Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Recensie] Rodaan Al Galidi "Dorstige Rivier": verplichte lectuur voor wie Irak wil begrijpen

[Recensie] Rodaan Al Galidi "Dorstige Rivier": verplichte lectuur voor wie Irak wil begrijpen

Dorstige Rivier is de derde roman van Rodaan Al Galidi. In Irak geboren maar sinds 10 jaar wonende in Nederlandlandstalig 'gebied' schrijft Al Galidi in het Nederlands! Dorstige Rivier vertelt het verhaal van een familie die in Irak woont en leeft, omgeven door oorlog en dictatoriale regimes. Al Galidi schrijft sober maar met zoveel kleur dat er een hele wereld uit spreekt. Komisch en tragisch tegelijk is dit boek een unieke getuigenis van Irak op mensenmaat. Verplichte lectuur voor wie Irak begrijpen wil!

rodaan.jpg

De cover van 'Dorstige Rivier'.

Familieepos
Met ‘Dorstige Rivier’ schrijft Rodaan Al Galidi een Iraakse familiegeschiedenis neer. Centraal staat familie ‘De Vogel’, wonende in het Iraakse dorpje ‘Boran’ aan de Dorstige Rivier. Over verscheidene generaties heen beschrijft Al Galidi het leven van jong en oud uit deze familie. Dat leven wordt steeds op onvermijdelijke wijze doordrongen door de politieke geschiedenis van Irak. Naast overheersing door de Osmanen, volgen ook de oorlogen met Iran en Israël. Ook de meer recente inval van Amerikaanse soldaten kruipt onder de huid van de personages.

Daarenbuiten zijn het ook de grillen van ‘de partij’, ‘mijnheer de president’, Hadi de Raket (plaatselijke voorzitter van de Ba’athpartij) en later het ‘Leger van God’ die het levensritme van de De Vogels’ bepaalt.

Een kritische attitude en alles wat ruikt naar het beledigen van het regerende regime is hierbij volledig uit den boze en wordt dan ook genadeloos afgestraft.

Oorlog, oorlog en oorlog
Niemand in deze familie, ook de ‘slapende Adam’ niet, ontsnapt aan oorlog, corrupt militarisme of huiselijk geweld. Wanneer Simahen wordt uitgehuwelijkt aan Nadus De Vogel wordt zij de eerste vrouw in deze geschiedenis die haar hoop en dromen ziet verloren gaan in het familiehuis van De Vogels’.

Wanhopig als ze is, schuwt ze het niet om menig obstakel met frustratie en geweld te lijf te gaan. En ook haar zoon en zijn vrouw zal dit geweten hebben.

Kosjer, Simahens’ zoon zal trouwen met het 13-jarige meisje Wasile dat al snel de klappen van de zweep leert kennen. Nadat ze uit afschuw het huis uit vlucht, zal Simahen haar zoon opdragen Wasile ‘te slaan met een tak tot die breekt op haar hoofd’. Jaren later ontpopt Wasile zich tot een al even vijandige schoonmoeder tot haar schoondochter.

Wanneer even later al de mannen worden “meegenomen door de partij”, zijn de vrouwen op elkaar aangewezen in het huishouden en het grootbrengen van de kinderen. In de dromen van de vrouwen ontknopen zich verontrustende of bevrijdende toekomstbeelden die soms een laatste toevlucht lijken te zijn.

De geschiedenis herhaalt zich
In familie ‘De Vogel’ herhalen deze en andere rituelen zich tegen de voor- of achtergrond van de verschillende oorlogen die Irak teisteren. Ook de opgroeiende kinderen worden geconfronteerd met een vernietigende wanhoop en trachten dit naar eigen karakter en vermogen in te vullen.

Van al dan niet liefdevolle uithuwelijking gaat het daarbij over naar de anti-revolutie en sympathieke pogingen tot pacifistisch filosofisch en links gedachtegoed. Maar ook diefstal, Saddam Hoessein- versus George W. Bush- adoratie, moord en zelfmoordterrorisme behoren tot het arsenaal.

Sober maar Sprekend
In een sobere schrijfstijl weet Al Galidi deze zware thema’s op een bedrieglijk lichte en zowaar sprookjesachtige wijze aan de man te brengen. Met fases waarin het absurd komische een tragische werkelijkheid reflecteert, ontspint zich een kleurrijke wereld met een bijzondere bron aan informatie over de geschiedenis van Irak.

In deze familiegeschiedenis is er geen duidelijk begin of eind. Verleden en toekomst lopen door terugkerende thema’s in elkaar over. En daaraan ontleent het boek dan ook de kracht van een geslaagde familiekroniek.

Zowel de liefhebber van de familiekroniek als de lezer die een tweedimensionele kijk op de oorlog in Irak wil ontdekken, vindt in dit boek een antwoord en een verhaal dat er staat.

Wie is Rodaan Al Galidi?
Rodaan Al Galidi, ook wel Rodhan Al Khalidi is afkomstig uit Irak. In 1998 ging hij naar Nederland waar zijn aanvraag voor een verblijfsvergunning na enige tijd werd afgewezen.

Niettemin leerde Al Galidi zichzelf tijdens een negenjarige illegaliteit de Nederlandse taal aan en sloeg erin om in die tijd vijf boeken te publiceren. Al Galidi is ondertussen geregulariseerd en won verschillende literatuurprijzen waaronder de Phenix- Essay prijs en de PEN Vlaanderen- prijs. Al Galidi schreef en schrijft ook poëzie en columns. ‘De Herfst van Zorro’ werd genomineerd voor de VSB- poëzieprijs 2007.

Wie meer wil weten over de auteur kan terecht op zijn eigen site: http://www.algalidi.com

Tags