Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

12 de Afrikaanse tuindag in Halle(Kempen)

12 de Afrikaanse tuindag in Halle(Kempen)

Jaarlijks houdt Aleide en Daniël Willays een Afrikaans tuinfeest in hun tuin, de opbrengst is voor het dorpje Going in Kameroen, omdat daar grote waterschaarste is! Amadou hun schoonzoon is daar zowat een BK(bekende Kameroenees)en

Aleide wordt in het dorp ook op handen gedragen voor haar ontwikkelingswerk, lees ook info op hun website: http://www.cozoego.be

hier lees je ook het belang van alfabetisering:
Alfabetisatie
Een man liet zijn twee vrouwen niet meer naar de les gaan omdat ze meer geletterd werden dan hij. De laatste afspraak is dat mannen ook de alfabethisatie kunnen volgen. Amadou zal aan het eerste jaar mundang leren lezen en schrijven. Samen met zijn compostlessen vervangt dit zijn inkomen als verdeler van kunstmest en pesticiden. Frans leren en terzelfder tijd leren lezen en schrijven is extra moeilijk en maakt dat veel leerlingen en volwassenen ongeletterd blijven. Er zijn drie leerkrachten. Bouba is de bezieler van de alfabetisatie en onbezoldigd directeur.

C-ZO2.jpg
C-ZO-1.jpg
C-ZO-3.jpg
C-ZO-4.jpg
C-ZO-5.jpg

Daniël vertelt enthousiast over zijn tuin, hij heeft ook een blog: http://blog.seniorennet.be/fruit waar hij elke dag zijn wedervaren in zijn tuin uit de doeken doet:

Op bezoek geweest bij neef Pieter Lagrou in Ukkel. De bessen en een paar bomen die hij van mij kreeg, staan nu in hun vierde blad. Hij heeft een ruime binnentuin met zon van ’s morgens tot 2 uur. In de stad heerst er een microklimaat. De ontwikkeling staat er duidelijk verder dan hier in de Kempen. De zwarte frambozen zijn afgeoogst, terwijl bij mij de hoofdpluk net voorbij is. Sophie had er een heerlijke confituur mee gemaakt. De eerste maal dat ik zwarte frambozenconfituur proefde. Ook de zwarte bessen zijn geoogst. De struiken tegen de muren groeien opvallend beter dan deze midden het gazon, wegens de wortelconcurentie van het gras.

De vogels hebben het (voorlopig?) enkel gemunt op de rode bessen. Bij mij blijven ze enkel af van de zwarte bramen.

Ik heb het advies gegeven geen groen materiaal meer af te voeren, doch dit ter plaatse te recycleren als mulching rond planten en bomen. De voordelen zijn:

1. Geen wortelconcurentie meer van grassen en onkruiden door de grondbedekking.
2. Beter behoud van de bodemvochtigheid en vermijden van uitdroging.
3. Het onderaan verteerde materiaal betekent voedsel voor de planten
4. Grote werkbesparing. Geen gesleur meer met zakken of groencontainer. Je kan het afgereden gras en knipsels in de directe nabijheid kwijt.

C-ZO-16.jpg
C-ZO-7.jpg

een tomatensoort(de tomatella)

C-ZO-RED-DEVIL-8.jpg

de red devil(geënt op een oude "belle-fleur" boom), zo genoemd naar een vriend van Daniël die op 84-jarige leeftijd nog gehuwd is!

belle-fleur is een appelsoort!

C-ZO-9.jpg

Hygiene is ook heel belangrijk in Going

Aleide maakte 20 doeken van 80cm op 120cm die in de bibliotheek ter beschikking zijn voor Amadou en de leerkrachten. Elk jaar geeft ze demonstraties in de scholen en voor de volwassenen. Amadou kreeg in Sodecoton een opleiding om compostering aan te leren in de omliggende dorpen. De doeken over compost, veeteelt en hygiëne blijken de leerlingen niet te boeien. Ze weten helemaal niet wat compost is en kennen te weinig Frans om de uitleg te begrijpen. Hun taal mundang of foulfouday mag niet gesproken worden tijdens de les. Vragen werden wel gesteld over condoomgebruik. Er bleken daar onterechte verhaaltjes rond te bestaan. Een jongen dacht dat condooms je konden besmetten. Men vroeg ook hoe ze te verkrijgen. In het medische centrum deelde de chef mee ze te verkopen aan 100fcfa voor 4 (€0,16 1 €=660 fcfa).

Op de vergadering van het bestuur gaven Amadou en Aleide een demonstratie met de zonneoven en hygiëne. Men heeft steeds twee schalen met water bij de maaltijd. Een om de handen te wassen en een om te drinken. Vooraleer we een gegaarde kip uit de zonneoven aten, wasten wij de handen met een (bouta)watermoortje en een schaal. Wanneer men zijn handen in de schaal wast vervuilt men het water. Amadou bood de schaal aan terwijl Aleide met de bouta water over de handen goot. Slechts één ouderling had het niet gesnapt en wou met zijn handen in de schaal, waarop iedereen lachte. Men helpt elkaar de handen te begieten of men giet zelf met één hand de andere, waardoor het water zuiver blijft. Dit kan boven een zandbodem of boven een schaal.

Tijdens haar laatste verblijf waren vier kleuters gestorven in de wijk. De symptomen zijn meestal buikloop, braken en dehydratatie. Het is moeilijk uit te leggen dat dit kan zijn door watervervuiling (colibacillen). Er is geen toiletpapier en men behelpt zich met droog materiaal uit de natuur en oud papier. Kinderen en volwassenen besmetten het putwater in open putten door hun handen. Vuile handen komen in contact met koorden en voorwerpen die men gebruikt om water te putten. Het oppervlaktewaterwater zelf is heel zuiver. Aleide liet het water ontleden in het provinciaal Hygiënisch instituut van Antwerpen. De moslims wassen zich wel na elk toiletgebruik. Zelfs in de trein gaan ze naar het toilet met een fles water die ze steeds bij zich hebben. Ze beschikken over een bouta voor hun lichaamshygiëne. Een bouta is een klein, plastieken watermoortje. Een kleine minderheid wast zich na elk toiletbezoek, wat ecologischer en hygiënischer is dan toiletpapier. Een hygiënische methode om water te putten of beter alle open putten te dichten en een pompsysteem aan te brengen, zou een grote verbetering zijn.

C-ZO-10.jpg

Compost en mest, hier is het composttoilet in de tuin van Aleide, ook in Going heeft Aleide voor een composttoilet gezorgd:

Mest, bodembedekking, compost, stikstofhoudende en andere planten maken de Sahel vruchtbaar. Amina, echtgenote van Amadou en gastvrouw leidt dit belangrijke project. Amina leert een sanitaire hoek te maken. Men heeft daarvoor nodig; een mat om af te schermen, waswater, teilen, toiletemmer, waterkruikje, een composthoop en organisch materiaal. Er was veel belangstelling voor dit initiatief ook van de Lawan. De starters kregen een teil, emmer en een waterkruikje (bouta). Het waswater wordt gebruikt voor de compost. Zelf moest men voor een of mat (seko) zorgen. Als men geen compost maakt wordt teil, emmer en bouta teruggenomen. De composthoop ligt bij de keuken, de eetplaats en de sanitaire ruimte. Door het gemis aan groente en fruitresten is de humane compost belangrijk voor de nodige fermentatie.

De start van schooltoiletten. De compost komt tussen de toiletten van jongens en meisjes. De toiletten zijn afgeschermd met matten en het geheel is overkoepeld door een groot dak. We lieten 8 grote, mooie aarden potten (kanaries) maken voor organisch materiaal en water. Aleide kon de afwerking van de toiletten niet meemaken en we zijn benieuwd naar de resultaten.

C-ZO-11.jpg
C-ZO-12.jpg
C-ZO-13.jpg
C-ZO-14.jpg
C-ZO-15-TALAPIA.jpg

De overheerlijke barbeque, met talapiavis!
Een warmwatervissoort die vooral in Kameroen voorkomt