Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

ACV wil meer respect en betere werkvoorwaarden voor schoonma(a)k(st)ers

ACV wil meer respect en betere werkvoorwaarden voor schoonma(a)k(st)ers

BRUSSEL – Op 20 juni is het nationale dag van de schoonmaak. “Schoonmaken wordt sterk onderschat. Het is zwaar werk, soms in gevaarlijke omstandigheden. Het is ook moeilijk werk, dat heel wat handigheid vergt,” aldus ACV-voorzitter Luc Cortebeeck, die dat donderdag illustreerde door met glans te verliezen van een professional tijdens een wedstrijdje ruitenwassen. De schoonmakers en -maaksters verdienen meer respect en een beter loon, vindt ACV Voeding en Diensten.

ACVVD1.JPG

Luc Cortebeeck en Philippe Yerna (Algemeen secretaris ACV Voeding en Diensten) namen het op tegen een professionele ruitenwasser. Blijkbaar niet zo evident...

In België verdienen meer dan 200.000 mensen (en dan vooral vrouwen) hun brood met schoonmaken: kamermeisjes, huispersoneel, conciërges, ruitenwassers, poetsvrouwen in scholen, in tal van diensten en bedrijven, schoonmaaksters tewerkgesteld via dienstencheques,...

Naar aanleiding van de nationale schoonmaakdag liet ACV-Voeding en Diensten een aantal vakbondsmilitanten uit die sectoren getuigen over hun werk. De verhalen gaan steevast over slechte loon- en arbeidsvoorwaarden, en over een pijnlijk gebrek aan respect.

Respect
“Wij hebben in het vrij onderwijs tien jaar moeten vechten om evenveel te verdienen als onze collega's in het gemeenschapsonderwijs,” vertelt Christiane Gauwberg, die werkt in het O.L.V Hemelvaartinstituut in Brugge. “Dat is nu gelukt, maar dat neemt niet weg dat we nog steeds poetsen voor een appel en een ei en minder betaald worden dan de mannen. En wat het respect van de leerlingen betreft: dat heb ik in die 33 jaar absoluut de dieperik zien ingaan. De leerlingen smijten hun flesjes en papiertjes op de grond, want ze vinden het normaal dat wij ze oprapen.”

Erica Maene werkt in het Brugse Crown Plaza Hotel. De kamermeisjes hebben er niet enkel last van dronken zakenmensen die braken op het vast tapijt of besmeurd ondergoed laten slingeren. “Alle departementen hebben vorig jaar een opslag gekregen, maar de kamermeisjes werden daarbij vergeten...,” vertelt ze. Ondertussen gaat de werkdruk alleen maar omhoog. “De kamermeisjes krijgen per kamer 20 minuten. Evenveel als vroeger, maar er komen steeds meer spullen op de kamers: extra papieren, koffie- en theefaciliteiten,... Alles moet in diezelfde tijd worden afgekuist en bijgevuld.”

Dienstencheques
Wat de verbetering van loon- en arbeidsvoorwaarden betreft moet volgens het ACV speciale aandacht gaan naar de sector van de dienstencheques, waarin ondertussen al 80.000 mensen aan de slag zijn.

“In het paritair comité van de dienstencheques moet alles nog geregeld worden. Als vakbond willen we natuurlijk naar betere loon- en arbeidsvoorwaarden. We willen een stukje zekerheid inbouwen, een eindejaarspremie uitbouwen, het recht verwerven op vorming, onder meer om zich te beschermen tegen rugletsels en gevaarlijke producten...,” legt Pia Stalpaert, nationaal secretaris ACV Voeding en Diensten, uit.

“Het grote probleem is dat we nog altijd geen goede, structurele financiering hebben,” zegt Stalpaert. “Elke sector die voor een deel met subsidiëring werkt, heeft een vaste dotatie. Behalve de dienstencheques. We zijn afhankelijk van de begrotingsrondes en de afspraken die de regering maakt. Dat kan zo toch niet langer? Je gaat toch geen 80.000 mensen zomaar aan de kant zetten omdat er zogezegd geen geld voor is?”

DrieACVVD.JPG
ACVVD2.JPG

(Foto's Bart Labeeuw)

Integreer dienstenchesques-kuiswerk in schoonmaaksector

Schoonmaak verdient beter, ook de dienstenchequesschoonmaak. Integratie van het dienstenchequeskuiswerk in het Paritair Comité van de schoonmaaksector lost voor eens en voor altijd de kwestie van barema's en arbeidsomstandigheden op. Meteen wordt de sector met 61.000 werknemers uitgebreid (geen 80.000, want dat is het aantal dat in de loop van een jaar actief is) en met meer werknemers kan men meer bereiken.

Enkel langs een paritair comitie van een bestaande sector kan in goede orde met dotaties gewerkt worden, zodanig dat er ook een integrale en grondige controle komt op de tewerkstellingscreatie, het behoud van de bestaande werkgelegenheid en de boekhouding. Zo gaat het ook in de Non-Profitsectoren die meer dan 35.000 personeelsleden vanuit de lastenverminderingen met dotaties te werk stellen, met een rendement van 98,8%, dwz dat 98,8% naar de lonen gaat van het aangeworven personeel voor de nieuwe functies. Bij de dienstencheques gaat maar 57% van het (vele) geld naar de lonen van dienstenchequeswerknemers.

In de huidige dienstenchequesregeling had de helft van de dienstenchequeswerknemers voorheen ander werk. Hier gaat het niet om jobcreatie maar het (mis)(ge)bruik van de dienstencheque als goedkoop betaalmiddel op kap van de sociale zekerheid.

En wanneer zet de vakbeweging zich eens achet 'serieus' onderzoek en evolutaie, en laat men dat niet meer over aan commerciële bureaus die door Vandenbroucke vier jar geleden binnegehaald zijn zonder serieuze aanbesteding.

Jan Hertogen, Socioloog

Zie ook de analyse van het Evaluatierapport van Idea-Consult 2007: http://www.npdata.be/BuG/97