Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

15 agenten veroordeeld voor geweld op G8-top in Genua

15 agenten veroordeeld voor geweld op G8-top in Genua

Op de nieuwssite van de VRT is het door al dat Leterme-gedoe helemaal in de achtergrond verdwenen, maar hier mag dit bericht vooraan staan:

(Belga)
di 15/07/08 10:27 - Een Italiaanse rechter heeft 15 agenten veroordeeld voor hun hardhandige optreden tegen betogers tijdens de G8-top in de Noord-Italiaanse stad Genua in 2001. De agenten maakten deel uit van de ordediensten tijdens een top van de G8 in Genua. Die top groeide uit tot een van de meest gewelddadige ooit. Bij tal van confrontaties tussen de politie en betogers vielen een dode en honderden gewonden. De politie werd ervan beschuldigd erg brutaal te hebben opgetreden.

Een groep betogers had een klacht ingediend omdat ze werden uitgekleed en geslagen. 15 agenten zijn nu veroordeeld tot celstraffen tussen 5 maanden en 5 jaar. 30 anderen gaan vrijuit. De veroordeelde agenten zullen hun straf wel niet moeten uitzitten omdat de feiten binnenkort verjaren.
bron: Vrtnieuws

Jammer dat een veroordeling pas komt als de feiten bijna verjaren. Maar alleszins toch nog goed dat een veroordeling er komt. Het is slechts een heel klein beetje gerechtigheid in de razende oorlog van de 'groten der aarde' tegen onze planeet.

Jammer dat een veroordeling

Jammer dat een veroordeling pas komt als de feiten bijna verjaren.

Dat is denk ik een beetje een naïve uitspraak. Het politiegeweld tijdens de genua top was niet het werk van enkele ontspoorde enkele agenten. Zwaar geweld werd systematisch door meerdere eenheden toegepast, en dit over enkele dagen, ook na de dood van carlo giuliani. Dit is een duidelijke aanwijzing dat het geweld werd goedgekeurd van hogerhand en wie weet zelfs aangemoedigd als onderdeel van een strategie om de antiglobaliserings beweging die toen een pijlsnelle groei doormaakte letterlijk in elkaar te timmerem. Daarin is de overheid spijtig genoeg ook gedeeltelijk geslaagd.

Als je die analyse maakt dan is het niet moeilijk een beetje verder te kijken en begrijpen dat de "verjaring van de feiten" niet zomaar een toeval is, maar een gerechtelijk achterpoortje om de agenten van enig negatief gevolg te vrijwaren.

Bedenk als laatste ook even dat activisten die openbaar worden aangeklaagd voor geweld (zeker naar politie toe) over het algemeen niet kunnen genieten van het voorrecht van verjaarde feiten.

potje

ze maken er daar inderdaad een potje van in Italië
wie de actualiteit wat volgt over de leefsituatie van de allochtonen daar (om maar te zwijgen van de mensen zonder papieren, en ja ... wie geeft de papieren ?) weet genoeg
naast deze ronduit zeer breed verspreid racistische mentaliteit en openbaar optreden maakt de herverkiezing van Berlusconni (toch nog altijd lid van de Europese Volkspartij) heel wat mogelijk voor maffiaanse en (extreem) rechtse beunhazen
maar geen nood :
1) AC Milaan (ook al van Berlusconni) heeft topvoetballer Ronaldinho binnengehaald; dit garandeert weer eindeloze "brood en spelen" in Rome en omgeving
2) er is nog altijd de paus die in hetzelfde Rome en omgeving een oogje in het zeil kan houden, moest het de spuigaten uitlopen

Jo

Gepost door Jo
15.07.2008

Tags