Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

'Voorjaarsklassiekers' van 11.11.11 lanceren campagne voor waardig werk

'Voorjaarsklassiekers' van 11.11.11 lanceren campagne voor waardig werk

Het campagnemateriaal ligt klaar, de kernmedewerkers zijn geïnformeerd: 11.11.11 is klaar voor de campagne voor Waardig Werk, die vanaf dit najaar tot het voorjaar van 2010 zal lopen. Om te ijveren voor waardig werk, niet enkel bij ons maar wereldwijd, bundelen vakbonden en ngo’s, nationaal en internationaal de krachten in de campagne 'Descent Work, Descent Life'.

De helft van de werkende wereldbevolking, 1,4 miljard mensen, verdient minder dan 2 dollar per dag. Dat betekent werken en toch niet boven de minimale armoedegrens van 2 dollar komen! Tegelijkertijd kennen we jaar na jaar een toenemende rijkdom en economische groei. Economische groei alleen zal armoede niet de wereld uit helpen. Om armoede te bestrijden is er naast voldoende ook degelijk werk nodig, sociale omkadering en een herverdelingsbeleid.

Waarom campagne voeren rond werk?

Een degelijke job stelt mensen in staat om de armoedespiraal te doorbreken. Het biedt mensen kansen om bestaanszekerheid uit te bouwen, om een systeem van sociale bescherming te hebben en te voldoen aan basisbehoeften zoals gezondheid en onderwijs. Kortom, arbeid maakt dat mensen hun lot in eigen handen kunnen nemen in plaats van afhankelijk te zijn van ontwikkeling(shulp).

Waardig werk!

Waardig werk draait om rechten, fundamentele rechten, waaraan echter al te makkelijk afbreuk gedaan wordt. De campagne zal vertrekken van de aanklacht tegen de schendingen van die rechten, tegen werkloosheid, discriminatie, slechte kwaliteit van arbeid (onderbetaald, hyperflexibel, onveilig, niet duurzaam, erbarmelijke omstandigheden) en tegen de ongelijke machtsverhoudingen die er de oorzaak van zijn (lokaal tot internationaal).

Groeien!?

Op veel plaatsen in de wereld gaat de economische groei gepaard met een toenemende onzekere (werk)situatie van de bevolking. Veel van de ‘werkende armen’ hebben geen enkele vorm van contract. De kwetsbaarheid en de tewerkstelling in de zogenaamde informele economie neemt toe. In ontwikkelingslanden is meer dan de helft van de bevolking actief in de informele economie en ook bij ons is er een stijging.
Bovendien zorgt globalisering voor een toenemend gevoel van concurrentie tussen werknemers in Noord én Zuid. Zo hebben werknemers in het Noorden soms het gevoel dat mensen in het Zuiden met hun werk gaan lopen omdat ze voor minder geld willen werken of minder sociale bescherming eisen. Maar meer werk in het Zuiden betekent niet per sé een inkrimping van de werkgelegenheid in het Noorden. Ook de landen in het Zuiden moeten de kans krijgen zich economisch en sociaal te ontwikkelen. Belangrijk is wel dat er gelijktijdig met hun economische ontwikkeling een sociale wetgeving tot stand komt. Meer nog, sociale bescherming is vaak een stimulans voor een sterkere en meer duurzame economische ontwikkeling.

Noord–Zuid–Oost–West

De campagne wil een antwoord formuleren op de concurrentie tussen werknemers in Noord en Zuid. Deze concurrentie dwingt werknemers en sociale wetgeving overal ter wereld steeds flexibeler te zijn in termen van arbeidsvoorwaarden, werktijden, loon, ontslagbescherming, statuten… Dit is ook het geval voor de landarbeiders, familiale landbouwers en de kleine ondernemingen in het Noord en Zuid. De eerste stap die hierbij moet genomen worden is om werknemers wereldwijd te helpen zich te organiseren en het recht op vrije collectieve onderhandelingen af te dwingen. Betere arbeidsomstandigheden en betere bescherming van de arbeidsrechten in het Zuiden, betekent dat ook onze rechten minder ondermijnd worden. Het is niet zo dat men in het Zuiden wint wat men in het Noorden verliest aan jobs.
Integendeel, wat het Zuiden “wint”, zijn onderbetaalde jobs en erbarmelijke arbeidsvoorwaarden. In het Noorden gaan we exact dezelfde richting uit: wie te luid van zijn/haar oren maakt, krijgt te horen dat de toekomst van het bedrijf in de problemen kan geraken!

Wat we hier samen tegenover moeten stellen, is solidariteit. Degelijk en goed betaald werk; jobzekerheid; de vrijheid tot vereniging; ziekteverlof; etc. zijn zaken waar iedereen, Noord en Zuid, op termijn bij te winnen heeft. Die ‘win-win situatie’ willen we duidelijk maken.

En de Millenniumdoelstellingen?

Arbeid komt in de Milleniumdoelstellingen (MDG’s) slechts heel minimaal aan bod. De MDG’s hanteren als absolute armoedenorm 1 of 2 dollar per dag/per persoon. Dit is absoluut onvoldoende om een menswaardig leven te leiden. Bovendien beschouwen de MDG’s werk te weinig als een instrument in de strijd tegen armoede en voor ontwikkeling. Een degelijke job stelt mensen immers in staat om de armoedespiraal te doorbreken en om door middel van daaraan gekoppelde sociale bescherming een bestaanszekerheid uit te bouwen, met mogelijkheid om ruimte te creëren om in basisbehoeften als gezondheid en onderwijs te voldoen. Kortom, arbeid maakt mensen de actoren van ontwikkeling, en niet langer de “ontvangers van ontwikkeling(shulp)”.

Samen sterk voor werk!

Daarom hebben 11.11.11, Koepel Van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging en CNCD–Opération 11.11.11 de krachten gebundeld met de vakbonden om een campagne te voeren die waardig werk wereldwijd wil realiseren. We volgen hiermee het spoor dat is uitgezet in Nairobi, op het Wereld Sociaal Forum van 2007, waar de coalitie Decent Work, Decent Life is gestart.

In Vlaanderen kadert deze samenwerking binnen het samenwerkingsverband 2015 DE TIJD LOOPT. De campagne zal starten in de zomer van 2008 en loop tot en met de zomer van 2010.

Samen willen we:

* Het Belgische publiek afhelpen van de dwangidee dat de werknemers in het zuiden hun grote vijand zijn in een wereldwijde onverbiddelijke concurrentiestrijd rond arbeidsplaatsen.
* Het publiek overtuigen van het belang van grensoverschrijdende samenwerking tussen werknemers overal ter wereld.
* De band leggen met de lokale vakbondsstrijd en solidariteitsgroepen die in het zuiden menswaardig werk proberen af te dwingen.
* Waardig werk centraal krijgen in het ontwikkelingsbeleid van België.

www.detijdloopt.be

sint_truiden_VJK.jpg

De Voorjaarsklassieker in Sint-Truiden, dat op 10 mei 2008 FairtradeGemeente werd.

de_mijn_schacht.jpg

De Voorjaarsklassieker in Houthalen, in kunstencentrum Villa-Basta, een voormalig mijngebouw met op de achtergrond een oude mijnschacht

de_nieuwe_tshirts.jpg

De nieuwe 11.11.11-shirts

internationale_campagne.jpg

Internationale campagne: Descent Work, Descent Life

materiaal_ligt_klaar.jpg

Het materiaal ligt klaar

www.detijdloopt.be