun piramides enzo. Maar wel gevaarlijk hoor, met die bendes in de stad. En haha, er had iemand een kip meegenomen op de bus! Zonnige groetjes uit Guatemala.

(en dat vandaag de laatste, historische keer mag zijn dat iemand deze clichés de wereld in werpt)

Lees meer / 0 comment(s)

Afgeperste lijken in de bus

De kranten koppen het al maanden in Guatemala in bloedrode en gitzwarte blokletters, maar nu loopt het echt uit de hand. In de hoofdstad worden en masse buschauffeurs achter hun stuur neergeknald. Balans in 2008: 85 doden, sinds januari dit jaar elke twee dagen een lijk in de bus.

Lees meer / 0 comment(s)

Kuifje in de Zonnetempel

Van alle politieke partijen binnen of buiten de Belgische regering die deze dagen kritiek spuien, toonde Ecolo zich afgelopen weekend de harde tante.

Lees meer / 1 comment(s)

Evo Morales

"You promessed to nationalize resources and help distribute some to the poor folk in Bolivia, convene a Constitutional Assembly and institute Agrarian Reform. You did that within 8 months [...]. What are you trying to pull?"

Verfrissend. Een politieke leider die zijn beloftes nakomt en ze niet de dag na de verkiezingen inslikt uit ambitie, verraad of simpelweg onmacht. Verder lijkt Evo Morales, de president van Bolivië, niet zijn betoog aan te passen naargelang wie luistert, zoals deze citaat getuigt:

"Ik weet persoonlijk dat er presidenten zijn van landen die troepen sturen om levens te redden en ook landen en presidenten zijn die troepen sturen om levens te beëindigen."

En dit allemaal in een TV interview in een populair programma tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten. Een aanrader.



Lees meer / 3 comment(s)