Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Pint drinken in Gent kostte ons urenlang onze burgerrechten"

"Pint drinken in Gent kostte ons urenlang onze burgerrechten"

GENT-- Een pint drinken in de Overpoort kan zo zijn gevolgen hebben, en dan heb ik het niet over een kater. Volgens een groep toevallige cafébezoekers die -ondanks hun medwerking- hardhandig en brutaal werd opgepakt tijdens een razzia van vrijdag 23 op zaterdag 24 mei , is de uitgaansbuurt de Overpoort aan te raden voor personen die tuk zijn op een slechte behandeling, chaotisch onprofessioneel gedrag en non-communicatie. 260 personen werden gefouilleerd en de actie was als waarschuwing bedoeld.

cafe gentk.bmp

Helemaal rechts een van de benadeelden, die besloot een advocaat onder de arm te nemen. (flickr.com)

Enkele cafébezoekers legden reeds een klacht neer bij het vast comité van toezicht op de politiediensten, het Comité P. Er werden kleine hoeveelheden cannabis, xtc, speed en één verboden wapen in beslag genomen. Een meisje getuigt: “Een vriend van mij heeft vandaag zelfmoord gepleegd. Ik ben vandaag jarig. Ik kwam even mijn zinnen verzetten in de Gentse uitgaansbuurt. Hoeveel kan een mens verdragen voordat hij ook breekt?”. “Dat meisje was slechts één van de aanwezigen die zich wellicht een aangenamere avond had voorgesteld”, vertelt amateur-fotograaf en milieudeskundige Maarten Roggeman, die werd opgepakt in café Cuba Libre,en drie uur geboeid werd vastgehouden. Hij motiveert zijn klacht via http://www.comitep.be/nl/nl.html als volgt: “schending van mijn burgerrechten, slechte behandeling, onprofessioneel gedrag, ontbreken van informatie, erbarmelijke organisatie”. Enkele cafégangers deden hun beklag op de lokale Gentse tv.

Chaos
Het was ongeveer drie uur toen tweehonderd agenten van de lokale en federale politie gelijktijdig de Decadance en de Cuba Libre binnenvielen. Alle aanwezigen, het personeel en de dj’s werden gecontroleerd en gefouilleerd. In de Decadance was het naar het schijnt vrij rustig: daar waren een zestigtal aanwezigen. De Cuba Libre zat behoorlijk vol. Na een eerste controle werd iedereen meegenomen naar het commissariaat voor een grondig onderzoek. Cafébezoeker Maarten Roggeman liep zelfs het risico een mes in zijn pols te krijgen, vermeldt hij in zijn klacht. De spanbanden die werden gebruikt als knevel zaten veel te strak en een agent heeft de bandjes veel te laat losser gemaakt met een scherp mes. “Maar mijn pols bleef pijn doen. Als dat mes was uitgeschoven, wat zeer waarschijnlijk was gezien de grote chaos en paniek, was het mes recht in mijn polsen terechtgekomen: de veiligheid werd dus niet in acht genomen.” De politie mag enkel handboeien gebruiken indien de arrestant zich verzet, agressief is of dreigt te ontsnappen, meldt de website van het Comité P.

De politie zweeg of intimideerde
Het resultaat van de actie: “De politie vond kleine hoeveelheden drugs: cannabis, xtc en speed. Enkel gebruikersdosissen”, aldus Annemie Serlippens van het Gentse parket. “Er werd ook een verboden wapen in beslag genomen. Zoals dat meestal het geval is bij dat soort razzia’s, lag de grond bezaaid met kleine hoeveelheden drugs. Er werden ook sporen van cocaïne teruggevonden.” “Sommige dames die werden opgepakt moesten zich zonder enige aanwijsbare reden van hun kleren ontdoen. Het toelatingsbewijs om dit te mogen werd niet getoond en het valt dan ook te betwijfelen of het wel bestond, waarom zouden ze het anders niet te zien krijgen?” , aldus Roggeman.Het is niet de eerste maal dat een vrouw klacht zou indienen over mishandeling door Gentse flikken. ”Ik moest me uitkleden voor de ogen van drie mannelijke agenten. Van één van de mannen moest ik ook nog mijn beha uittrekken”, aldus Christiane Adigéry in een eerdere klacht, een paar jaar geleden. Het is trouwens blijkbaar een gekende klacht bij de politie, want een van de weinige klachtformuleringen die je gewoon kan aanklikken op de Comité P-site is “U werd gecontroleerd, tegengehouden en gefouilleerd, dit alles zonder duidelijke reden en daarbij moest u zich bovendien uitkleden bij deze fouillering”.

Hij vraagt zich ook af waarom de politie zweeg: “Er werd geen enkele informatie verstrekt over de aard van de actie, wie de actie leidde, wat het precieze doel was, wat de stappen waren die we moesten doorlopen en hoe lang we van onze vrijheid zouden worden beroofd. Dat is allemaal informatie waar de burger recht op heeft. Het gebrek aan informatie zorgde voor grote spanningen die eenvoudig zouden vermeden kunnen worden. Na de inval en het boeien zou men met een megafoon rustig kunnen uitleggen wat het doel van de actie was, en wat er met ons zou gebeuren, en dat wanneer iedereen rustig blijft en meewerkt er niets zou gebeuren en het in een knip voorbij zou zijn. Mag de politie zomaar burgers in de boeien slaan, zonder reden op te geven, zelfs als ze geen weerstand bieden en gevolg geven aan de bevelen?” “Ik vroeg aan een agent: vindt u het leuk om zo tekeer te gaan? U geeft waarschijnlijk geen moer om wat wij hier nu meemaken”. Het koelbloedige antwoord : “Inderdaad, ik geef daar geen moer om”. Daarna werden ze als vee bijeengedreven in een garage “en nog wel met asbesthoudende plaasterisolatie”, weet de man die toevallig milieudeskundige is, nog te melden.

Niet lezen, ondertekenen!
“Voor vrijlating moesten we iets ondertekenen, maar men wilde niet zeggen wat dat was. Dat is nochtans een burgerrecht. En wanneer we onze ontevredenheid durfden te uiten over de gang van zaken werden we botweg genegeerd of uitgescholden”,aldus Roggeman. Hun gsm's werden onmiddelijk afgenomen. Bij elke arrestatie moet de arrestant volgens de wet op de hoogte worden gesteld van het motief van zijn aanhouding, het vermoedelijke tijdstip van de vrijlating en de procedure die zal volgen. Persoonlijke spullen mogen enkel afgenomen worden indien de persoon in kwestie zijn handtekening plaatst, en de arrestant heeft steeds het recht om een vertrouwenspersoon in te lichten. Tijdens de vrijheidsberoving heeft de arrestant bovendien het wettelijke recht op een menselijke behandeling en op een aantal minimumvoorzieningen, melden de websites van de instanties. Maar maar dat geldt blijkbaar niet steeds tijdens die massa-arrestatie, waarbij vele onschuldigen tot wel vijf uur lang, al dan niet geboeid werden vastgehouden. Verschillende onder hen namen een advocaat ter hand.

Er werden hoeveelheden drugs

Er werden hoeveelheden drugs aangetroffen, punt. De politie doet geen razzias voor hun plezier he. Ze doen dat enkel na voldoende observatie, tips en redenen om binnen te vallen. Drugs zijn illegaal punt. Of het nu om gebruikersdosisen gaat of niet, dat staat er niet op te lezen. Dat ze vrouwen doen uitkleden is er wel over. Er zou tenminste op vraag v.d. dame een vrouwelijke officier moeten komen op straffe van weigering. Voor de rest vind ik de actie gerechtvaardigd. Sorry. Ja kan moeilijk voor(verkeers) veiligheid pleiten en dan klagen dat men uw dope komt afpakken he

@ jefke

de hoeveelheden drugs die gevonden zijn, zijn te verwaarlozen, zoals steeds bij razzia's in dancings, heb zelf genoeg gezien hoe sommige dealers wel mochten dealen en andere werden verklikt en hoe men telkens opnieuw in dancings lang van te voren weet wanneer er een razzia gepland is en ik spreek over 14-15 jaar geleden,

maar ja, de machtsvertoonshows van de politie verkopen wel wat extra kranten en zo merkt de burger weer eens dat de politie er is en er iets gedaan word tegen drugs, benieuwd hoeveel containers met heroïne, cocaïne enz. zijn gepasseerd in de haven van Antwerpen, die haven waar als de douane haar werkt doet zoals het moet alles vertraagt ;-) dat doen ze dan enkel bij stiptheidsacties...

liga voor de mensenrechten

Dat er (kleine hoeveelheden) drugs gevonden werden doet niets terzake,aan de getuigenissen te lezen gingen ze hun boekje meer dan te buiten.De Liga voor de mensenrechten zou hier eventueel kunnen in tussen komen.

zever

lul es niet hé Jefke Klakske (uw naam zegt genoeg). een razzia doe je enkel als het echt om een "drugskot" gaat, en dat is de Cuba Libre geenszins, er zijn andere zaken in dezelfde straat waar er véééééééél meer drugs aanwezig zijn, en dan heb ik het niet alleen over de klanten...

In het bovenstaande artikel

In het bovenstaande artikel zie ik toch een hoop onjuistheden staan hoor.
Zo wordt er geschermd met allerlei rechten en dingen die die politie niet zou mogen.
'k Denk dat de opsteller van het artikel en sommige klagers er de wetboeken nog eens moeten bij nemen.

Zo wordt er verwezen naar het feit dat men iemand niet zou mogen ontkleden op zoek naar drugs. Dat mag dus wel en is geen onderzoek aan het lichaam, zoals in het artikel staat. Dat is nog iets anders. Hierbij worden de lichaamsholtes onderzocht. Bij een gerechtelijke fouille op zoek naar drugs, mag men iemand volledig ontkleden (dus ook de onderbroek uit) en bv kniebuigingen laten doen. Wat niet mag, is effe met de vinger of een voorwerp in de lichaamsopeningen gaan. In principe zal een vrouw ook door een vrouwelijke agente begeleid worden tijdens de fouille en dit in een aparte ruimte. Wanneer de gefouilleerde echter tegen werkt, zal de vrouwelijke agente bijstand krijgen van mannelijke collega's als er geen andere vrouwen meer zijn en zal de fouille met dwang worden opgelegd.

Daarnaast wordt ook gezegd dat men 'geen schriftelijke toelating' kon tonen. Over welke toelating spreken we dan? Huiszoekingsbevel of zo? Voor zo'n razzia is geen toelating nodig. Het enige dat eventueel zou kunnen, is dat men de toelating van de burgemeester heeft gevraagd voor een systematische controle uit te voeren, al hebben veel uitgangsbuurten zo'n permanente toelating lopen.

Ook over het boeien wordt hier mist gespuit. De politie mag weldegelijk iemand boeien in deze omstandigheid. 't Is niet omdat iemand zegt braaf te zullen zijn, dat er geen (vlucht)gevaar is.

Nog iets als laatste: ja, een razzia is niet leuk. Het is niet plezant dat je avond wordt verstoord door zo'n evenement, maar weet dat men niet zomaar zo'n inval doet.

De wettelijke formuleringen

komen letterlijk van de website van de federale politie en het Comité P, maar ik heb voor alle zekerheid enkele zinnen, die eventueel verwarring kunnen veroorzaken,aangepast. Echte fouten kan je dat echter niet noemen, aangezien de zinnen letterlijk van de website van de federale politie en het Comité P kwamen. En als beweringen van een slachtoffer kwamen, stonden die netjes tussen aanhalingstekens.Het pejoratieve 'mist spuien' is dan ook overdreven want zo lijkt het alsof er kwade wil mee gemoeid is.

laat ze eens op kasteel

laat ze eens op kasteel laken gaan kijken hoeveel drugs daar liggen.
laat ze eens de opium velden in aghanistan gaan platgooien want het zijn echt niet de boeren worden waar men bezorgd over is die hier wijzr van worden evenmin als de dames met blauwe Burka 'ze' een bal kan schelen. De mafia en de TaliBushen die willen verdienen aan die opiumvelden.
Het brits kçoningshuis zat achter de opiumlabos in China en slaventansporten 200 jaar geleden ....
Laat ze eens de cia op het matje roepen en op de olieplatforms gaan kijken...

Nee jaag de burgers maar weer als vee op dat is de bedoeling

wanneer komen de mensen eindelijk eens in opstand?

Fouillering bij preventieve drugscontrole

Ik heb lang gedacht dat mijn verhaal een uitzondering was, maar door deze gebeurtenis in Gent ben ik toch even blij (sorry voor het woord in deze context) dat ik niet de enige ben die onlangs een heel schokkende ervaring opdeed.
Eind april was ik met mijn baas op de terugweg van een opening van een nieuw kantoor in Nederland, toen we omstreeks 03:00 's nachts werden tegengehouden - zoals vele anderen - op de grens Belgie-Nederland in Meer. Het viel op dat vooral wagens met franse nummerplaat werden tegengehouden en aangezien mijn baas met een Luxemburgse wagen rijdt, wij dus ook. We werden vriendelijk verzocht mee te gaan naar een geimproviseerd kantoor in een grote vrachtwagen, na afgeven van de autosleutels. Groot was onze verbazing dat het 'publiek' vooral uit jonge mensen bestond (sommigen niet eens meerderjarig). Na een tijdje werd ons gevraagd onze documenten te tonen en werd alvast een ademtest afgenomen en moesten we enkele algemene vragen beantwoorden over onze activiteiten van de voorbije avond en nacht. Tot op het moment dat mijn baas het wel genoeg vond en erop stond dat we meteen mochten doorrijden omdat wij niet tot het clubje behoorden van de andere 'verdachten'. Dit heeft echter het omgekeerde effect gehad, want plots moesten we meekomen naar een tweede vrachtwagen. Toen we daar binnenstapten, viel ons meteen op dat enkele jongeren op een bankje aan het wachten waren, met enkel hun ondergoed nog aan. Geregeld kwam er mensen uit een andere, afgesloten kleinere ruimte en riepen ze in het frans: "Est la c'est tout nu madame!" Toen hadden we eigenlijk door wat er ons te wachten stond: iedereen werd zogenaamd preventief gefouilleerd. Maar op een bepaald moment stonden er zoveel mensen te wachten dat een douanebeambte of maree-chaussee iedereen vroeg zich alvast uit te kleden en dan snel binnen te gaan. Tot mijn verbazing ws er nauwelijks protest bij onze franse vrienden, alsof ze dit elke dag moeten doen bij het kruisen van een grens. Mijn baas begon echter weer meteen hevig te protesteren en maande mij ook aan vooral niet te doen wat de agenten vroegen, omdat ze volgens hem dit 'recht' niet zouden hebben. Dat had hij beter niet gedaan ... Plots werden wij als eersten in het achterkamertje binnengeroepen, en bevolen ons zonder verder protest van al onze kleren te ontdoen voor een 'gerechtelijke fouille'. Mijn baas bleef maar protesteren en trachtte ook uit leggen dat we geen 'koppel' zijn maar kantoorcollega's, maar het mocht niet baten. Er werd gezwaaid met allerlei documenten die we eventueel konden nalezen, waarin stond dat zij zel degelijk het recht hadden te doen wat ze vroegen. Zelfs de 2 aanwezige vrouwelijke beambten zegden dat we maar beter meteen zouden doen wat ons gevraagd werd teneinde meer narigheid te voorkomen. Door het aanhoudend protest van mijn baas, werd de sfeer erg agressief en werd ons geboden om METEEN AL ONZE KLEREN op het tafeltje voor ons te leggen. Het niet gehoorzamen zou lijden tot een formele arrestatie wegens niet uitvoeren van een politioneel bevel ! Ik had meteen begrepen dat verder tegenpruttelen niet zou helpen, dus begon ik mij als eerste uit te kleden, onder het waakzame oog van 2 vrouwelijke en 2 mannelijke ambtenaren (en van mijn baas). Met nog enkel lingerie aan ben ik dan op aanwijzen van een agente tegen de wand gaan staan met benen gespreid en handen tegen de muur. Ik dacht nu wel het ergste gehad te hebben, maar neen hoor. Toen de agente mij begon te bepoten, riep een mannelijke beambte plots naar mij dat hij ook wel eens wil weten dqt ik nergens iets 'verstopt' zou hebben, en werd ik gevraagd mijn slip tot op de knieen te laten zakken en mijn BH los te maken en af te geven. Stond ik daar dus spiernaakt voor de ogen van 4 'dienaars van de wet' en mijn baas, die (plots zwijgend en instemmend) het schouwspel mee kon volgen vanop de eerste rij. Hoeft het gezegd dat ik me NOOIT eerder in mijn leven zo beschaamd gevoeld heb als op dat moment. Om hun spelletje helemaal te doen slagen, moest ik me tenslotte diep voorover buigen en werd effectief gekeken of ik niets verborgen had. Daarna mocht ik mijn kleren meegraaien, en me in de ruimte ernaast terug verder aankledenm nogmaals onder applaus van ondertussen een tiental jongeren van franse afkomst. Vijf minuten later kwam mijn baas ook naar buiten en werd ons gevraagd een blad te tekenen waarop effectief stond vermeld dat we een gerechtelijke fouillering ondergaan hadden. Geen woord over de omstandigheden waarop, met wie, door wie, e.d.
Mijn baas heeft me toen meteen meegenomen naar zijn wagen en voorgesteld meteen klacht neer te legggen bij de ... politie in Belgie.
Het eigenaardige is nu dat ik sedert deze mensonterende gebeurtenis plots een afkeer heb gekregen van mijn baas, alsof iets in mij zegt dat het een beetje zijn schuld is (wegens dat protest) dat ik dit alles heb moeten ondergaan. Uiteindelijk heb ik toch de dag erop klacht ingediend op het politiekantoor van mijn woonplaats. De dag nadien kwam ik tot het besef iets heel verschrikkelijk te hebben meegemaakt. Mijn kinderen zagen ook dat er mij iets ergs overkomen was en vroegen om meer uitleg. Ik heb dan maar gezegd dat ik me ziek voelde na wat een leuke avond had moeten zijn. Ondertussen zijn we 3 weken later, en ik ben nog steeds niet terug gaan werken (deels door de shock en anderzijds wegens de confrontatie met mijn baas, die - buiten een telefoontje enkele dagen na de feiten - ook niets meer van zich laten horen heeft). Gevolg: ik en hij lijden eronder, de firma wegens mijn afwezigheid, de vele vragen van de familie, enz. De klacht is inmiddels in behandeling en volgens sommigen zijn de nederlandse douane of politiebeambten hun boekje heel ver te buiten gegaan , volgens anderen staat het recht aan hun kant, en moet ik me geen illusies maken en niet rekenen op een of andere morele schadevergoeding. Ik weet niet meer wat ik moet geloven, en durf er inmiddels met niemand anders meer over praten. Vandaar mijn oproep via deze blog om te horen bevestigen dat wat er die nacht gebeurd is behoorlijk fout was, en hoe ik dit verder moet aanklagen. Voor mezelf is het te laat, maar misschien kan ik andere personen dergelijke mensonterende praktijken besparen.

Vero, een gebroken vrouw van 33 jaar.

Stop die mensonterende fouille praktijken !

Wat die mevrouw Veronique meegemaakt heeft, gaat echt wel te ver. Helaas hoor ik de laatste jaren meer dat dergelijke praktijken plaatsvinden. Een bevriend koppel heeft 2 jaar geleden iets gelijkaardigs meegemaakt op de luchthaven van Istanbul, Turkije (en dit tijdens een tussenlanding op de heenvlucht van hun huwelijksreis nota bene ...).
De jonge vrouw werd - na besnuffeld te zijn geweest door drugshonden - uit een aanschuivende rij gepikt en (om een lang verhaal kort te maken) eindigde dit ook in een klein kamertje waar zij een 'intiem lichaamsonderzoek' moest ondergaan, wel uitgevoerd door een vrouwelijke arts volgens haar, maar in het bijzijn van enkele mannelijke getuigen van de Turkse douane of politie. En terwijl ze poedelnaakt zat te wachten op haar beurt in een gangetje, zijn daar wel een tiental mensen (mannen ...) gepasseerd. Verschrikkelijk vernederend moet dat geweest zijn. En begin maar eens te protesteren laat staan te procederen in het buitenland nadat je zoiets meegemaakt hebt. Ik hoor onze vrienden nog zeggen dat iedereen na eerst te hebben geweigerd, uiteindelijk toch alles doet wat van hen geeist wordt, al is het maar om zo snel mogelijk van die rare kerels weg te geraken en niet langer gepest en vernederd te worden. En is het een toeval dat de meeste mensen die uit de rij gepikt worden, vooral jonge, mooie vrouwen zijn ?
Mijn voorstel is dat dit onderwerp eindelijk eens meer media aandacht krijgt (zonder uiteraard de slachtoffers bij naam te noemen - eerder met anonieme getuigen/slachtoffers.
Ik luister vaak naar het Radio 1 programma 'Peeters en Pichal' - misschien moet de redactie van dit programma deze praktijken eens verder (laten) onderzoeken en andere slachtoffers met bewijzen aan het woord laten. Het wordt hoogtijd dat paal en perk gesteld wordt aan de macht en misbruik (want dat is het mijns inziens) van het politie-apparaat. Het is wel een heel delicaat onderwerp, en niemand zal zo'n ervaring met plezier in het openbaar gaan vertellen (vergelijk het met incest of verkraching) zoals Veronique hier toch aangedurfd heeft, maar als niemand dit doet, zullen dergelijke ongehoorde praktijken in onze politiestaat nog meer gebeuren, en nog veel vrouwen (of mannen) in hun eerbaarheid geschonden worden ! WIE DURFT ERMEE NAAR RADIO, TV of andere PERS te gaan ? En liefst geen sensatieprogramma's à la 'Goedele' of zoiets, maar kwalitatieve media !
Ik kijk alvast terug uit naar een meer respectvolle maatschappij, waar de rechten van individuen niet langer geschonden worden ! Op hoop van zege ...

Lezersbrieven

Er werden lezersbrieven gestuurd naar verschillende media (krant en tijdschrift) over dit voorval, zonder reactie of publicatie: er is dus meer nodig dan enkele lezersbrieven.

Wat mevrouw heeft meegemaakt

Wat mevrouw heeft meegemaakt kan in Europa bij mijn weten niet zomaar.
In België worden dergelijke zaken via de Wet op het politieambt geregeld (5 aug 92). Daarin staat dat enkel in geval van GERECHTELIJKE aanhouding ,wat dus wil zeggen dat je in beschuldiging wordt gesteld (iets wat niet kan zonder aanwijzingen), tot naakte fouille kan worden overgegaan. Dit neemt niet weg dat het een gerechterlijke opdracht kan zijn. (ingewikkelde terminologie!)
Het doel van een gerechtelijke aanhouding is om personen die ervan VERDACHT worden strafbare feiten te hebben gepleegd, aan te houden en ter beschikking van het gerecht te stellen. Concreet kan je niet verdacht worden gesteld als je gewoon de grens over rijdt. Het is geweten dat agenten nogal eens het loopje nemen -bewust of onbewust- met de verschillende types van fouille, zo getuigt het rapport van comité P:

"De veiligheidsfouilleringen en de gerechtelijke fouilleringen lijken goed- of kwaadschiks te zijn aanvaard door de burger aangezien daarover niet te veel klachten worden ingediend. Sommige veiligheidsfouilleringen, vooral fouilleringen op het lichaam, lokken daarentegen heel wat reacties uit. De wet op het politieambt bepaalt wanneer een fouillering op het lichaam mag worden uitgevoerd. Uit de studie van verschillende dossiers blijkt dat de politieambtenaren de wettelijke voorschriften inzake fouillering [ii] niet op eenduidige wijze toepassen. Er bestaat vaak verwarring tussen de gerechtelijke fouillering – die enkel kan worden uitgevoerd wanneer de personen het voorwerp zijn van een gerechtelijke aanhouding of ten aanzien van personen tegen wie er aanwijzingen bestaan dat ze overtuigingsstukken of bewijsmateriaal in verband met een misdaad of een wanbedrijf bij zich dragen – en de fouillering op het lichaam die wordt uitgevoerd vooraleer iemand in de cel wordt gestopt. Bij bestuurlijke aanhoudingen gebeurt het nog al te vaak dat personen verplicht worden zich volledig uit te kleden voordat ze helemaal naakt of enkel in een slipje in de cel worden geplaatst. Deze personen worden in de meeste gevallen gedurende de volledige duur van hun hechtenis in deze toestand achtergelaten en krijgen geen dekens ter beschikking. Er dient ook te worden opgemerkt dat er in heel wat commissariaten bewakingscamera’s worden gebruikt, waardoor de in hechtenis geplaatste personen in dergelijke plunje op de bewakingschermen worden bekeken door de politieambtenaren. Dit is ongetwijfeld een zaak die dient te worden opgelost.
Daarnaast dient te worden onderstreept dat de wet op het politieambt [9] verschillende types van fouilleringen van personen voorziet: de veiligheidsfouillering, de gerechtelijke fouillering en de fouillering op het lichaam. In de praktijk stelt men echter vast dat het toezicht op de fouillering door een officier van gerechtelijke politie of een officier van bestuurlijke politie niet steeds doeltreffend is, niettegenstaande de fouillering onder zijn verantwoordelijkheid wordt uitgevoerd. Alhoewel rechtspraak in die zin bestaat, die weliswaar wordt betwist, meent het Vast Comité P dat het niet opportuun is, meer bepaald in het geval van de fouillering van bestuurlijke politie of de fouillering voor de opsluiting in de cel, om de persoon die aan een dergelijke fouillering onderworpen is te verplichten “door de benen te buigen” terwijl hij naakt is, om te controleren of deze persoon geen voorwerp heeft verborgen in zijn lichaamsopening(en) indien het motief van de aanhouding een dergelijke maatregel niet rechtvaardigt.

De aangehaalde praktijken zijn slechts in zeer uitzonderlijke gevallen te rechtvaardigen in hoofde van de politieambtenaren die deze personen in sommige gevallen, klaarblijkelijk, vernederen en op hun manier straffen [10] . Het is jammer dat er niet uitdrukkelijk een straf is voorzien om een dergelijke houding van de politieambtenaren te bestraffen. Het komt evenwel de hiërarchische overheid toe om deze praktijken niet te tolereren en bestuurlijke, statutaire of tuchtrechtelijke procedures tegen deze politieambtenaren in te stellen."

(http://www.comitep.be/2001/nl/2001Deel_3NL.htm)

Zie ook brochure
Bestuurlijke en gerechtelijke aanhoudingen onder de loep. Opgepakt? Ken je rechten en plichten
http://www.polfed-fedpol.be/pub/archief/pol12/dossier_nl.pdf

Anti politiestaat

Volgens de getuigenissen op www.hetechtenieuws.be werden deze mensen getransporteerd naar een garage waar men niet eens kon zitten en waar keer op keer de burgerrechten systematisch geschonden werden. Waarom doet me dit denken aan nazi Duitsland. Dit zijn tekenen van een echte politiestaat. Dit zou zeker niet mogelijk mogen zijn in een democratisch land.

Dit is echt zo grof... Een

Dit is echt zo grof... Een vriend van mij heeft iets gelijkaardigs meegemaakt toen hij nog minderjarig was. De exacte regelgeving ken ik niet, maar er staat me vaag iets van bij dat je voor intieme fouillage de aanwezigheid van een arts kan eisen en dat dit enkel zou mogen worden uitgevoerd door mensen van hetzelfde geslacht.

Dit gaat er gewoon heel erg ver over. Ik zou toch minstens naar het comité P gaan, of even bij de liga van de mensenrechten informeren naar in hoeverre je rechten daadwerkelijk zijn overtreden. Weet je ook precies wat je daar precies ondertekend hebt? Ik zou er echt niet mee wachten hoor. En zelfs al leidt het niet tot het sanctioneren van de bewuste agenten, je hebt ten minste gedaan wat je kon -de agenten zullen er waarschijnlijk wel op aangesproken worden. Misschien kan je dit toch samen met je baas doen?

In elk geval veel sterkte... en voel jezelf niet schuldig dat je het hebt laten gebeuren, de echte zwakkelingen zijn die machtswellustelingen.

.

.

.

.