Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Zinneke 2008 - Douchografie

Zinneke 2008 - Douchografie

Binnenkort hobbelt de Zinnekesparade weer met veel uiterlijk vertoon over de Brusselse kasseien. Een groot contrast met één van de meest intieme plekjes in ons huis: de douche. Wat als we het aandurven om die twee met elkaar in contact te brengen? Gesluierd in je douchegordijn door de steegjes van de hoofdstad: Zinnode DOUCHOGRAFIE!

Misschien hebben de twee wel meer gemeen dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Net als de Zinnekesparade een kleurrijk allegaartje van mensen uit verschillende wijken van Brussel is, zo is ook de Douchografie een samenwerking tussen een heleboel mensen en organisaties. De douche is een plaats om heerlijk te ontspannen, om een dosis verkwikkende energie op te doen of om een bende bezwete sporters terug proper en geparfumeerd te maken. Maar het kan even goed een plaats zijn voor stomende erotiek of koude rillingen, … . Het is door de veelzijdigheid van dit intieme hoekje dat Catherine Evrard zich liet inspireren. Vraag je haar wat ze kiest tussen douche of bad? “De douche! Dan doen we de natuur ook nog een pleziertje.”
De kans dat er tijdens de parade echt water uit lucht valt is in dit belgenlandje zelfs reëel.

Er komt heel wat bij kijken om een Zinnode klaar te stomen voor de parade. De Douchografie in een paar kernwoorden.

DSC_0019.JPG

Overleggen

Overleggen. Het is nu niet direct iets dat je doet onder de douche. Het zou anders wel eens grappig zijn. Al die mannen met das gewoon samen onder de douche sturen. Dat ze daar maar vergaderen. Als er eentje te bitsig wordt is de koude douche binnen handbereik.
Voor je onder de douche kan is het anders wel vaak keihard onderhandelen. Wie gaat er eerst? Niet te lang? Niet te warm… .
En als je met z’n allen onder de douche wil kruipen dan kan je beter op voorhand wat goede afspraken maken. Zo ook voor onze Zinnekes.

DSC_0096.JPG

Plannen

Catherine: “Eén van de moeilijkste zaken gedurende deze Zinnode was het feit dat er zoveel mensen meededen. Het is alles behalve evident om al die mensen te coördineren. Sommige mensen werken overdag, en hebben niet veel tijd meer om na het werk nog langs te komen. Soms was er niemand, andere momenten kon je over de koppen lopen of stond mijn telefoon roodgloeiend.”

IMGP4907.JPG

Expressie en emotie:

De zinnekeparade is een uittocht. Je trekt er op uit. Het mag die dag dus best uitgelaten en uitbundig zijn. Hoe vertel je anders een verhaal zonder woorden? Met een karakterkopke! Expressiviteit geblazen dus. Bolle wangen, gefronste wenkbrauwen, puilende lippen en noem maar op. Rare en grappige snoeten alom.
Voor Catherine is het echter meer dan dat: “ Als ik de foto’s zie, dan zie ik twee dingen: enerzijds de personages, en anderzijds de ontmoetingen tussen de mensen. Het zijn vooral die laatste die leuke herinneringen oproepen. Het is prachtig om te zien hoe de groep stilaan versmelt.”

DSC_0161.JPG

Het is belangrijk om altijd ergens naar te kijken. Je blik moet op iets gericht zijn. En als je dan even op de “freeze” knop drukt, dan bevriest die blik voor een ogenblik alsof het een foto is. En een paar seconden later ontbindt de foto zich terug.

DSC_0074.JPG

Knutselen.

Catherine: “Het leuke aan het knutselen is dat je met mensen die je van haar nog pluim kent samen aan iets begint te bouwen. Het is eigenlijk een goed excuus om mensen te leren kennen.
Je ziet de concentratie van de mensen op de foto’s. Didier is bijvoorbeeld een echte perfectionist, als hij een idee heeft, dan verzet hij bergen.”

DSC_0072.JPG
DSC_0169.JPG

Diversiteit:

Catherine: “Het fascinerende aan een Zinnode is dat je samen werkt met mensen uit totaal verschillende milieus met totaal verschillende achtergronden. Dit was niet altijd even gemakkelijk, want er zijn mensen bij die echt niet de gewoonte hebben om te knutselen, te dansen, of muziek te maken. Brussel is een lappendeken van een heleboel gemeenschappen. Het gebeurt zelden dat de verschillende kliekjes zich mengen. Je hebt je netwerk, maar je komt daar heel moeilijk buiten. Binnen de Zinnekesparade wordt dit doorbroken. De netwerken beginnen zich als een spaghetti te verweven tot één groot kluwen.”

DSC_0179.JPG
IMGP4460.JPG

Dans

Catherine: “Ook hier is het weer de mengeling die het bijzonder leuk maakt. Marie, onze choreografe is heel veel afgeweken van het oorspronkelijke idee. We hebben improvisatiesessies gehouden, en de choreografie is gaandeweg gegroeid als een combinatie van improvisaties van iedereen. En het resultaat is verassend, maar mag er best zijn.”

IMGP4876.JPG
DSC_0319.JPG

Muziek.

Een douche is altijd muziek. Er is het kletteren van de waterdruppels, sommige zingen en weer anderen luisteren naar de badkamerradio. Vandaar ook het idee om verschillende radio te verspreiden doorheen de Zinnode. Een zendertje zal er dan voor zorgen dat hetzelfde nummer op hetzelfde moment weerklinkt op elke radio. Een staaltje ingenieuze telecommunicatie als je het mij vraagt. Maar dat bleek een koud kunstje. Het vinden van voldoende radio’s was een ander paar mouwen.
De groep van Brugelette verzorgt de life muziek. Ze hebben een soort percussieorgel in elkaar gestoken met buizen. Een psychedelisch effect.

DSC_0292.JPG
DSC_0106.JPG

Er op uit trekken

Catherine is niet aan haar proefstuk toe. Dit is reeds de derde keer dat ze mee doet met de parade.
Catherine: “Het grote verschil met de vorige Zinnekesparades is dat er geen hekken meer staan. De interactie tussen het publiek is deze keer dan ook heel belangrijk. Het is de bedoeling om er een “jeux de scène en béton” van te maken.
Om extra aandacht te besteden aan de interactie met het publiek zullen er geparfumeerde cirkeltjes ( zeepbellen) met daarop een leuk tekstje worden uitgedeeld.”

DSC_0147.JPG
DSC_0041.JPG

Catherine:
“Doordat er zoveel verschillende groepen meededen was het soms stressend om alles te coördineren. Ook de omkadering vanuit het culturele centrum was niet wat ik gehoopt had. Op ons uitstapje als generale repetitie zat het nogal tegen. Er zat niet genoeg muziek in de radio’s, en ironisch genoeg kregen we letterlijk een koude douche over ons heen. Vrij deprimerend.
Maar langs de andere kant zijn het net de mensen die je energie geven. Het mooiste aan de Zinneke zijn de ontmoetingen met de deelnemers. Aan elke Zinneke hou ik schitterende herinneringen en fantastische contacten over.”