Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

10.000 betogers in Brussel: "Geloofwaardigheid van de politici staat op het spel"

10.000 betogers in Brussel: "Geloofwaardigheid van de politici staat op het spel"

BRUSSEL -- Met een betoging in het hart van Brussel hebben de vakbonden een punt gezet achter hun actieweek voor meer koopkracht en solidariteit. Tienduizend betogers eisten in de gietende regen maatregelen om de koopkracht te verhogen en de solidariteit te versterken.

001_DSC0087_600.jpg

foto, han Soete

Ook het Brusselse luik van de actieweek bracht meer volk op de been dan verwacht. Met tienduizend vertrokken de vakbonden uit drie richtingen naar het Muntplein. Dat brengt het totaal aantal betogers deze week op 100.000. “Het is heel duidelijk dat het probleem van de koopkracht nog veel sterker leeft dan we zelf hadden ingeschat. Terwijl de werkgevers en de regering al maanden zeggen dat wij het probleem opblazen”, zegt ACV-voorzitter Luc Cortebeeck die speciaal voor deze betoging even terugkwam van de jaarlijkse conferentie van de Internationale Arbeidsorganisatie in Genève. “Na een eenvoudige oproep van de vakbonden komen zoveel mensen spontaan op straat. Daar kan je toch niet meer naast kijken”, zegt ook de voorzitter van het ABVV Rudy De Leeuw.

Voor de vakbonden is het nu uitkijken of er een politieke reactie komt op hun voorstellen. “Wij verwachten een ontmoeting met de bevoegde ministers om hen onze eisen voor te leggen”, zegt Rudy De Leeuw. Om iets te doen aan de tanende koopkracht vragen de vakbonden ondermeer een verlaging van de belastingen voor de lage en middeninkomens, een verlaging van de BTW op gas en electriciteit en een dertiende maand kindergeld. De vakbonden hopen die maatregelen te zien opduiken in de begroting van 2009. In september staat de discussie met de werkgevers over de welvaartsaanpassing van de uitkeringen op de agenda en in het najaar volgt het tweejaarlijks interprofessioneel overleg.

Maar is de regering wel in staat om iets te beslissen? “Ze moeten wel luisteren. Dit kan je toch niet blijven negeren. Anders brengt de regering de sociale vrede in gevaar. Hun geloofwaardigheid staat op het spel. Zijn ze in staat om een antwoord te geven op de problemen van de mensen?”, zegt Anne Demelenne van het ABVV.

“Ik zie de verkiezingskoorts al oplopen. In dat geval krijgen we een immobilisme waar de mensen niks aan hebben. Op een dag zullen de politici dan wakker worden en vaststellen: oei, de mensen zijn ons voorbijgelopen”, zegt Luc Cortebeeck.

Tellen

In de frut: 5000
Op deredaktie.be: 6000
In de Standaard: 6000
hier: 10.000
Leer verdorie toch eens tellen, of vermeld ten minste de bron.

tellen

je mag altijd zelf komen tellen. 10.000 is het cijfer van de vakbonden. 6000 dat van de politie, maar dan wel heel vroeg bij de start van de betoging.

ondertussen

Ondertussen is het op deredaktie.be ook al aangepast.
Bedankt voor de bronvermelding. Altijd relevant bij de interpretaie...