Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Belgische banken investeren in bedrijven die mensenrechten schenden

Belgische banken investeren in bedrijven die mensenrechten schenden

BRUSSEL -- De vijf grote Belgische banken – Axa, Dexia, Fortis, ING en KBC - investeren samen meer dan 8 miljard dollar in veertien bedrijven die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten. Dat blijkt uit een onderzoek van Netwerk Vlaanderen. Het gaat om bedrijven die ondermeer dictatoriale regimes steunen of schuldig maken aan ernstige schendingen van werknemersrechten.

afficheMRs.jpg

De affiche waarmee Netwerk Vlaanderen klanten hoopt wakker te schuddden

Netwerk Vlaanderen, een beweging die ijvert voor een ethische manier van omgaan met geld, bijt zich vast in het investeringsbeleid van de banken. Hun onderzoek bracht aan het licht dat er duidelijke financiële linken zijn tussen Belgische banken en bedrijven die de mensenrechten met de voeten treden. “We willen de banken wakker schudden en meteen ook hun klanten aan het denken zetten,” zegt Inez Louwagie van Netwerk Vlaanderen.

Zo hebben de vijf grote Belgische banken samen voor bijna 2,4 miljard dollar aandelen in oliemaatschappij Total die een pijplijn uitbaat in Birma. Volgens Aung San Suu Kyi, leidster van de democratische oppositie van Birma en winnares van de Nobelprijs voor de Vrede is Total de grootste steunpilaar van de militaire dictators in Birma. Total doet voor de beveiliging langs het traject van de pijplijn zelfs een beroep op het Birmese leger. Op die manier helpt Total voor een stuk het leger financieren en in ruil leveren de militairen dwangarbeiders. “Militairen die zich bovendien schuldig maken aan verkrachtingen en folteringen,” aldus Inez Louwagie.

De vijf banken investeren ook voor meer dan 1,6 miljard dollar in de Amerikaanse distributieketen Walmart. In de VS liep Walmart al een veroordeling op voor de overtreding van de wet op kinderarbeid. Walmart staat ook bekend voor zijn anti-syndicale praktijken. Vakbondsmilitanten worden geregistreerd, bedreigd en op illegale wijze ontslagen, aldus Netwerk Vlaanderen.

KBC, Fortis, Dexia en ING schuwen ook de investeringen in controversiële infrastructuurprojecten niet. Netwerk Vlaanderen geeft het voorbeeld van de BTC-pijplijn die doorheen Turkije, Azerbeidzjan en Georgië loopt. “Een dossier van gedwongen verhuizingen, onteigingen en milieuschade,” meent Inez Louwagie.

Netwerk Vlaanderen is met dit onderzoek niet aan zijn proefstuk toe. Twee jaar geleden legde de organisatie de investeringen van banken in controversiële wapens bloot als clusterbommen en anti-persoonsmijnen. Vier van de vijf banken sleutelden aan hun beleid en er kwam zelfs een wet die investeringen in producenten van anti-persoonsmijnen verbiedt. Deze campagne hoeft niet meteen uit te monden in een wet die dergelijke investeringen verbiedt, maar de banken moeten wel iets aan hun beleid doen, vindt Netwerk Vlaanderen.

“De banken moeten zelf een ondergrens bepalen en duidelijk informeren over de bedrijven waarin ze investeren,” zegt Inez Louwagie. Ook de overheid heeft hierin een verantwoordelijkheid, meent Louwagie. “De overheid moet zelf goed oppassen waarin ze haar geld investeert en moet van de banken transparantie afdwingen.”

Meer over de campagne kan je vinden op www.mijngeldgoedgeweten.be
Om het grote publiek te bereiken loopt er vanaf vanavond ook een TV-spot op ondermeer Canvas. Je kan die hier bekijken. Volgende week woensdag is er nog een artistieke actie op de Kouter in Gent.