Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De Gucht gazet

De Gucht gazet

Karel De Gucht is allomtegenwoordig. Moesten Tom Boonen zijn late puberteitsjaren er niet tussen gekomen zijn, de kranten zouden van voor tot achter kunnen bestaan uit alleen maar artikels over de buitenlandminister. Het laatste woord over de relatie met Kabila is nog niet gezegd. Maar als je alle bewegingen van Karel zou willen volgen, dan kan je maar beter de uitgebreide redactie de opdracht geven om zich alleen daarmee bezig te houden. In geen tijd staat Karel De Gucht dan op elke bladzijde van de gazet, telkens met een ander onderwerp.

"Cisjordanië"

De Diplomatie stuurde vorige vrijdag een persbericht de wereld in waarin minister De Gucht en zijn pupil van ontwikkelingssamenwerking, Charles Michel, hun bezorgdheid uitspraken over Cisjordanië. Geen enkel medium, uitgezonderd politics.be, had het erover. Misschien klonk Cisjordanië hen niet bekend in de oren en had men het beter over 'de Westbank'. Maar wat was er daar nu aan de hand? Er is daar voortdurend wat aan de hand. Maar waarom zijn onze ministers daar plots zo ongerust over?

"Volgens een rapport van OCHA (de VN-dienst die de humanitaire hulp coördineert in de Palestijnse gebieden) kunnen bevelen tot vernietiging van infrastructuur en van nederzettingen die doorgevoerd worden door het Israëlische leger in sommige delen van Cisjordanië (de Westbank dus) op elk ogenblik uitgevoerd worden. De ministers De Gucht en Michel wijzen op het dorp Al Aqaba in de regio Tubas waar de schoolinfrastructuur die gefinancierd werd door microprojecten van de Belgische ontwikkelingshulp zouden geviseerd worden door deze bevelen tot vernietiging. Een procedure voor het Israëlisch Hooggerechtshof zou recent verworpen zijn."

De mensen lopen er gevaar. Maar nog belangrijker: Belgische ontwikkelingshulp dreigt er teniet gedaan te worden!

Maar nu eerst het weekend.

Het lange weekend van de dalende koopkracht

De politieke commentaren worden geflankeerd met ijverig handjesschudden op het partijcongres van Open VLD. Zelfs zonder Guy Verhofstadt blijven ze onverbeterlijke optismisten: "Als er geen geld is, dan moeten we er zoeken." De CD&V moet vanuit Plopsaland hard roepen om tegen die ijzersterke logica op te kunnen (of om te camoufleren dat er inderdaad een probleem is met de dalende koopkracht).

De rubriek 'Cultuur en media' wordt zelfs tweemaal gesierd met de aanwezigheid van Karel: éénmaal als jurylid van de Canvascollectie, andermaal door zijn deelname aan het ietwat absurde programma 'beste vrienden', dat me erg deed denken aan het vtm-programma 'alles moet weg' van Koen Wauters, maar dan zonder prijzen en zonder publiek.

Leterme In de schaduw van De Gucht

Leterme mocht aan de media komen vertellen dat België geen diplomatieke breuk wil met Congo. De premier zat erbij zoals hij erbij zit bij vraaggesprekken over BHV, de staatshervorming, het dossier van de nachtvluchten, het kartel van zijn partij met N-VA of andere precaire zaken als de dalende koopkracht en de stijgende voedselprijzen. Altijd moet hij komen uitleggen dat er geen pasklare oplossingen zijn, maar dat ze eraan werken en dat hij hoopt dat iedereen meewerkt. Het klinkt intussen als een grijsgedraaide plaat waar we weinig voor kopen. De premier moet leiding nemen, maar tegelijk vind ik het niet meer eerlijk dat premier Leterme steeds beladen wordt met alle zonden van Israël. Hij had er zich veel gemakkelijker vanaf kunnen maken door Vlaamse eerste minister te blijven, een rol die hem beter af ging. Timing, dat is wat bij hem tegen steekt.

Jammer van die boze boeren die er niets van begrijpen

Karel is intussen weer op missie in het buitenland. Dinsdag was hij in Singapore, waar hij een ontmoeting had met de Singaporese minister van Handel, Lim Hng Kiang. "De kansen op een ministeriële conferentie in juni over de Doha-ronde zijn eerder minimaal", verklaarde De Gucht na afloop van de bijeenkomst.

De Doha-ronde is volgens De Morgen en Het Laatste Nieuws een onderhandelingsronde over de verdere vrijmaking van de wereldhandel, die vooral meer kansen aan ontwikkelingslanden wil bieden om hun producten op de wereldmarkt te brengen. Wel vreemd dat juist die ontwikkelingslanden moeilijk doen, als zij er zoveel beter van worden. Een gemiste kans, vindt De Gucht.

Voor de sport in 2018

Als een redactie dat zou beslissen, ze zouden een hele krant kunnen vullen met berichten over Karel De Gucht. De Belgen doen niet mee met het EK, Tom Boonen rijdt niet in de Tour en de Olympische Spelen zijn nog te veraf. Maar Karel weet altijd nog wat verder te kijken. In Thailand was hij gisteren de Belgisch-Nederlandse kandidatuur voor het WK van 2018 aan het bepleiten. De sportkatern van de De Gucht gazet is daarmee ook gevuld.

Jo

Gepost door Jo
12.06.2008