Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] "Humaan Kapitaal"

[Opinie] "Humaan Kapitaal"

Blijkbaar hebben patroons tegenwoordig meer vertrouwen in externe “profiling” bureau`s dan in het eigen gezond verstand.

Na een (onbetaald) schriftelijk examen en een mondelinge proef moest ik onlangs een
hele dag opdraven (opnieuw zonder enige vergoeding) in “human capital management” bureau Ascento te Hasselt. Vier intelligentietests later (ik ben universitair van diploma), waarbij de relevantie van het rijtjes kiezen me volledig ontging, moest ik een papieren persoonlijksheidstest invullen. Daar moest ik kiezen of ik liever een kippenhok opschilder of een schilderij maak. Ook moest ik aangeven hoe ik over vreemdelingen denk en of ik eerder een egoist of een luierik ben. Het niveau van de vragen deed verdacht veel denken aan de lagere school PMS testen, iedereen nog wel gekend. En zie daar, de test dateert van 1954! Verborgen op het antwoordblad vinden we een Amerikaans psychologisch instituut als ontwikkelaar.

Vervolgens werd ik uitgespeeld tegen de twee andere kandidaten in een presentatie en groepsdiscussie.
Tot slot mocht ik ook nog een “psychologisch” interview ondergaan, waarbij een soort van “demotivatie”-strategie werd gehanteerd, met vragen als “ Zou het wel voor jou zijn”, “Maar je hebt in Canada gewerkt; dan is de Kempen toch niet je droombestemming!” en als klap op de vuurpijl “Ah, je vermeldt daar je politieke interesse, zou dat geen bezwaar zijn in de functie?”.
Blijkbaar zocht men voor de functie dus een onderontwikkelde intellectueel ( ik zeg intellectueel want de vacature vermeldde minimum een masterniveau) zonder politieke interesse die zich laat vangen door randdebiele testen.

Misschien moet de VDAB (reeds gefinancierd met overheidsgeld) of de werkgever deze taken maar terug overnemen, in plaats van meer belastinggeld te versluizen naar deze, op winst gerichte prive-ondernemingen.

Dank U wel Ascento !

Geachte

Het directiecomité heeft op 4 juli 2008 na advies van de firma Ascento besloten om de functie niet in te vullen en een nieuwe procedure op te starten.

De brief waarin dit officiëel aan u zal meegedeeld worden is door de verlofpeiode wat blijven hangen, maar zal nog deze week vertrekken.

We willen u alvast bedanken voor de getoonde interesse en u veel succes toewensen in uw verdere zoektocht nara een geschikte job.

met vriendelijke groeten