Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Eindelijk een vrouw die het niet heeft over haar foef en toch grappig is"

"Eindelijk een vrouw die het niet heeft over haar foef en toch grappig is"

Öznur Karaca is de allereerste Vlaamse comedienne van Turkse origine. Ze is al sinds 2004 actief in het stand-up circuit. Ze speelde o.a. in "Die Zit!", de comedymarathon van Amnesty International in Gent en in een pak culturele centra in Vlaanderen en Nederland. Ze staat binnenkort met haar nieuwe show 'Bleek' op de planken van het Comedyfestival tijdens de Gentse Feesten. “Mijn show 'Bleek' is puur entertainment. Als de mensen er een boodschap in zien dan is dat altijd mooi meegenomen”, zegt ze.

l_f0586906de6fd8f18885910d14181f8e.jpg

Foto Nathalie De Smet

Ze kondigen jou overal aan als de allereerste stand-up comedian van allochtone origine. Speel je dat allochtone en dat vrouwelijke uit in je show?

“Uiteraard, ik denk dat mensen dat ook verwachten. Ik kan daar moeilijk gaan staan en er helemaal niets over zeggen. Sowieso ben ik een allochtone vrouw en dat kan ik niet ontkennen of wegsteken. Het heeft zijn voor- en nadelen. Het voordeel is dat je veel kansen krijgt maar anderzijds was er ook een druk. Het moest precies allemaal zo snel mogelijk gaan. Ze wilden me te snel boeken voor een groot publiek terwijl ik daar nog niet klaar voor was. Ik heb er telkens voor bedankt. Ik wilde het op mijn eigen tempo doen. Maar ik ben anderzijds wel heel blij dat er zoveel interesse is.”

Hoe ben je in de comedy terechtgekomen?
“Ik schrijf al heel lang teksten. Ik verhuisde naar Leuven waar ik me verveelde. Toen groeide het idee om iets meer te doen met mijn teksten. Mijn allereerste optreden was heel positief en Wim, mijn manager, was heel enthousiast over mijn teksten. Daarna heb ik meegedaan aan de Culture Comedy Award.”

Hoe zou je je humor kunnen omschrijven?
“Gedeeltelijk gebaseerd op ervaringen en voor de rest gefantaseerd. Ik vertel dingen die volgens veel mensen taboedoorbrekend zijn. Maar ik doe het niet met het idee dingen te veranderen.”

Je hebt in opdracht van het Steunpunt Allochtone Meisjes en Vrouwen een show gedaan over rolpatronen samen met stand up comedian Youssef El Moussaoui. Hoe vond je dat?
“We speelden elk een half uurtje voor een overwegend allochtoon publiek. Het was voor mij ook een primeur. Ik heb voordien niet echt voor een allochtoon publiek gespeeld. In de show hadden we het vooral over hoe mannen en vrouwen communiceren, over rolpatronen, over visies op relaties,... . In mijn show zaten al een aantal van die dingen, ik moest er alleen een beetje op verder bouwen. Het was heel tof om te doen en de reacties achteraf waren ook enorm positief.”

Allochtone stand-up comedians zijn in België niet zo dikgezaaid als in de omliggende buurlanden. Daar heb je grote namen als Najib Amhali, Gad El Malah,.... Hoe komt dat, denk je?
“Sowieso is de comedytraditie niet zo oud in Vlaanderen vergeleken met bijvoorbeeld Nederland waar je mensen als Toon Hermans hebt. Ik denk niet dat er minder allochtone comedians zijn in Vlaanderen. Er zijn hier gewoon minder comedians in het algemeen. Het is pas de laatste drie jaar heel hard beginnen groeien. De allochtonen volgen gewoon in die stroom.”

Zijn er comedians waar je naar opkijkt?
“Vroeger keek ik niet echt naar comedians maar sinds ik er zelf mee begonnen ben, heb ik wel al heel veel mensen zien spelen. Daarvoor haalde ik mijn inspiratie meer bij grappige acteurs zoals Eddie Murphy en uit programma's als Saturday Night Live.”

Zijn er bepaalde thema's die je absoluut niet wil behandelen in je shows?
“Ja, over het geloof op zich of over de Koran maak ik geen grappen. Ik kan het wel hebben over hoe mensen die geloven reageren. Ik heb er ook totaal geen behoefte aan om daar grappen over te maken. Er is soms wel vraag naar, maar als het bij mij niet spontaan komt dan doe ik het ook niet. Ik zou ook niet weten wat ik daarover zou moeten zeggen. Ik heb het daarnaast ook niet over expliciete gore details. Zo heb je stand-up comedians die gedetailleerd vertellen over maandstonden en hun geslachtsorganen. Het is niet omdat ik moslim ben dat ik dat niet doe maar gewoon omdat het niet echt mijn ding is. Ik vind het vaak ook niet bijzonder grappig. Ik maak wel grapjes over one night stands maar dan zonder de gore details. Het was wel leuk om op een site een reactie te lezen over mijn show van iemand die schreef: "Eindelijk een vrouw die het niet heeft over haar foef en toch grappig is". Ik vond dat een groot compliment.”

Een Turkse vrouw op de planken, is niet evident. Hoe reageren je familie en je Turkse vrienden daarop?
“Mijn pa heeft er nog niets van gezegd. Ik denk niet dat hij het weet. Ofwel leeft hij in ontkenning (lacht). Mijn ma zei me eerst dat ze het zondig vond. Ik vroeg haar dan waarom. Toen zei ze: "wel, je lacht met mensen en dat is zondig". Ik zei haar dat ik de mensen niet uitlach maar dat het toneel is en dat ik verzonnen verhaaltjes vertel. En toen vond ze het wel goed. Vorig jaar stond ik in een Turks blaadje dat maandelijks uitkomt. Ons moeder was er niet heel enthousiast over tegen mij. Ze nam het bladje wel mee toen ze op vakantie ging naar Turkije om het aan haar zus te laten zien. Ik denk wel dat ze wat ik doe ok vindt maar we hebben er niet echt uitvoerige gesprekken over.”

Als je je grappen bedenkt hou je dan rekening met de taal waarin je ze schrijft? Zo zijn bepaalde grappen in het Turks heel grappig, maar in het Nederlands misschien niet.
“Ik hou er niet echt rekening mee maar ik merkte wel dat een overwegend Turks publiek waarvoor ik optrad in Hasselt en Genk op een aantal grappen uitbundiger reageerden dan een autochtoon publiek.”

Denk je dat stand-up comedy kan helpen om bepaalde misverstanden of clichés tussen de verschillende gemeenschappen op te klaren?
“Ik maak niet echt comedy met een bepaald sociaal doel maar als het daartoe bijdraagt is het wel mooi meegenomen. Ik trad onlangs op in Berchem en een Iraakse dichter uit Nederland zei me dat hij het geweldig vond om in mijn grappen meer te weten te komen over hoe wij binnen het gezin communiceren.”

Wat mogen de mensen verwachten van je eerste solo-show 'Bleek'?
“Ik speel op de Gentse Feesten een show van 40 minuten. De naam Bleek verwijst naar bleke mensen. Mijn bedoeling is om iets heel triestig en pijnlijk te vertellen zodat de mensen treurig en bleek worden en ze er nadien weer bovenop te helpen met grapjes. Dat lijkt me wel een uitdaging. En in mijn show komen allerlei thema's aan bod. Ik geef er mijn kijk op het leven. Puur entertainment.”

Öznur Karaca is te zien op het Comedyfestival op zaterdag 26 juli. Meer info op www.comedyfestival.be.